За конкурса Wienerberger Brick Awards

Последна редакция на 10/05/2024 от Габриела Санчес

През 2004 г. компанията с над 200-годишна история и традиции в производството на керемиди, тухли, керамични и бетонни павета, и тръбни системи, Винербергер, създава конкурса Wienerberger Brick Awards. Той е международен, провежда се на всеки две години, и през 2016 г. ще бъде седмото му издание. На всеки етап от състезанието жури от експерти и журналисти осъществява независим подбор, а наградният фонд, предвиден за победителите, е в размер на 27 000 евра.

Основната задача, която си поставя конкурсът, е да се насочи вниманието към керамичните керемиди и блокове, фасадните тухли, чието приложение придава повече естетика и функционалност по отношение на съвременната архитектура. Въпреки че водещо условие е керамиката да е главен герой в състезаващите се проекти, липсва задължението материалите да са производство на авторите на конкурса - Винербергер. Това оставя комерсиалността на заден план и изтъква реалните архитектурни постижения. Участниците могат да се представят както с ново строителство, така и с пристрояване, реставрация, реконструкции. Няма ограничение и за типа сгради - жилищни и обществени, селскостопански постройки и други.

Свързано:

Снимки и идеи за архитектура и дизайн Българската архитектура излиза на световната сцена в конкурса Wienerberger Brick Awards 2016