5 причини защо е важно архитектите да се научат да програмират

Публикувано на 27/06/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 13/07/2016 | Видяно 2 534 пъти

Работата на архитектите е свързана с редовно използване на специализиран софтуер. В хода на проектирането те трябва да съобразят редица неща като структура и параметри на сградата, материали, механични системи. Необходимо е да умеят да разчитат зонови кодове, да калкулират сградна площ, да оформят жилищен или офисен етаж. И това е само малка част, за която наличните софтуерни инструменти са безспорно полезни, но в някаква степен недостатъчни. Все по-осезаема е необходимостта архитектите да могат да пишат програмни кодове, за по-добро оптимизиране на дейността им. Дори и да не се превръщат в професионални IT специалисти, умението за програмно кодиране може умело да се интегрира към досегашните инструменти в работата. Предстои да се запознаем с 5 причини защо е важно архитектите да се научат да програмират. А ако вие имате нужда да планирате строежа на новото си жилище, можете да разчитате на доказани професионалисти.


Чрез програмиране използвате максималните възможности на инструментите си

Колко често ви се случва да си кажете - "ех, да можех да направя това и това, много по-бързо щях да свърша тази работа..." Повечето съвременни компютърни програми разполагат с интерфейс за приложно програмиране (API). Той ви позволява да достъпвате до вътрешните структури на софтуера, който използвате. С негова помощ можете да пишете кодове, за да автоматизирате програмата, да напишете код или да добавите функционалност.

В голяма част от софтуера CAD и BIM има вграден API. Това се отнася и за всички продукти на Майкрософт. Ако се нуждаете от точно определен инструмент в работата си, можете просто да напишете програмен код и да го създадете.

Вижте още: Невероятно преобразяване на жилище, побрано в едва 40 кв.м.


Програмирането помага да се работи максимално ефективно с минимални усилия

Дребни, но все пак необходими в работата задачи, могат да ви отклонят значително от извършване на по-полезни и съществени неща. Както и сериозно да ви забавят и допринесат за непосилността при изпълнение на крайни срокове.

Прост пример: Трябва да копирате стотици файлове от един фолдър в друг, както и да ги преименувате. Как предпочитате да се случи това - ръчно, изгубвайки часове наред, или да напишете програмен код, с чиято помощ копирането да стане автоматично, докато вие сте заети с по-важни дела?


Програмирането ви позволява да разрешавате проблеми

В училище всеки от нас получава базисни умения по писане, четене, смятане и т.н. Можем да станем експерти в дадена област, както и да използваме малки, но съществени извадки от познанията си в различни сфери, за да си помагаме в работата. Като архитекти, ежедневно се сблъсквате с някакви проблеми. Някои от тях ви спъват буквално всеки ден. Писането на кодове може да премахне това неудобство много бързо.


Програмирането ви помага да мислите в алгоритми

Присъщо за архитектите е да се осланят на интуицията си. Обичат да мислят рисково, да предприемат нестандартни ходове, да предизвикват себе си, да експериментират смело. Интуитивното мислене със сигурност има своите плюсове, но не винаги дава нужните резултати. В архитектурната дейност има случаи, в които далеч по-удачно е да мисли обективно, в алгоритми. Алгоритмичното мислене позволява проблемът да се разрешава стъпка по стъпка, да се проследи развитието му и съвсем реално да се прецени налице ли е разрешение за него и какво е то.

Вижте още: Защо сградите на бъдещето ще бъдат проектирани от... нас?


Програмирането може да бъде забавно

Да се проектира сграда отнема време. Процесът на построяването ѝ е още по-дълъг. От идеята за проекта до реалното стъпване в готовия обект могат да минат години. С помощта на програма, чрез която да се направи графика, бързо можете да видите финалния резултат и да прецените дали си струва. Експериментирате, променяте, творите в реално време. Значително намалявате грешките си, оптимизирате работното си време и дори може искрено да се забавлявате. А човек е най-ефективен в това, което върши, само когато изпитва радост от него.

А ако вие имате напълно готов проект в съзнанието си за това как искате да изглежда новото ви жилище или офис, не се колебайте да потърсите доказани специалисти. Направете безплатна заявка в MaistorPlus, разгледайте оферти, оценки от клиенти, и изберете изпълнител, който ще реализира идеите ви по най-добрия начин.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта