Връчване на наградите Brick Awards 2018 за български номинации

Публикувано на 06/10/2017 от Мария Илиева | Последна редакция на 06/10/2017 | Видяно 3 339 пъти

На 5-ти октомври 2017 г., в Гранд Хотел София, в зала Триадица се проведе церемонията по награждаването на победителите в българската селекция за Brick Award 2018, на която присъствахме и ние, Майстор Плюс

Brick Award е престижен архитектурен конкурс, който се провежда на всеки две години от 2004-та година насам. Организаторът Винербергер отличава най-креативните керамични решения в архитектурата в цял свят. Така по един по-различен начин лидерът в производството на керамични строителни материали изразява страстта си към тях – дълголетни, устойчиви, екологични и естетични.

В България се проведе националната селекция, в която всички архитекти имаха възможността да се борят за награден фонд от 27 000 евро и да представят страната ни на международно ниво.

На церемонията Винербергер България представи всички участници в тазгодишната надпревара и връчи наградите на българските участници!


Журиране на българските проекти

При журирането на българските проекти е интересно да се отбележи, че Влагането на продукти на Винербергер не е задължително условие! Строителните материали, с които са изградени сградите могат да бъдат с различно приложение – напр. стени, фасади, настилки и покривни решения. 

Целта на конкурса е да покаже, че тухлата е изключително универсален строителен материал, но и модерен и креативен. В същото време конкурсът проследява съвременното развитие и тенденциите в международната керамична архитектура и забележителното ѝ разнообразие от приложения.

Wienerberger Brick Award се организира за първи път през 2004 г. Оттогава на всеки две години се откриват и награждават най-креативните и най-забележителните керамични архитектурни произведения от цял свят. Наградният фонд е € 30 000. Следващите награди Brick Award ще се връчат през 2018 година.


Награждаване с престижната награда Brick Awards 2018, в България

Големият победител e проектът „Къщата и планината“ на арх. Мария Давчева и арх. Орлин Давчев от студио Миодизайн.

Втората награда отличи проекта „Ресторант в Белоградчик“ на арх. Ивайло Петков. Наградата беше приета от екипа на 10 architects.

Третата награда - проект „Разширяване на туристически комплекс - “Лифт – гр. Сопот”. Арх. Невена Русева и арх. Пламен Русев

Наградите бяха връчени от арх. Николай Иванов, архитект - консултант към Wienerberger, България. Той изтъкна, че българските проекти са на световно ниво и по нищо не отстъпват на конкурентите си от други страни, затова призова все повече български архитектурни бюра да участват в конкурса.


Критерии за журиране

Критериите за избор са:

  • иновативност в архитектурното решение на сградата;
  • майсторство при влагането на керамични материали.

Освен това аспекти като устойчивост, функционалност и енергийна ефективност са от съществено значение.

Категории:

  • Жилищни сгради;
  • Обществени сгради;
  • Реконструкция;
  • Градски решения;
  • Специални решения, устойчивост и интеграция.


Щастливите победители празнуват

Церемонията на награждаване приключи с творчески беседи и приятен коктейл, където участниците обмениха вълненията и обсъдиха проектите, представени красиво в изложба.

Благодарим на Wienerberger Bulgaria за възможността да присъстваме на събитието и да бъдем сред първите отразили го.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта