Как да изберете идеалната коледна елха за своя уютен дом

Публикувано на 10/12/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 4 534 пъти

При закупуване на живо коледно дръвче обърнете внимание на състоянието на игличките - те трябва да са свежи и здрави, с наситен цвят, както и да не падат от клончето при разклащането му. Корените пък трябва да са устойчиви и покрити с пръст, за да гарантират по-доброто нататъшно развитие на елхата. Имайте предвид, че по-малките дръвчета се адаптират по-лесно към новите условия, затова не съжалявайте, ако пространството ви принуждава да закупите именно коледна елха със скромни размери.


Елата е един от най-предпочитаните варианти за коледно дръвче

Изключително популярен вариант за живо коледно дръвче е закупуването на ела. Тя има меки плоски иглички и конусовидна форма, която й придава неподражаема красота. Добрата новина е, че няма да ви се налага да събирате ежедневно нападалите иглички около тази коледна елха, защото те са издръжливи и остават по клоните й по-дълго. При правилна грижа и редовно поливане, това дръвче ще се превърне в страхотен елемент, с които да освежите междублоковото пространство през пролетта!


Как обаче да запазим дръвчето живо до засаждането?

Едно от най-важните условия за оцеляването на живата коледна елха до момента на засаждането й е подходящата саксия. Тук правилото гласи, че колкото по-високо е дръвчето, толкова по-широка трябва да е саксията, за да бъде то устойчиво дори под тежестта на украшенията. Когато стигнете до засаждането на дръвчето, не го изнасяйте директно от топлото помещение навън, а го оставете няколко дни на терасата. Така ще улесните привикването на вашата коледна елха с външните условия, което е предпоставка за добро развитие.

Виж още: 10 коледни декорации за дневната


Живата коледна елха притежава неповторима красота

Живата коледна елха олицетворява духа на празника и създава неповторима атмосфера у дома! Макар да трябва често да почиствате пространството около нея, заради нападалите иглички, тя притежава уникален свеж аромат и автентично излъчване, което несъмнено ще очарова вашите гости. Освен естествената природна красота, огромно предимство на тези дръвчета е възможността след празниците да ги засадите пред блока или пък в парка, като по този начин им дадете нов шанс за живот!


Обмислете предварително размера и мястото на вашата коледна елха

Независимо дали ще заложите на жива или изкуствена коледна елха, задължително трябва да обмислите предварително размера и разположението й у дома. За целта изберете подходящо място за нея и премерете ориентировъчна допустима височина и ширина, която може да има вашето коледно дръвче. За да не се озовете пред дома си с прекрасна коледна елха, която обаче не можете да пренесете вътре, обърнете внимание на размера на сводовете и вратите, през които тя трябва да мине, преди да бъде поставена на желаното място.

Виж още: Придайте топлина на празниците с приказни коледни свещи


Как да изберете идеалната коледна елха за своя уютен дом

Украсяването на свежа и ароматна коледна елха е обичано занимание от малки и големи, което се превърна в неразделна част от празничното настроение! Корените на тази традиция ще открием в Германия, като с течение на времето украсите по вечнозеленото дръвче стават по-пищни, красиви и оригинални. За да ви помогнем в избора на коледна елха, днес ще сравним живите и изкуствените дръвчета, като ви дадем и някои практични съвети за тяхната поддръжка.


Сребристият смърч приканва зимата у дома

Сребристият смърч притежава уникална красота, благодарение на синкавият нюанс, в който са обагрени игличките му. Той се гордее с изключително здрави клони, върху които без притеснения можете да окачите и по-тежки коледни играчки, като обикновено най-ниските му клонки са наклонени надолу. Игличките на смърча са къси и остри, като на пазара това живо дръвче се предлага в разнообразни размери. Тук отново е препоръчително засаждането да бъде на просторен терен, тъй като някои разновидности на тази коледна елха достигат до завидните 50 метра височина.


Отрязаното естествено дръвче има нужда от устойчива поставка

Ако решите да заложите на отрязана коледна елха, трябва да се погрижите тя да разполага с подходяща поставка. За целта можете да създадете сами такава с помощта на кофа или плетена кошница, а защо не и да си спестите мъките като купите готова поставка. За да остане растението свежо за по-дълго, дръжте го далеч от източниците на топлина у дома и не поставяйте твърде тежки декоративни играчки. Важно е също да изключвате коледните лампички от време на време, защото те спомагат за дехидратацията на игличките и ускоряват окапването им.


Съхранете традицията с живо борово дръвче

Борът е традиционен вариант за коледна елха, като той се отличава с изключително приятен аромат и завидна издръжливост на игличките. Това растение не изисква особени грижи, но все пак специалистите препоръчват да държите живата коледна елха далеч от източници на силна топлина, за да не изсъхва прекалено бързо. Ще разпознаете боровото дръвче по дългите и меки иглички, които обикновено са разположени на снопчета, а тъй като някои видове порастват с неправилна форма, ви препоръчваме след празниците да го посадите в парка, където ще разполага с достатъчно пространство да вирее.

Виж още: 12 креативни и забавни идеи за коледно дърво


Изкуствената коледна елха се предлага в разнообразие от цветове и форми

Много домакинства предпочитат да закупят изкуствена коледна елха, привлечени от огромното разнообразие от форми, големина и цветове, в които тези дръвчета се предлагат. Пространството около тях не изисква прецизно почистване, поради липсата на паднали иглички, а устойчивите материали, от които е изработена изкуствената елха, позволяват да я използвате години наред. И въпреки че днес на пазара има варианти, които силно наподобяват естествени дръвчета, живата коледна елха си остава традиционно най-впечатляващото решение за дома! Ако имате нужда от допълнителни напътствия в избора и грижата за коледното дръвче, се доверете на нашите опитни професионалисти, като заявите проект напълно безплатно в MaistorPlus!


Тагове:

Празници

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта