Шанхай Тауър - паралелен свят в сърцето на Китай

Публикувано на 19/11/2015 от Елица Мартинова | Последна редакция на 17/09/2016 | Видяно 3 793 пъти

Небостъргачът Шанхай Тауър е мегаструктура, която е колосално достижение за дизайна, архитектурата и строителството. Освен със своите размери, тя впечатлява и със съоръженията си, издържани напълно в духа на модерното разбиране за устойчиво развитие.

Онези от вас, които ще имат щастието сами да построят дома си, могат да почерпят идеи от изпълнението на този небостъргач. А тежката работа можете спокойно да оставите на професионалистите.


Най-високата сграда в Китай

Както показва името му, Шанхай Тауър се намира в икономическото сърце на Китай - Шанхай. Със 632-метровата си фасада небостъргачът е най-високата сграда в Китай и втората по височина в света след Бурдж Халифа в Дубай. Притежание е на консорциум от държавни фирми. Строителството й започва през 2008 г., завършена е през лятото на 2015 г., а откриването бе през септември.

Вижте още: 11 сгради, които умело си играят на криеница


Хармония на дизайн, архитектура и строителство

Заради мащабните си размери и огромната си височина, Шанхай Тауър е бил истинско предизвикателство за своите дизайнери, строители и архитекти. Те са били принудени да съобразят конструкцията му с настъпващите всяка година ураганни ветрове. Самата фасада има изключителна форма, заради факта, че от основата до върха си конструкцията прави извивка на 180 градуса.


Раят на естествената светлина

Проектантите на Шанхай Тауър са искали всеки обитател на кулата да има достъп до естествена светлина. Ето защо почти всяко помещение има прозорци, изградени от висококачествени материали, така че естествената слънчева светлина да се чувства като у дома си и да допринася за атмосферата в небостъргача.


Зелен оазис

Друга цел, заложена в устройството на сградата, е обитателите й да се чувстват максимално близо до природата. За това допринасят огромните естествени градини, които обграждат като пръстен всеки един от надземните етажи на небостъргача.

Авторите на проекта се шегуват, че в тяхната кула може да се види толкова зеленина, колкото не е останал в целия Шанхай.

Вижте още: Преди и сега: 20 удивителни световни градове


Дом и офис

Със своите 300 000 квадратни метра разгърната застроена площ, Шанхай Тауър наистина е кула, в която човек може да прекара целия си живот. Тя разполага с болници, аптеки, ресторанти, заведения, забавления, спортни съоръжения, а в основната си част е изградена от офиси и жилищни помещения. Особена гордост за създателите й е фактът, че всяко помещение се радва на естествена светлина и има досег със зеленина.

В сградата има монтирани няколко мощни пречистватели за въздух, които са програмирани да съобразяват дейността си не само с нуждата на хората вътре, но и с тази на огромните градини. Собствениците на кулата са категорични, че след като тя заработи с пълна сила, въздухът в нея ще е в пъти по-чист от този в открития Шанхай, където проблемите със замърсяването продължават да се задълбочават.


Част от страшната тройка

Джин Мао Тауър, Световният финансов център и Шанхай Тауър обуславят група от три небостъргача, които изграждат емблематичния образ на града. Те са наричани от местните жители и от посетителите на града "страшната тройка".

Ако снимките на страхотния небостъргач Шанхай Тауър са ви вдъхновили да придадете модерна визия на своя дом, не пропускайте шанса да обсъдите идеите си с професионалист в областта, когото може да откриете в сайта на MaistorPlus. В случай че вече имате готова визия и искате да намерите изпълнител за нея, заявете проекта си безплатно, за да получите най-добрите условия за реализацията му.


Тагове:

Любопитно

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта