Асфалтиране - какво е нужно да знаем и колко струва?

Публикувано на 31/08/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 31/08/2022 | Видяно 2 006 пъти

Асфалтирането е сложен, многоетапен процес, с различни методи на изпълнение, чийто краен резултат изисква внимателна подготовка и прецизен избор на изпълнители. Въпреки, че изглежда трудоемко, асфалтирането е много разпространен начин за полагане на дълготрайна настилка върху пътища, алеи, разлини терени и дори дворове.

Асфалтобетонът, или както го наричаме разговорно асфалт, е строителен материал, с който се покриват пътища, алеи, дворове и други. Той има редица предимства пред останалите видове настилки, които го правят толкова разпространен.

Напоследът следвайки тенденцията за екосъбразност изпълнителите все по-често използват рециклиран асфалт, което позволява да се спестяват редица ресурси и да се използват технологии, които опазват природата.


Какво е добре да знаем?

За качеството на положената настилка и нейната дълготрайност значение имат няколко неща:

  • правилен избор на асфалтова настилка;
  • подходяща техника;
  • правилните технологии на полагане.

Асфалтовата настилка следва да бъде избрана съобразано терена, на който ще бъде положена и нуждите, за които ще бъде използван той. От голямо значение за избора е какво всъщност ще се движи по него – дали тежка товарна техника или ще бъде пешеходна зона, например.

Самият процес е сложен, както вече стана дума и следва  да бъде изпълнен в съответствие с технологиите, които ще гарантират крайния резултат. Освен качествени материали дълготрайната асфалтова настилка изисква редица умения и специфични познания от страна на изпълнителя, както и подходяща специализирана техника.

Ето защо, за да бъде изпълнен проекта Ви без грешки, направете своя правилен избор сред специалистите в сайта на Майстор плюс.


Кога е най-подходящото време за асфалтиране?

Асфалтът се полага в горещо състояние, тъй като трябва да може да се обработва, което от своя страна прави летните месеци най-подходящи за целта. Ниските температури могат до доведат до влошаване на крайния резултат, поради причината че материала бързо се втърдява и е трудно да се положи прецизно.


Колко струва услугата?

Цената за асфалтиране е различна за всеки конкретен терен. Практика  на фирмите-изпълнители е да се изготвя индивидуална оферта за всеки клиент, като се взима под внимание терена, материалите, технологията на работа и разбира се труда на опитните специалисти.

Нека отбележим още веднъж, че това е процес, който изисква използването на специализирана техника, за която са необходими различни умения от страна на изпълнителите. А технологията на полагане на настилката, предварителната подготовка и прецизната работа са гаранция на качествената настилка и нейната дълготрайност.

Всичко споменато до тук прави цената варираща в диапазон с широки граници. Ако ви предстои реализацията на такъв проект е най-добре да потърсите фирма-изпълнител и да поискате ценова оферта от тях.

Средна цена за асфалтиране на алея с две коли и и площ около 40-50 кв.м. с движи в диапазона от 800лв. до 2500лв. Нещо повече – различните фирми-изпълнители имат различни цени за услугата, която се определя от вида техника, метод на изпълнение и квалификация на специалистите.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
50 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
12 извършени проекта