Почистване на петна, мухъл и прозорци с подръчни и естествени продукти

Публикувано на 02/08/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 02/08/2024 | Видяно 2 643 пъти

Поддържането на чиста и здравословна домашна среда може да се постигне ефикасно и устойчиво с помощта на домашни и натурални почистващи продукти. Тези решения са не само ефективни, но и безопасни за вашето семейство и околната среда. Ето няколко средства за почистване петна, мухъл и прозорци, които имате в дома си.

Ако се нуждаете от хамалски услуги, свържете  се с някой от нашите професионалисти.


Справяне с петната

Петната по тъканите и повърхностите могат да бъдат упорити, но естествените съставки могат да направят чудеса без силните химикали, които съставляват търговските почистващи препарати. Ето няколко естествени решения за премахване на петна:

Сода за хляб и оцет - За петна по тъканите направете паста, като използвате равни части сода за хляб и вода. Нанесете го върху петното, оставете да престои 30 минути и след това изплакнете с оцет. Тази комбинация работи добре върху органични петна като кафе, чай и сок.

Лимонов сок и сол - За петна от ръжда по дрехите изстискайте пресен лимонов сок върху петното и го поръсете със сол. Разтрийте внимателно тъканта и я оставете на слънце за няколко часа, преди да изперете както обикновено. Киселинният лимонов сок разгражда ръждата, докато солта действа като лек абразив.

Водороден пероксид и препарат за съдове - За упорити петна като кръв или вино смесете две части водороден пероксид с една част препарат за съдове. Нанесете сместа върху петното, оставете да престои няколко минути и след това изплакнете със студена вода. Водородният пероксид има избелващи свойства, така че е най-подходящ за светли тъкани.


Естествено премахване на мухъл

Мухълът може да бъде сериозен проблем в домовете, засягащ както здравето на обитателите. Оцетът е мощен убиец на мухъл поради киселинността си. Напълнете спрей бутилка с неразреден бял оцет и го напръскайте директно върху мухлясали повърхности. Оставете да престои поне час, преди да изтъркате с четка и изплакнете с вода.

Маслото от чаено дърво е известно със своите противогъбични свойства. Смесете една чаена лъжичка масло от чаено дърво с една чаша вода в спрей бутилка. Напръскайте разтвора върху плесенясалия участък и го оставете да изсъхне. Няма нужда да изплаквате, тъй като маслото дърво ще продължи да се бори с мухъл дори след като изсъхне.

За меко средство за почистване на мухъл, разтворете една четвърт супена лъжица сода за хляб в спрей бутилка, пълна с вода. Напръскайте разтвора върху мухлясалата повърхност, изтъркайте с четка и изплакнете с вода. Содата за хляб не само премахва мухъла, но и дезодорира и предотвратява бъдещия растеж.


Почистване на прозорци с домашни разтвори

Смесете равни части оцет и вода в спрей бутилка. Напръскайте разтвора върху прозорците и избършете с микрофибърна кърпа или вестник за покритие без ивици. Оцетът премахва мръсотията и оставя стъклото искрящо чисто.

Комбинирайте една супена лъжица лимонов сок с една чаша вода в спрей бутилка. Лимонената киселина в сока помага за разграждането на мръсотията и оставя свеж аромат. Напръскайте върху прозорците и избършете с кърпа..

За леко абразивен почистващ препарат, който помага при по-твърда мръсотия, смесете две супени лъжици царевично нишесте с една чаша вода. Нанесете сместа върху прозорците с помощта на гъба, след това изплакнете с вода и избършете с чиста кърпа. Царевичното нишесте нежно почиства мръсотията, без да надрасква стъклото.

Ако планирате поставянето на плочки или теракот, нашите професионалисти са на ваше разположение.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Хоум Рок Билдър ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
18 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
13 извършени проекта