Как да се справим с ръждясалия метал?

Публикувано на 26/10/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 26/10/2022 | Видяно 3 244 пъти

Когато водата намери метална повърхност и остане там дни наред, настъпва процес на окисление, а резултатът от него е появата на ръжда. Често това е причината да се разделим с някой инструмент или да подменим изцяло засегнатия предмен - ограда в двора, тенджера в кухнята, ключ или каквото други се сетите. Но ръждата не означава непременно, че е дошъл краят за този елемент. Неприятната ръжда може да бъде премахната от метална повърхност с някои доста ефективни методи, които тествахме и одобрихме, преди да ви споделим. Ето как бихте могли да се справите с ръждата с подръчни средства.

Ако пък имате нужда от съдействие по отношение на железарските услуги, свържете се с нашите професионалисти.


Сода за хляб

Содата, която използваме в кулинарията, се оказва универсално почистващо средство. За да премахнете ръждата от даден предмет, първо го изплакнете, а след това подсушете, така че да не е мокър, а само леко влажен. Поръсете със сода за хляб (тя ще залепне за влажните зони), като се уверите, че са покрити всички ръждясали зони. Оставете предмета за около час, след това изтъркайте със стоманена вълна или метална четка, ръждата сама ще падне от метала. (Ако почиствате тиган, използвайте тампон за почистване.) Изплакнете и подсушете с кърпа. Този метод работи безотказно при не толкова силно ръждясали предмети и тънък метал.


Лимонена киселина

Лимонената киселина обикновено се намира във всеки дом. Ако не разполагате с нея вкъщи, можете лесно да я намерите във всички хранителни магазини. Добавете малко гореща вода в купа (няколко сантиметра от дъното) и поръсете 2-3 супени лъжици лимонена киселина. Потопете предмета, който е засегнат от ръждата, и оставете да престои една нощ. Извадете го на следващата сутрин, изтъркайте остатъците от ръжда с четка, изплакнете и подсушете. Методът работи отлично върху значително количество ръжда, открита върху инструменти или предмети, които могат да бъдат потопени, без да се нарушава целостта на други повърхности и покрития (лимонената киселина ще премахне боята!).


Картоф и препарат за съдове

Това е може би най-нестандартното решение, но доказано работещо. Разрежете картофа наполовина и покрийте вътрешната част с препарат за съдове. Използвайте картофа като почистващ тампон и просто наблюдавайте как ръждата избледнява, влизайки в реакция със сапуна и картофа. Методът е подходящ за премахване на ръжда от лесно достъпни повърхности, включително кухненски уреди, мивки и др. Плюс е, че всички необходими съставки за почистване се намират лесно у дома и не е нужно да ги купувате. С този метод ще премахнете упорити петна от ръжда и ще върнете живота на предмети, които вече сте приготвили за изхвърляне.

Разбира се, нашите специалисти в железарския услуги за готови да ви помогнет с по-мащабните задачи.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта