6 стъпки за лесна поддръжка на банята

Публикувано на 16/03/2015 от Мария Колева | Последна редакция на 28/07/2016 | Видяно 8 293 пъти

За качествена поддръжка на ваната и душа изключително важен е използваният силикон за уплътнение. Уверете се, че фугите между плочките са в добро състояние и не липсват някои техни участъци. Ако това е така, вашата баня бавно ще се разрушава, а и ще задържа повече вредни бактерии, както и мухъл. Ето защо е препоръчително да нанасяте нов силикон всяка година, а ако забележите, че част от него се е отлепила или е с нарушена цялост, задължително трябва да го възстановите възможно най-скоро.

Виж още: Преди и След частичен ремонт на баня


Не пренебрегвайте душ-вратите и завесите

Разбира се, за поддържането на тоалетната най-важна е добрата хигиена. Но като допълнение към нея, нека обърнем внимание на основата на чинията. Изтичането на вода оттам е ранен признак, че уплътнителният пръстен е износен и се нуждае от подмяна. Също така отворете горната част на казанчето, за да видите дали всичко е наред. Повредите в него надуват сметките неочаквано много. Ако нивото на водата изглежда високо, плаващото устройство е на дъното или просто нещо не изглежда правилно, обадете се на водопроводчик. Майсторът по ВиК ще диагностицира проблема за секунди, само с едно отваряне на капака.


6 стъпки за лесна поддръжка на банята

Хигиената и добрата поддръжка на банята са изключително важни. Във водата, която ежедневно се разлива в мивката, по плочките, във ваната и душ кабината, постоянно се размножават милиарди болестотворни бактерии, гъбички и микроорганизми, причиняващи различни инфекции и неприятни алергии. Не позволявайте тези здравословни проблеми да ви засегнат, вижте 6 стъпки за лесна поддръжка, с които ще постигнете чиста и комфортна среда. А ако ви се налага да правите ремонт на баня, можете още сега да се свържете с опитни професионалисти.


Поддръжка на тоалетната

Всеки път, когато забележите бял филм или черна плесен, особено в долната част на вратата или завесата, го отстранете с абразивен почистващ препарат. След като отворите преградата на душа навън, проверете лайсните за мухъл и влага. Ако има вода в тях, пробийте малки дупки в отделни области, така че тя да се стече. Бъдете сигурни, че те са достатъчно големи, за да не се запушват лесно. Избирайте завеси от подходящи материали, незадържащи влага.


Почистване на мивката в банята

Може да се шокирате, но мивките в банята обикновено са по-мръсни от кухненските. Гумената запушалка задържа доста бактерии и котлен камък, затова я накиснете за няколко часа в оцет, а след това я измийте в съдомиялната. Порцелановите мивки най-лесно се почистват с фини абразивни препарати и кухненска гъбичка. Блясъкът на хромираната батерия и огледало може да върнете само с микрофибърна кърпа и вода. Подменете и силикона между коритото и стената, ако е почернял. Това е признак за поява на мухъл и бактерии.


Грижи за постелката в банята

Редовно почиствайте изтривалката и мястото под нея. През повечето време те са мокри и задържат много мръсотия и микроби. Подсушавайте постелката редовно, защото в нея бързо се развиват бактерии.

Виж още: 9 различни стила за интериора на банята


Почистване на вентилатора в банята

Не забравяйте този полезен уред! Веднъж месечно почиствайте филтъра на вентилатора в банята и клапата към отходната тръба, защото по тях полепва доста мръсотия, заради влажния въздух в банята. Това лесно действие ще удължи живота на уреда. Сещали ли сте се да го почиствате?

Ако само поддръжката не е достатъчна и се нуждаете от ремонт на баня, обърнете се към опитни професионалисти. Можете да разгледате различни оферти и коментари от предишни клиенти. Заявете вашия проект още сега!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
Ангел Йорданов VIP
Боядисване и декорация, Банкя
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта