Софийски апартамент с функционален дизайн

Публикувано на 20/01/2018 от Бранимир Брозиг | Последна редакция на 22/01/2018 | Видяно 8 592 пъти

Тази история е най-дълга, най-сладка и най-емоционална – историята за първия апартамент, който обзаведохме с IRchitect. Благодарим на собствениците, че ни се довериха и се надяваме крайният резултат да им харесва, колкото и на нас. За нас беше удоволствие да работим с тях и да им помогнем да заживеят в жилището, което винаги са искали.


Изчистена и удобна трапезария

Собствениците на този малък апартамент в центъра са млада двойка, работещи много, понякога от къщи, а в същото време искат домът им да е уютно място, в което да си почиват от натоварения ден, както и да посрещат гости – за хапване или за бордови игри.


Функционалността е на първо място

Изискванията им бяха основно прагматични – като техничари се интересуваха най-много от това как работи жилището им. Поставихме функционалността на първо място и не направихме компромис с качеството на електроуредите, санитарията, отоплителните и климатичните тела. В същото време им помогнахме да изградят визията си за него – убежище, което ще отразява точно техния вкус, стил, навици и начин на живот.


Естествено дърво и зелени акценти

Първо започнахме с цвета и материала – основното изискване беше в жилището да има много естествено дърво и зелени акценти. Другите думи, които изпъкнаха за обзавеждането на малкия апартамент, бяха уют, простор, светлина, и удобство.


Състояние на апартамента и локация

Собствениците дълго бяха търсили подходящото жилище, но след повече от година и половина го бяха намерили - апартамент в идеалния център, строен през 1990, с две спални и просторна дневна, както и баня и тоалетна. Намира се на първи етаж, което прави помещенията откъм двора малко по-тъмни. Жилището не беше ремонтирано вероятно от създаването си, в добро състояние, но с нужда от основен ремонт и подмяна на дограма, радиатори и инсталации.


Промени в разпределението

Не променихме разпределението много. Преработихме коридора и двете санитарни помещения, за да получим праволинеен коридор, както и голяма баня с тоалетна. Просторната дневна с кухненски кът, както и родителската спалня, останаха непроменени. По-малката стая превърнахме в кабинет. Усвоеният отдавна балкон плачеше за промяна, понижихме парапета и създадохме френски прозорци, с които вкарахме повече светлина в тъмната и малка стая.


Нека подсилим чувството за светлина и простор

За да подсилим чувството за светлина и простор, което търсеха новодомците, използвахме основно светли цветове, бели стени и монохромни мебели. Цветовите акценти в обзавеждането на малкия апартамент са основно от използвания текстил, което позволява промяната им във времето. Избрахме зелено и синьо, които помагат за спокойствие и релакс. В апартамента имаше много дърво, с което запазихме усещането за уют, като пренаредихме масивния паркет и допълнихме с фурнировани елементи в мебелите и лампериите.


Интериор, предразполагащ към оптимална почивка

Дневната е сърцето на този малък апартамент, в което собствениците прекарват времето си за почивка. За всеки човек то е доста ограничено. Интериорът на дневната цели да предразполага към максимално приятна и отпускаща почивка. В тази стая са съчетани три къта – ниско сядане, трапезария и кухненски кът, решение, нетипично за периода на строителство. Два прозореца с нисък парапет вкарват много светлина в помещението, а от кухненската зона се излиза на малка тераса. Гледката обаче и от трите не е особено приятна.


Как да прикрием гледката през прозореца?

Прозорците спечелиха вниманието ни веднага – неуютната гледка навън, както и ниския парапет, предизвикваха да се случи нещо предразполагащо и привлекателно. Предвидихме стена от шкафове, която да обрамчи прозорците, образувайки две уютни ниши за сядане – за четене или за гости, за които трапезарните столове не са достатъчни. Така с обзавеждането на малкия апартамент отговорихме на друго изискване на собствениците – да може да се играят поне две бордови игри едновременно. В шкафа вградихме също така радиаторите и щорите, което придаде минимален и изчистен вид на пространството. Остана и много място за рафтове за вещи.


Кухненски шкафове и библиотека

Срещуположната стена, логично, приюти останалите мебели – кухненските шкафове и библиотеката. Тук желанието беше за малка и практична кухня, за хора, които в натовареното си ежедневие не готвят често. Проектираната от нас кухня със своите монохромни шкафове изглежда изчистена и минималистична. Интересна е облицовката на плота и стената зад него – обикновените едноцветни плочки, нарязани и подредени в специфичен мотив, създават геометричен декоративен ефект. Тук успяхме да намерим и търсените зелени акценти. Островът със средна височина удвоява площта за готвене и служи и за неформален бар при посрещане на гости. С него количеството на едновременно играни бордови игри нараства на три.


Местенце за книгите

Етажерката с отворени рафтове прави книгите част от интериора – признаваме, че по време на снимките си харесахме няколко заглавия.


Диван с функция за сън

Мебелите за сядане в двата къта следват тенденцията в обзавеждането на малкия апартамент да се използват ахроматични цветове и дърво с малки акценти в зелено. Удовлетворихме изискването за голям и удобен диван с функция за сън. За да може едно и също помещение да изпълни всички нужди на ползвателите си, решихме осветлението на дневната да е в няколко отделни кръга – два пендела и ивица спотове помагат да се създаде подходящата атмосфера за празнуване или за почивка.


Уютен кабинет

Кабинетът е най-малката стая в жилището, но и тази, в която се прекарва най-много време. Добрата работна среда повишава качеството на живот – ето защо се постарахме да осигурим на новодомците подходящо място за работа в дома им. Огромните витрини на североизток отварят гледка към зеленината на прохладен вътрешен двор, която променя багрите си със сезоните. Пред тях повдигната ракла оформя уютен кът за сядане – с книжка или лаптоп. От любопитни погледи ни скриват памучни бели завеси – създаващи спокойна атмосфера и филтриращи естествената светлина. За удобство през дългите часове работа се грижат две големи бюра с ергономични столове.


Малка, но свежа спалня

Спалнята също гледа към двора на блока и е относително тъмна. В нея намесата ни беше минимална – бели стени, за да е максимално светло в помещението, под от масивно дърво, както и дървени мебели. Акцентът тук са тревнозелените завеси, в хармония със зеленината пред прозореца.


Преродени баня и тоалетна

Санитарните помещения на апартамента се преродиха. Спряхме се на ахроматични цветове със сини акценти – за свежест и спокойствие, сред които човек да посреща и изпраща деня си. Комбинирахме микроциментово покритие по пода и стените с мозайка от плочки, подобна на тази в кухнята. В двете помещения има големи шкафове с огледални врати и подсветка – те, освен че успяват да скрият всичко, водомери, бойлер и препарати, също така визуално уголемяват помещението. Светлината под тях привлича вниманието към стените с декоративен ефект. Вградените санитарни уреди помагат за лесно почистване и поддръжка на помещенията.


Дневна - преди и след

Малкото градско жилище е предпочитаното убежище за много съвременни млади хора. Времето ни за почивка дори с най-близките хора е ограничено – затова искаме домът ни да ни посреща със спокойствие и уют, а поддръжката му да е лесна и да оставя повече време за по-важните неща в живота. Ако и вие имате нужда от помощ с това да превърнете стените в дом, ние от IRchitect ще се радваме да помогнем с всичко за обзавеждането на малък апартамент, от идеите до реализацията.

Дизайн:

  • арх. Мартина Радева
    арх. Славчо Филипов

Снимки:

  • Стефан Иванов



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта