Полезни съвети за правилното аранжиране на градината

Публикувано на 10/09/2015 от Светла Иванова | Последна редакция на 15/08/2016 | Видяно 15 517 пъти

Необходима ви е малко земя, няколко по-едри камъка и допълнителни растения, които да засадите в него. Направете хълмче от пръстта, разположете красиво камъните и засадете новите растения. Подходящи са различни видове пълзящи растения като бръшлян. Калдъръмчетата също ще изглеждат добре сред камъните.


Не забравяйте ароматните билки!

Какво е една градина без обособено място за билки? Можете да ги засадите в различни саксии или да им оформите скален кът с помощта на тухли и камъни. Изключително актуална е "билковата спирала". Тя се създава на принципа на алпинеума, с малката разлика, че камъните се разпределят по периметъра, като непрекъснато увеличавате височината на бордюра. Пространството между отделните елементи се запълва с пръст.

Вижте още: Терасиране на двора при стръмен терен


Комбинирайте правилно храсти, дървета и цветя

Като цяло храстите са по-популярни в озеленяването и се купуват по-често отколкото дървесните видове, заради огромното разнообразие от багри, форми и големина. Ако разполагате с по-голяма площ, можете да комбинирате всички растения, стига да знаете как. Най-доброто разположение за храстите е около алеите, докато дърветата могат да ви помогнат да изградите "зелена ограда" около вече съществуваща такава. В сянката им засадете лехи с цветя, които предпочитат сенчести места.


Изберете подходящи растения

Преди да пристъпите към покупката на цветя, внимателно анализирайте терена, предназначен за засаждането им. Определете до колко мястото е слънчево или сенчесто, ветровито или на завет, както и сезонът, в който започвате това начинание. Обърнете внимание на почвата, нейната влажност и структура. Например, ако градината ви е открита и слънчева, най-добре заложете на топлолюбиви растения, които издържат на високи температурни амплитуди и суха почва - калдъръмче, алисум, астерискус, целозия, невен или други.

Вижте още: Пътеките в двора


Полезни съвети за правилното аранжиране на градината

Добре оформената градина е "сърцето" на всяка къща. Постигането ѝ обаче съвсем не е лесна задача, тъй като, освен за нейните естетични качества, трябва да помислите и за това тя да е удобна и практична. Днес ще ви дадем ценни насоки, с които да озелените градината си правилно. Ако пък имате интересни идеи, които искате да приложите в откритото пространство около къщата, можете да се обърнете към специалисти по озеленяване.


Обърнете внимание на настилката

След като сте се погрижили за добрия външен вид на градината, трябва да помислите и за материалите, от които ще изградите главната алея. Добре е да се използват естествени такива - камък, дърво, чакъл, тревен чим и съчетания между тях. Все по-актуално е използването на градински паркет. Ако се спрете на този вариант, добре е около него да направите буфер от кръгли камъчета, тъй като те ще подобрят дренажа.

Озеленяването на градината съвсем не е лесна работа, затова се доверете на професионалистите в тази област. В MaistorPlus можете да направите безплатна заявка и да сравните офертите на различни специалисти, както и да се запознаете с мнения на клиенти за работата им, което да ви помогне да направите най-добрия избор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
83 извършени проекта