“Майсторите говорят” с Мария Христова

Публикувано на 11/09/2014 от Адриана | Последна редакция на 19/08/2016 | Видяно 14 785 пъти

Мария Христова, 33 години, занимавам се с офисна работа у дома, а също така с взимане на размери за щори, ламиниран паркет, комарници и дограма. Разбира се, не съм сама, а с човека до мен - съпругът ми, който е специалист в дограмата и остъкляването от 15 години. Вторият вид дейност е на моя съдружник, който се занимава със слаботокови инсталации, достъп и контрол. Изцяло на ТИ с компютрите и много добър специалист в тази област.

Как реши да се занимаваш с тази работа?

Винаги ми е харесвало да общувам с клиенти, които са трудни и лесни. Някога ми се искаше да стана търговски представител, но срещнах трудности с опита. След това един работодател ми се довери и започнах да работя като такава. Но както сигурно и аз, така и те понякога правеха грешки, които ми помогнаха да се науча на някои неща. Не след дълго амбициите ми взеха връх, а именно - да направя собствена фирма, което си беше моя мечта от детинство. Започнах да се занимавам с работа, с която до тогава не се бях сблъсквала. Харесва ми и мисля да не се отказвам.


“Майсторите говорят” с Мария Христова

За Мария общуването с клиенти винаги е било удоволствие и лекота. Започва да работи като търговски представител, а след време успява да сбъдне една своя мечта и основава собствена фирма. Работи заедно със съпруга си, който е специалист в сферата на дограма и остъкляване. Представлява също и съдружника си, който е квалифициран в сферата на електроуслугите и системите за контрол и достъп.

Ще откриете услугите на специализирана фирма “АСМАР ДВ” ЕООД в следните няколко категории за района на град София:

  • Дограма и остъкляване
  • Мебели и обзавеждане
  • Врати и прегради
  • Боядисване и декорация
  • Ремонт на техника
  • Електроуслуги
  • Парапети
  • Настилки-паркет и плочки
  • Контрол и достъп
  • Почистване


Постави се на мястото на клиент, търсещ специалист в твоята сфера. Защо би се спрял на теб?

Хората според мен разсъждават така: 1-во: “Човекът работи от 15 години, значи е добър специалист” или 2-ро: “Човекът е нов и не знам какъв опит има, но е креативен и работи добре”. И може би 3-то: “Важна е цената на услугата, без да се интересувам много от качеството на изпълнение”. Така е, клиентите са различни и разсъждават по различен начин.

Има ли сезонност в професията ти?

В моята сфера на работа - да. Сезонно е и най-много работа има през лятото, когато хората правят ремонти и сменят дограмата. Кой мисли за ремонти през зимата? Да са се сгушили в домовете си, да не се налага много-много да ходят по студа, всеки иска да му е подредено и уютно.

Сподели с нас един твой проект, с който се гордееш.

Проект чак не. Поне все още. Но правим страхотни гардероби от алуминий с плъзгане, които събират страшно много багаж и за целта се ползват вдлъбнатини в стени и ниши. Харесват се много, защото са практични и същевременно стилни. Отварят пространство, когато се направят с огледала и са на практика вечни.

Коя е заявката, която се надяваш някой ден да изпълниш?

Не знам. За мен всяка заявка е интересна.


Какво правиш, за да си в крак със случващото се в твоята професионална област?

Интересувам се. Чета. Постоянно разговарям с майстори, защото познавам такива. Нещо като пресечна точка съм в това отношение. Естествено, има различни мнения, които пресявам по пътя на логиката.

Имаш ли девиз, който следваш в работата, а и в живота?

Нямам девиз. Искам само клиентът да е доволен и да има препоръки. Това за мен е най-важно.

Ако трябва да посъветваш колега, който тепърва навлиза в професията ти, какъв съвет би му дала?

Не обичам да давам съвети, но ако трябва да го направя, бих казала само едно: “Прави каквото искаш и както искаш, но гледай да стане наистина добре.”

Какво искаш да знаят клиентите за теб и твоята професия преди да те потърсят за работа?

В много от случаите клиентите не знаят какво искат. Това е напълно нормално. Ако те знаеха и можеха, нямаше да има хора като нас и вас. Хората щяха да знаят как и да си го направят. Но за щастие, не е така и точно ние сме тези хора, които да обясним, покажем, посъветваме и изпълним техните желания. Понякога тези желания изглеждат трудно постижими, но не и невъзможни.

Представи си, че печелиш безплатен самолетен билет до която и да е дестинация по света... Ще споделиш ли с нас на кое място би се спряла и защо?

Бих отишла в Индия. Интересно би ми било да видя как се строят "бараки" между "дворци". Бих посетила и Ню Йорк по същата причина, а именно - сградите.


Разкажи ни нещо, което те кара винаги да се усмихваш.

Няма как да не се усмихнеш, когато отсреща ти се усмихнат. Доволните клиенти ме карат да мечтая за развитие.

Разгледайте бизнес сайта на “АСМАР ДВ” ЕООД и оценките на клиентите на MaistorPlus за предлаганите от тях услуги. Поканете ги да осъществят вашия проект за домашен ремонт и оставете своя коментар за свършената работа.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта