Видове подови настилки и коя е подходяща за вашия дом?

Публикувано на 12/12/2019 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 12/12/2019 | Видяно 11 578 пъти

Едно от основните неща, което трябва внимателно да бъде обмислено, е изборът на подова настилка. Има толкова много видове, но трябва да прецените коя е най-подходяща за вас, тъй като това е дългосрочна инвестиция.

Разбира се, за да може да вземете правилно решение, първо трябва да знаете някои основни неща, които ще ви помогнат да не направите грешка. Приготвили сме ви няколко основни стъпки в избора на подова настила. Ако ги следвате, шансът да стъпите накриво е минимален. В случай че не сте сигурни в собствените си възможности и имате нужда от професионална помощ, доказаните специалисти, регистрирани при нас са насреща.


Как да изберем подовата настилка?

За да изберете подова настилка е нужно да прецените от какво наистина имате нужда. Освен това е важно да съобразите и помещението, за което ви е необходима. Понякога колкото и да ви се иска да имате паркет във всяка стая, стигате до банята и всички ваши предварителни планове удрят на камък (или по-скоро на плочки).

  • Някои подови настилки не са подходящи за всяко помещение, например мокет или паркет. Хубаво е да ги избягвате при стаи, където има влага.
  • До голяма степен изборът на подова настилка се определя и от това дали отглеждате домашен любимец. Да, никак не е приятно да събирате косми от мокета в продължение на часове.
  • Бюджетът е не по-малко важен – цените са различни за всяка подова настилка. Естествените материали - като мрамор, гранит или дори паркет са по-скъпи. Докато плочките, мокетът и ламинатът са една идея по-бюджетни.
  • Някои настилки изискват подложки преди да се поставят, което ще ви струва допълнителен разход. Предвидете това още от самото начало.
  • Понякога обаче качествените материали са и по-скъпи. Точно заради това добре преценете в какво да инвестирате, за да не ви се налага да правите всяка година ремонти.

Вижте още: Специалистите споделят: Коя е най-подходящата подова настилка за вашата кухня


Винил или PVC под

Винил или PVC под, както още го наричат, е настилка, съставена от 5 слоя. Предимствата на тази подова настилка са:

  • Предлага се в голяма цветова гама и десени;
  • Осигурява звукова изолация;
  • Лесна е за поддръжка и монтаж;
  • Икономична;
  • Практична.

Имайте предвид, че винилът се поставя върху предварително изравнен под, който трябва да е чист, сух и гладък. Ако не е гладко, използвайте саморазливна замазка. Има три начина за инсталиране – с лепене, с тиксо и без лепене. След поставянето трябва да минат 24 часа, за да се темперира.


Ламиниран паркет

Ламинираният паркет е може би една от най-често срещаните настилки в домовете ни. Многопластов, синтетично изработен продукт, със слой симулиращ дърво, над който има безцветен защитен слой. Обикновено ламинираният паркет се състои от 4 слоя. Също така се произвежда три и петслоен ламинат. Като при петслойния най-горният слой е шумизолиращ. Имате избор между гланциран, сатенен и матиран. При правилна поддръжка и използване може да ви служи дълги години. Не забравяйте, че преди да бъде поставен ламинираният паркет, трябва подът да бъде изравнен. 

Неговите предимства са:

  • Лесен за инсталиране;
  • Предлага се в много цветове и различни шарки;
  • Дългосрочен;
  • Сравнително ниско бюджетен вариант.


Порцелан и керамика

Често хората смятат, че порцелан и керамика са едно и също, но всъщност това не е така.

  • Основната разлика е, че порцелановите подови настилки са по-устойчиви на вода от керамичните. Степента на поглъщане на вода на порцелана е 0,5 процента, че даже и по-ниска в някои случаи.
  • Порцелановите подове са по-твърди и трайни. Затова например порцелановите настилки са по-подходящи за влажни помещения.
  • Плюсът на този тип настилки също е, че ако случайно някой плочка бъде наранена или счупена, можете да я подмените веднага.

Вижте още: 12 цветни идеи с плочки за баня


Настилки от естествени материали

Естествени материали може да разделим на два вида – камък и дърво.

  • Към тези от камък спадат: гранит, мрамор, травертин, гнайс. Имайте предвид, че различните настилки, ще изискват и различни грижи. Например върху полираната мраморна настилка повече ще личат драскотини и пукнатини.
  • Дървените настилки се предлагат от дъб, бук, череша и т.н. Може да се каже, че в случая важи напълно това, че колкото по-скъпо е, толкова повече време ще се използва. Дървените настилки са подходящи за спалня или хол. С течение на времето обаче могат да се появят драскотини, вдлъбнатини и скърцане.

Вижте още: Циклене на паркет - цени


Мокет

Мокетът е доста популярен избор.

  • Най-често се използва в спални. Но е подходящ и за детски стаи, като се предлага и в малко по-забавни разновидности за малчуганите.
  • Основните му предимства са, че е мек, топъл и спомага да се намали шума.
  • Този вид настилка е малко по-труден за поддръжка, тъй като често по него остават петна и оцветява се с времето. Все пак, ако искате да го запазите в максимално добър вид, наемайте професионалисти, които да го почистят поне веднъж годишно.

За качествения ремонт на дома ви, задължително трябва да изберете максимално подходяща подова настилка. В случай че имате нужда от професионално съдействие , специалистите в интериорния дизайн, регистрирани при нас, ще ви помогнат за осъществяването на перфектната визия. Направете заявка за проект, напълно безплатно! След като разгледате получените оферти, изберете най-подходящата според вашите нужди! 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта