Лепене на плочки-цени

Публикувано на 18/03/2014 от Габриела Санчес | Последна редакция на 07/11/2018 | Видяно 157 873 пъти

Ако планирате ремонт и сте се спрели на плочки като предпочитана подова настилка за вашaта баня, кухня, хол или офис, надяваме се тази статия да бъде полезна за вас. Ще ви запознаем с особеностите при лепене на плочки и с факторите, които са определящи при формирането на цената за подобна ремонтна дейност. 

Но преди това можете да разгледате изпълнители: 

Или директно да сравните цени: 

Големина на помещението

Измерете общата площ, на която ще е нужно да бъдат поставени плочките. Основното правило при лепенето на плочки е, че ако помещението е с по-голяма квадратура, изпълнителите предлагат по-ниска цена за квадратен метър. Затова ако ви предстои лепене на плочки в повече от едно помещение, препоръчително е да наемете един изпълнител, който да извърши работата. Така общата цената ще е по-висока, но тази на квадратен метър, ще излезне по-евтино.

Предназначение на помещението 

Когато избирате плочки, не гледайте само цветовете, а ги съобразете с климатичните условия и натовареността на помещението:

  • Лепене на плочки на под - за подови настилки най-често се използва гранитогрес или теракота. Някои изпълнители предлагат малко по-висока цена при работа с гранитогрес, но пък като материал той е по-качествен и по-устойчив;
  • За лепене на плочки на стена се използва фаянс. Цената за лепене на фаянсови плочки не се различава от тази за лепене на теракота;
  • При лепене на плочки на таван изпълнителите предлагат по-високи цени в сравнение с тези за лепене на плочки на пода и стените.

Типове редене

Цената за лепене на плочки може да бъде повлияна и от вашите предпочитания за нареждане:

  • стандартното редене излиза най-евтино;
  • диагоналното редене се препоръчва за пода в банята, например, и при него може да се наблюдава оскъпяване с 1-2лв./кв.м.;
  • рибена кост, комбинация на малки и големи плочки, фигури, ивици, стил паркет са типове редене, при които се наблюдава покачване на стандартната цена за лепене на плочки с до 3лв/кв.м.

Вижте още: 9 идеи за малка и функционална баня


Видове плочки

ГРАНИТОГРЕС: Съчетава в състава си глина и шперплат. Преминава високотермична обработка, благодарение на която е много по-устойчив на студ и влага. Не абсорбира вода и се отличава със здравина и издръжливост. Поддържа се сравнително лесно и е подходящ за по-натоварени помещения в дома (коридори, стълби) или за външни подови настилки (градинска пътека, стълби).

Цената на гранитогреса се определя от:
  • размера на плочката - при размер над 45 см на плочката цената за труд се увеличава;
  • дебелина на плочката - може да се наблюдава покачване на цената за труд при лепене на плочки с дебелина над 10 мм;
  • видове повърхност - полирана, полуполирана, гланцирана, матирана, релефна;
  • ръб на плочката - калиброван, некалиброван;
  • произход - Испания, Италия, Франция, Полша, Чехия, България, Турция, Китай.

Ориентировъчни цени за гранитогрес на кв.м. и в зависимост от качеството и производителя:

Цената за среден клас гранитогрес варира между 16 лв./кв.м - 25лв./кв.м. Вискокият клас гранитогрес може да достигне цени над 120лв./кв.м.

Приблизителни цени за труд за лепене на гранитогрес за цяла България:

Цената за труд за лепене на гранитогрес зависи от няколко фактора. Ако решите да направите ремонта през зимата, цената на квадратен метър ще е по-ниска, тъй като тогава конкуренцията е по-голяма и майсторите са по-свободни. Друга причина, която може да е определяща за цената, е дали сте избрали да работите с фирма или с майстор на свободна практика. И не на последно място -  дали се намирате в столицата и големите градове или сте от по-малък град. Въпреки всички тези променливи, цените за лепене на гранитогрес са между 14лв./кв.м. и 22лв./кв.м.


Няколко съвета от нас, когато купувате материали:

  • При покупка на плочки, имайте предвид правилото, че по-високата цена отговаря на по-високо качество;
  • Купувайте около 15% повече от обема, който сте измерили, че ще ви е нужен - за да имате резерв или ако се наложи след време да подмените счупена плочка;
  • Купувайте цялото количество наведнъж, за да сте сигурни, че плочките са от една партида;
  • Спестете от цената при закупуването на плочки за вашия ремонт и вземете карта за намаление от верига магазини Praktiker:

За клиенти - запишете се тук.

За майстори и строителни фирми - запишете се тук.

Не забравяйте, че в MaistorPlus ще откриете доказани специалисти за лепене на плочки. Платформата позволява да сравните цени за труд и материали, които предлагат различните майстори и строителни фирми. Преди да изберете кого да наемете, можете да се запознаете с работата му, като разгледате бизнес сайта му с оценки от предишни клиенти.


ТЕРАКОТ: Представлява изпечена чиста глина.

Използва се предимно за банята, но и в други помещения с относително ниска натовареност, като хола и кухнята. Обикновеният теракот има средна абсорбация на вода, което значи, че ако се използва навън, има голяма вероятност при ниски температури водата да замръзне и да доведе до напукване на плочката.

*Есперадо - вид теракот, който има по-голяма устойчивост и е предназначен за по-висока натовареност.

Цената на теракота се определя от:

  • размера на плочката  - при размер над 45 см цената за труд може да бъде по-висока;
  • дебелина на плочката - при някои изпълнители се наблюдава покачване на цената за труд при лепене на плочки с дебелина над 10 мм;
  • видове повърхност - гланцирана, матирана, релефна;
  • произход - България, Испания, Италия, Полша, Чехия, Турция, Сърбия, Китай.

Ориентировъчни цени за теракота в кв.м и в зависимост от качеството и производителя:

Както гранитогреса, така и теракота се разделя на нисък, среден и висок клас. Цените за средно качество теракота варират между 10лв./кв.м. и 19лв./кв.м., а теракота с високо качество можете да намерите и за 70лв./кв.м. 

Приблизителни цени за труд за лепене на теракота за цяла България:

В зависимост от факторите - изпълнител, време и място на извършване на ремонта, лепенето на теракота варира между 12лв./кв.м. и 20лв.кв.м.

ФАЯНС: Керамични плочки, които се използват за облицоване на стени. Предлагат се в разнообразни форми и цветове, могат да бъдат матирани или гланцирани.

Цената на фаянса се определя от:

  • размера на плочката;
  • дебелина на плочката;
  • видове повърхност - гланцирана, матирана;
  • произход - Испания, Италия, Полша, България, Сърбия, Германия, Португалия. 

Ориентировъчни цени за фаянс в кв.м и в зависимост от качеството и производителя:

Средно качество фаянс се продава средно между 7лв./кв.м. до 12лв./кв.м. Високия клас достига цени от 65лв./кв.м.

Приблизителни цени за труд за лепене на фаянс за цяла България:

Майсторите в малките градове ще ви залепят полчките за 12лв./кв.м., докато техните колеги от столицата работя на цени от 16лв./кв.м. до 20лв./кв.м.

ДРУГИ МАТЕРИАЛИ: Разходите за материали основно зависят от броя плочки, които са необходими - техният размер, дебелина, качество, но не само. В тези разходи се включват и други материали, които са нужни, за да бъде извършено лепене на плочки - лепило, фугираща смес и лайсни.

Когато получите цена за лепене на плочки от майстор или специализирана фирма, поинтересувайте се дали в нея се включва закупуване и транспорт на допълнителните материали - лепило, фугираща смес, лайсни.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
ВодПро
ВиК Услуги, София
138 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
БОБИСТРОЙ
Покривни услуги, София
45 извършени проекта