На каква дограма да заложим за прозорците вкъщи?

Публикувано на 26/01/2017 от Елица Мартинова | Последна редакция на 26/01/2017 | Видяно 7 005 пъти

Ако ви предстои подмяна на старата дограма или поставяне на нова, сигурно се чудите на кой вариант да се спрете - дървена, алуминиева или PVC. Макар че напоследък най-честата практика е да се слага PVC, добре е да сте информирани за всички свойства и качества и на трите възможности, пък вече сами да вземете решение кое е най-подходящо за вашия дом.

Изборът е изцяло във ваши ръце, а поставянето може да оставите на професионалистите в областта.


Дървена дограма

Двукатна дървена дограма с обикновени стъкла - това си представя всеки, когато се заговори по темата. Ето защо за много хора дървената дограма изглежда отживелица. Счита се, че новите материали предлагат по-оптимална изолация заради по-ниската си топлопроводимост. Дървената дограма обаче има и някои предимства.

На първо място, чисто естетически, тя изглежда много по-стилна и красива. Алуминиеви и PVC дограми в подражаващ цвят не могат да засенчат красотата на естественото дърво.

Важно е да отбележим, че дървесината, от която се прави съвременната дървена дограма, се обработва по по-различен начин от тази, влагана в традиционните дограми от миналия век. В момента популярните материали са американски светъл дъб, бразилско босе, смърч, бял бор.

Друг основен недостатък, срещу който съвременните технологии се борят, е измятането, което се забелязва при дървената дограма с времето. Специалистите в областта обаче казват, че този нежелан ефект е преодолян чрез технологията на трислойно слепения профил. При нея дървените ламели са слепени по такъв начин, че дори двата външни да се овлажнят и да се изметнат, сърцевината ще служи като опора и дограмата ще запази формата си.

Важна промяна в тази област е и фактът, че потребителите вече имат богат избор от стъклопакети, които могат да бъдат монтирани на дървената дограма. Ясно е, че колкото по-качествен, многопластов и нискоемисиен е стъклопакетът, толкова по-добър ефект на изолация ще има дограмата.


Алуминиева дограма - предимства и недостатъци

Алуминиевата дограма е сред най-често срещаните решения за обзавеждането на домове и офис сгради. Тя има модерен дизайн, лесна е за поддържане и в сравнение с PVC дограмата, която ѝ е основен конкурент, се предлага в по-богата гама от цветове.

Съществено преимущество на алуминиевите прозорци е, че са по-устойчиви във времето и не се увреждат от температурните амплитуди.

За сметка на това, в сравнение с PVC опонента си, алуминиевата дограма има по-висока топлопроводимост, което е нежелан ефект. Наблюденията сочат, че алуминият е склонен по-лесно да кондензира влагата по прозорците. Друг недостатък е фактът, че алуминиевата дограма държи по-високи цени.

Вижте още: На какво да обърнем внимание при избора на фризер


PVC дограма - най-разпространеният избор

PVC дограмата е най-масовият избор сред българските домакинства. Причината е, че тя има сравнително конкурентни цени и се радва на много добри характеристики по отношение на топлоизолацията.

Основният недостатък е това, че с времето пластмасовата дограма се износва. Големите температурни амплитуди също оказват негативно влияние върху материала.

И за алуминиевата, и за PVC дограмата е от съществено значение на какъв тип профил ще се спрете - с колко камери ще е той, какви ще са характеристиките им и пр. Друго важно решение е какъв стъклопакет да изберете, като тенденциите са ясни - колкото по-ниска топлопроводимост има, толкова е по-скъп.

Изборът на дограма е важно решение, което ще повлияе на атмосферата в дома ви и на семейните разходи за отопление за години напред. Ето защо е важно да помислите добре, след най-общо представената информация и да се консултирате със специалист. След като веднъж сте решили, може да оставите останалата част от процеса на професионалистите, които ще намерите в сайта на MaistorPlus. Освен кратка информация, ще откриете рейтинг и мнения от потребители, които преди са ползвали услугите им. Ако пък вече имате точни размери и предпочитате да получите конкретна цена, може да заявите проект съвсем безплатно и да подберете изпълнител според условията, които ви предлага.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта