Защо е важно да имаме живи растения у дома

Публикувано на 14/12/2021 от Теди Демирева | Последна редакция на 16/12/2021 | Видяно 531 пъти

Факт е, че живите растения добавят към всеки интериор повече уют, мекота и красота. Можете да имате саксии в спалнята дневната, кухнята, дори банята и да създадете свой собствен оазис от зеленина и природа насред бетонния град. Но да имате стайни растения означава да получите много повече ползи, някои от които – съвсем неочаквани. Ето кои са те.


Помагат за намаляване на стреса

Учените са доказали, че растенията у дома създават спокойствие и комфорт. Работата и грижите по тях могат да намалят както психологическия, така и физиологичния стрес. Тя е особено подходяща при хора с депресия, тревожност, деменция, като ги карат да се чувстват по-щастливи.

Освен това, растенията в стаята подобряват качеството на съня. Това е резултат от пречистването на въздуха и наличието на повече кислород, осигурен от тях.


Пречистват въздуха

Всички стайни растения през деня изсмукват от въздуха в стаята въглеродния диоксид и го обогатяват с кислород. Освен това отделят пара, което повишава влажността и е особено важно в отоплителния сезон за хората с дихателни и кожни проблеми. Но голяма част от стайните растения поглъщат вредни вещества от въздуха като бензол, формалдехид или трихлоретилен, които се изпускат от изкуствените материали у дома.  Изследователите твърдят също, че наличието на растения в стаята намалява запрашеността с 20%.

Доказано е, че най-добрите естествени освежители на въздух сред стайните растение са каучуков фикус, арека, фикус, бамбук, рубелине, папрат, зелена лилия.


Предотвратяват здравословни проблеми

Чистият въздух сам по себе си носи още редица ползи. В стаите с растения е много по-малко вероятно да имате запушен нос, тъй като в тях има повишена влажност и по-малко прахови частици. Освен това учените доказват, че за децата в домове със стайни растения има по-малък риск от развитие на алергии.


Повишават настроението

По-доброто настроение, което ще имате в стая с цветя, не се дължи само на красотата им. От една страна, то е резултат от повечето кислород, с който насищат въздуха. От друга, внася природата у дома, а това по естествен начин ще ви накара да сте по-спокойни и фокусирани.


Подобряват акустиката

Листата на растенията могат да абсорбират фоновия шум, който е тъй характерен за градовете. Като подобрят акустиката, те създават по-тиха и спокойна среда за живеене в стаята.Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ЕТ "Венетон" VIP
Електроуслуги, София
107 извършени проекта
ART-BAU
Изолация и Саниране, Перник
2 извършени проекта
Топлоизолация ЕООД VIP
Изолация и Саниране, София
7 извършени проекта
Ива Николова
Цялостен ремонт, Радневo
2 извършени проекта
Master Tomov
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта
Димо Христов
Мебели и обзавеждане, София
2 извършени проекта