Съвети при избор на килим от Mr.Bricolage

Публикувано на 12/09/2019 от Реклама | Последна редакция на 12/09/2019 | Видяно 943 пъти

Правилният килим може да превърне дори и най-празните помещения в дом. Той незабавно преобразува пространството, като омекотява облика на стаята и поглъща шума, за да създаде уютна обстановка. Да направите най-добрият избор за вашия дом може да бъде доста трудоемко, имайки предвид привидно безкрайните опции от текстури, цветове и изкушаващи онлайн промоции на килими в Бриколаж.

За да ви помогнем да сортираш възможностите и в крайна сметка да намерите правилната настилка за вас и вашия дом, ще е добре да имате няколко неща на ум.

Преценете обстановката

Светлите килими и тези с дълги влакна или тип „шаги“ не са  подходящи за жилище с домашни любимци или детска стая, защото трудно се почистват. По-добър избор за подобни помещения са мокетени килими в прощаващи петната цветове или такива от акрил, заради тяхната здравина. 

Ако искате да създадете стилна атмосфера в дома си, можете да го направите с помощта на монотонна рошава черга в неутрален цвят или да заложите на такава с памучна нишка, която да се използва като акцент в интериора. Модерни са и релефните модели, поради разчупените нюанси, създадени от допира на светлината върху различните по дължина нишки.

Основният принцип при избиране на килим за кухня е прост: формата трябва да съвпада с тази на масата. Материалът трябва да може лесно да се почиства по сух и мокър начин, затова подходящ избор са вълна, найлон (полиамид) и полипропилен.

Постелката за баня трябва да бъде от материя, резистентна на вода и влага, за да може да издържи по-дълго време и обикновено е изработена от плюш или памук, но е препоръчително под тях да се постави противохлъзгаща подложка, ако самото плаче е склонно да се измества.

Килимът ще изглежда по-светъл, щом го поставите във вашия дом и с времето ще избледнее, затова изберете такъв, който е с нюанс или два по-тъмен от първоначално планирания.

Начини на почистване

Времеемка и нелека задача е почистването, а трябва да бъде изпълнявана минимум два пъти в годината основно и поне веднъж в седмично - с цел освежаване.

Винаги преди да се ангажирате с покупка, се консултирайте с продавач относно подходящата поддръжка на избрания от вас килим. Разберете колко често ще трябва да го почиствате и какво специално оборудване или продукти препоръчва производителят. Ако нямате възможността да се възползвате от специализирани устройства или професионално пране, Mr. Bricolage предлага следните съвети:

  • килимите, по които има петна, се накисват във вода с амоняк (съотношението е 1 супена лъжица амоняк към 1 л. вода) и се търкат с мека четка и сапунен разтвор. Изплакнете ги обилно няколко пъти, като към последната вода добавите и малко оцет. Петната от кафе или чай се премахват лесно, ако върху тях сипете малко количество бира и разтриете леко материята, преди да я забършете с кърпа, напоена с вода.
  • Ако намерите залепнала дъвка, можете лесно да я премахнете като я "замразите" с помощта на кубчета лед. Задръжте леда за няколко минути, докато дъвката се втвърди и след това с помощта на нож я отлепете внимателно.
  • Не е препоръчително вълнените черги да се почистват с влажна кърпа или с четка, защото има опасност влакната да се сцепят или основата да изгние.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Арсо Строй ЕООД VIP
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
ВИТА 2015 ЕООД
Строителство на сгради, София
12 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти VIP
Сухо строителство, София
37 извършени проекта
"ТОНИКС СТРОЙ"ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
konsilieri
Плочки и теракот, Пловдив
10 извършени проекта