Съвети при избор на килим от Mr.Bricolage

Публикувано на 12/09/2019 от Реклама | Последна редакция на 12/09/2019 | Видяно 14 407 пъти

Правилният килим може да превърне дори и най-празните помещения в дом. Той незабавно преобразува пространството, като омекотява облика на стаята и поглъща шума, за да създаде уютна обстановка. Да направите най-добрият избор за вашия дом може да бъде доста трудоемко, имайки предвид привидно безкрайните опции от текстури, цветове и изкушаващи онлайн промоции на килими в Бриколаж.

За да ви помогнем да сортираш възможностите и в крайна сметка да намерите правилната настилка за вас и вашия дом, ще е добре да имате няколко неща на ум.

Преценете обстановката

Светлите килими и тези с дълги влакна или тип „шаги“ не са  подходящи за жилище с домашни любимци или детска стая, защото трудно се почистват. По-добър избор за подобни помещения са мокетени килими в прощаващи петната цветове или такива от акрил, заради тяхната здравина. 

Ако искате да създадете стилна атмосфера в дома си, можете да го направите с помощта на монотонна рошава черга в неутрален цвят или да заложите на такава с памучна нишка, която да се използва като акцент в интериора. Модерни са и релефните модели, поради разчупените нюанси, създадени от допира на светлината върху различните по дължина нишки.

Основният принцип при избиране на килим за кухня е прост: формата трябва да съвпада с тази на масата. Материалът трябва да може лесно да се почиства по сух и мокър начин, затова подходящ избор са вълна, найлон (полиамид) и полипропилен.

Постелката за баня трябва да бъде от материя, резистентна на вода и влага, за да може да издържи по-дълго време и обикновено е изработена от плюш или памук, но е препоръчително под тях да се постави противохлъзгаща подложка, ако самото плаче е склонно да се измества.

Килимът ще изглежда по-светъл, щом го поставите във вашия дом и с времето ще избледнее, затова изберете такъв, който е с нюанс или два по-тъмен от първоначално планирания.

Начини на почистване

Времеемка и нелека задача е почистването, а трябва да бъде изпълнявана минимум два пъти в годината основно и поне веднъж в седмично - с цел освежаване.

Винаги преди да се ангажирате с покупка, се консултирайте с продавач относно подходящата поддръжка на избрания от вас килим. Разберете колко често ще трябва да го почиствате и какво специално оборудване или продукти препоръчва производителят. Ако нямате възможността да се възползвате от специализирани устройства или професионално пране, Mr. Bricolage предлага следните съвети:

  • килимите, по които има петна, се накисват във вода с амоняк (съотношението е 1 супена лъжица амоняк към 1 л. вода) и се търкат с мека четка и сапунен разтвор. Изплакнете ги обилно няколко пъти, като към последната вода добавите и малко оцет. Петната от кафе или чай се премахват лесно, ако върху тях сипете малко количество бира и разтриете леко материята, преди да я забършете с кърпа, напоена с вода.
  • Ако намерите залепнала дъвка, можете лесно да я премахнете като я "замразите" с помощта на кубчета лед. Задръжте леда за няколко минути, докато дъвката се втвърди и след това с помощта на нож я отлепете внимателно.
  • Не е препоръчително вълнените черги да се почистват с влажна кърпа или с четка, защото има опасност влакната да се сцепят или основата да изгние.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта