Как да подредим мебелите в кухнята?

Публикувано на 24/08/2023 от Anna Stankova | Последна редакция на 25/08/2023 | Видяно 3 687 пъти

Кухнята често е определяна като "сърцето на дома". Тук приготвяте вкусни ястия, храните се и създавате незабравими спомени със семейството и приятелите си. Това така важно помещение трябва да бъде правилно обзаведено, за да е максимално практично. Но защо? Разпределението на кухненските мебели е от съществено значение за ефективното използване на всяко свободно място с цел комфорта ви по време на готвене. Удобното разположение на шкафовете, работното пространство и уредите може да превърне и най-малката кухня във функционална.


Защо е важно обзавеждането в кухнята да е правилно разположено?

Подредбата на кухненските мебели е от съществено значение, споделят специалистите от Mebelmag. Ето кои са причините:

  • оптимално използване на пространството – независимо колко е голяма или малка кухнята, тя разполага с определено пространство. Ако мебелите и кухненските уреди са добре подредени, то помещението ще може да се използва максимално ефективно;

  • удобно съхранение – добре е да предвидите достатъчно на брой шкафове с място за съхранение на хранителни продукти и кухненски електроуреди;

  • безопасност – правилното подреждане на мебелите и уредите намалява риска от инциденти. Да вземем примерен случай: фурната е твърде далеч от работния плот – има опасност да се опарите или да изтървете горещата тава, докато я пренасяте печката към плота;

  • чистота и по-лесна поддръжка – една добре планирана и организирана кухня е не само практична, но и винаги красива и чиста. Когато сте подредили мебелите в кухнята интелигентно, тя е по-удобна за почистване и поддържане.


Как да разположите мебелите според формата на кухненския модул?

От Mebelmag.bg напомнят, че за разположението на обзавеждането в помещението, значение има и формата на кухненския модул, който сте избрали, без значение дали е готов или по поръчка.

П-образна кухня

П-образната кухня е популярен избор за тези, които търсят функционалност, широко пространство и удобство. Характерни са шкафовете, разположени по трите стени. Тази форма позволява лесно движение между различните зони и гъвкавост, когато планирате как да подредите мебелите.

Г-образна кухня

Г-образната кухня е идеална за помещения с отворен план. Обикновено се състои от два дълги работни плота, които се съединяват под прав ъгъл. Предоставя много пространство за готвене и съхранение.

Остров

Островът в кухнята е страхотен начин да се увеличи работната зона. Островът може да се използва за готвене, хранене или коктейл с приятели. Позволява да подредите по удобен начин всички нужни уреди и шкафчета наоколо.


Как да изготвите план за разположение на кухненското обзавеждане?

Изготвянето на план за обзавеждане може да се окаже доста времеемка задача. Нека обобщим в няколко стъпки какво е от ключово значение:

  1. Какви са размерите на помещението? Първо, вземете размерите на кухнята. Не забравяйте прозорците, вратите и други архитектурни детайли.

  2. От какво имате нужда? Повече място за съхранение? Просторна работна зона? Определете приоритетите си. Помислете за броя и типа шкафчета и чекмеджета, които са ви нужни, и как ще ги подредите.

  3. Разгледайте различни стилове и идеи за интериорен дизайн. Посетете различни уебсайтове или физически магазини за обзавеждане, за да се вдъхновите.

  4. Как ще подредите електроуредите? Помислете за мястото на големите уреди като хладилника, печката и миялната машина.

  5. Потърсете професионално мнение. Ако имате нужда от съдействие, можете да се допитате до интериорен дизайнер.

За да подредите мебелите в кухнята, трябва да отделите внимание към детайлите и време за планиране. С правилния подход, всяка кухня може да се превърне във функционално и красиво пространство.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта