"Това, което за едни е боклук, за други е съкровище" - Kreslo.Studio

Публикувано на 08/12/2017 от Дора Пенкова | Последна редакция на 08/12/2017 | Видяно 33 683 пъти

Любителите на стари, но добре запазени и грижливо реставрирани мебели, имаха възможност да се насладят на такива на 7-ми декември, четвъртък от 19 часа в Cosmos Coworking Camp. Там творческото дуо от Kreslo.Studio представи своята първа колекция. Събитието носеше усещането за ретро лукс и задушевна атмосфера, които те посрещат още от вратата с welcome drink в кристални и тънкостенни чаши с позлата. Те се оказаха изящна прелюдия към същинската част - няколко крачки по-нататък, в голямата зала бяха представени и самите модели мека мебел, запазили духа на своето време, но с елегантен модернистичен привкус. Колекцията ни разхожда из различните течения на миналия век, минавайки през аристократичното изящество на дома от царско време, масовото производство от годините на зрелия социализъм и елитарните му проявления.

Тук ви представяме някои от моделите, които видяхме на събитието в четвъртък и тяхната история. Може да разгледате цялата колекция на дизайнерките в лицето на Павлина и Мила на техния сайт, във Facebook или Instagram.


Мебели "Българска роза"

Мила и Павлина откриват тези изящни мебели в прашното мазе на църквата св. Параскева. И тук започва едно истинско разследване, което да установи техния произход. Много антиквари биват подведени от изключителното качество на използваните материали и от майсторската изработка. Накрая истината излиза наяве, а именно, че те са произведени в началото на миналия век в града на розите - Казанлък. След премахване на много пластове боя, двете дизайнерки достигат до блясъка на естественото дърво. За тапицерията избират розово в нюанса millenial, носталгично напомнящ за отминалите романтични времена с дъх на розово масло, но и носещ модернистично усещане.


Канадски прелести

От Kreslo.Studio определят тези мебели като най-голямата находка, на която са попадали до момента. Комплектът се състои от четири фотьойла, диван, маса за кафе и две табуретки. Този пълен комплект от така наречения канадски модел, дизайнерското дуо открива в много добро състояние, нужно е само да полират и възстановят дървените компоненти. Комбинацията от светлите нюанси на синьо и розово, съчетани с красивото светло дърво, прави тези мебели мечтано притежание за любителите на луксозни ретро елементи в съвременния дом.


Пиксели - семпли и изящни

Креслото, комбинирано с табуретка, впечатлява с новаторския за времето си подход, при който кракът е плавно продължение на подлакътника. Минималистичната визия на тези мебели ни отвежда в 70-те години на миналия век, когато талантливият им, но останал безименен автор, ги сътворява. Те набират популярност доста бързо, след като са пуснати за масово производство. И така, замислен от своя дизайнер като модел, носещ усещането за индивидуалност, този фотьойл в крайна сметка се превръща в поредния типичен представител на соц обзавеждането.


Лукс - белег на зрелия социализъм

Част от първата колекция на дизайнерското дуо е моделът Лукс - фотьойл от периода на зрелия социализъм, който набира популярност в Сърбия и след утвърждаването му като символ на социален статус там, намира място и в българските домове. Изработен е в края на 80-те години от Боби Магата - един от най-прочутите мебелисти по това време. От Kreslo.Studio се натъкват на находката след дълго търсене, при това се сдобиват с два броя от емблематичния за времето си фотьойл. Успяват да спасят дървените компоненти, включително орнаментацията, а останалата част изграждат наново, завършвайки с модерен туист.

"Този проект е резултат от любовта ни към старото, към онова, което е пълно със съдържание и носи история. Ние сме част от Поколението Y, което все още цени антиките и гледа с романтика към предметите, които имат какво да "разкажат". Не се плашим от прашни мазета и мръсотия, откриваме съкровищата си и преследваме всяка следа, която може да разкрие тяхната история, защото вярваме, че точно историите ги правят това което са, а именно - ценни", разказват Мила и Павлина.

Ако вие също като дамите от Kreslo.Studio се прехласвате по красиви стари мебели и искате да притежавате подобно съкровище в дома си, надяваме се да сте се насладили на неповторимите находки.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Начо Цветков
Боядисване и декорация, София
6 извършени проекта