Може ли да съживим изтощена литиево-йонна батерия?

Публикувано на 09/12/2015 от Елица Мартинова | Видяно 15 965 пъти

Както знаете, по случай третия си рожден ден в началото на ноември 2015 г. MaistorPlus получи партньорство с един от най-големите и полезни форуми в страната - "Направи сам". Със своята десетгодишна история той е единственото по рода си онлайн пространство, където всеки практически въпрос може да намери отговор.

Ако сте майстор-любител, професионалист или просто ентуасиаст, който обича новите проекти и предизвикателствата, не пропускайте да разгледате форума. Там ще можете да споделите своите завършени задачи или да почерпите опит за изпълнението им от останалите потребители.

Междувременно в MaistorPlus се стремим да дадем гласност на най-интересните и практични теми, които вълнуват потребителите във форума. Решихме да ви запознаем с една от особено любопитните засегнати теми, а именно - можем ли да вдъхнем нов живот на разредена литиево-йонна батерия.

Ако се нуждаете от спешна помощ за някое устройство и нямате време да опитате нашите предложения, потърсете помощ от списъка на MaistorPlus с регистрирани специалисти в областта на електроуслугите.


Защо "умират" литиево-йонните батерии

Литиево-йонните батерии са сред надеждните източници на енергия и се използват при много от модерните персонални устройства - фотоапарати, камери, таблети и смартфони. Въпреки това, всяка от тяк има определен брой цикли на оптимално зареждане. След като ги премине, батерията се разрежда, започва да се изтощава бързо и да се зарежда по-бавно.

Друг случай, при който този тип батерии се повреждат, е именно описаният във форума "Направи си сам" казус - потребител е оставил батерията в дистанционно на количка с радио управление, която не е ползвал повече от година. Резултатът е ясен - тя повече не се зарежда и на практика е неизползваема.

Вижте още: Оригинални детски лампи, които ще впечатлят всяко хлапе


Мнозинството счита задачата за невъзможна, но има и оптимисти!

Повечето от потребителите във форума са посочили, че съживяването на разредена литиево-йонна батерия е невъзможна мисия. Причината е, че когато зарядът на литиево-йонната батерия пада под необходимия минимум, тя става неизползваема и процесът е необратим. Такова мнение споделят и много други потребители в различни български и чуждестранни форуми.

И все пак има оптимисти! Намерихме и няколко предложения, според които на повредената литиево-йонна батерия може да се вдъхне нов живот. Ето защо решихме да ви запознаем с вариантите по случая. Важно е да имате предвид, че работата с кабели и какъвто и да е заряд може да крие рискове.


Тотално презареждане

Ако батерията на смартфона ви или на друго устройство се разрежда катастрофално бързо и това прави устройството ви неизползваемо, може и да е време за нова батерия. Преди да похарчите пари за нова обаче, може да опитате този лесен метод, а именно - пълно презареждане. За целта ще ви е нужно да изтощите батерията напълно. Това значи, че след като телефонът ви изключи, трябва да се опитате да го включите, докато той откаже напълно да действа. След като апаратът ви не предлага нищо друго, освен черен екран, е време да го включите към тока за поне 48 часа.

Остава ви да стискате палци, за да подейства този вариант.

Вижте още: Плюсове и минуси на мобилните климатици


Ударен заряд

Ако сте шофьор, вероятно поне веднъж в живота ви се е налагало да давате ток на заспал акумулатор. Тази процедура е почти идентична с метода за ударен заряд на литиево-йонната батерия, но съвсем не е толкова опасна.

Ако искате да опитате, извадете батерията от устройството си и отбележете кое е положителното и кое - отрицателното поле. За да изпълните процедурата, ще ви се наложи да жертватe един USB кабел. Срежете при един от USB накрайниците (ако имате по-малък и по-голям накрайник, срежете по-малкия), поставете жичките върху батерията на съответния полюс, вкарайте USB-то в компютъра и изчакайте минути-две. Това ще даде ударна доза заряд на батерията ви и се предполага, че ще я накара да заработи отново.

Силно се надяваме начините, които описахме, да проработят за вас и да дадат нов живот на повредените ви литиево-йонни батерии. Ако все пак тези методи не ви свършат работа, може би ще е добре да потърсите специалист по електроуслуги в списъка на MaistorPlus. На сайта ни ще откриете майстори в най-различни области. В някои случаи профилът им е придружен с рейтинг, оставен от потребители, които са ползвали услугите им преди. Ако не ви се рови дълго в страниците и искате да подберете изпълнител спрямо условията, които ви предлага, опишете проекта си и ще можете да избирате спрямо изготвените ви оферти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта