Къде да изхвърлим строителните отпадъци?

Публикувано на 16/02/2016 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 6 143 пъти

Строителните отпадъци са неизбежна последица при изграждане и преустройство на дома. За разлика от битовите обаче те не могат просто да бъдат изхвърлени в контейнера на улицата, където живеем. Има специфики, касаещи начина и мястото им на обработване, и ще разберем по-важните от тях, благодарение на потребителите от форума "Направи сам", които вече 10 години споделят опит и идеи за строителството и ремонтните дейности. Допълнителна професионална помощ можете да получите и от специалистите кърти, чисти, извозва, регистрирани в нашия сайт, с бърза и лесна безплатна заявка към тях.


Защо не мога да изхвърля строителните си отпадъци в контейнера пред блока?

Замърсяването и неприятната гледка, които ще причините, са сред основанията, за които и сами се досетихте, наред с глобата, която може да ви бъде наложена. Изискването дребният и едър трошляк, образувани при ремонтни дейности, да се изхвърлят и извозват отделно, не е въпрос на каприз. Бетонът, парчетата от тухли и керемиди не са биоразградими, съответно не могат да бъдат обработени заедно с отпадъците от бита. Освен това е възможно да повредят съоръженията, пресоващи битовите отпадъци като пласмаса и хартия например. Рециклирането на остатъците от строителни дейности става с различна технология, затова е и необходимостта от специално определени за извозването и обработването им места.

Вижте още: Ще освежавате дома си? Не пропускайте най-важната стъпка


Къде е мястото за изхвърляне на строителни отпадъци?

Всеки голям областен град би трябвало да разполага с депо, където строителните отпадъци могат да се изхвърлят законно и екосъобразно. Информация за местонахожденията по населени места можете да получите от съответната община, като тя ще ви бъде от полза, ако решите сами да извозите натрупалия се остатъчен материал. Последото би било удачно, ако живеете близо до някое от тези депа и няма да ви се вдигне значително цената заради изразходваното гориво. Важно е също превозното ви средство да е достатъчно здраво и подходящо за по-тежки товари.


Трябва ли да събирам строителните отпадъци разделно?

Става дума за разделяне на отделните видове строителни отпадъци едни от други. В някои депа, като това в кв. Враждебна в София, има изискване бетонът да бъде сортиран отделно от тухлите и керемидите. Според методите за рециклиране, може да поискат от вас отделяне на по-едрите от по-дребните трошляци.

Вижте още: Избегнете най-лошите последици от зимата у дома


Знаете ли, че можете да наемете контейнер за строителни отпадъци?

Ако в момента извършвате ремонт и регулярно, ежедневно "произвеждате" строителни отпадъци, можете да си поръчате специален контейнер от общината, който да бъде оставен пред блока ви за определен период и в него да ги изхвъляте. В тази връзка потребител от "Направи сам" споделя, че преди няколко години се е възползвал от подобна услуга в Ловеч, предлагана от фирмата по чистотата, като за 15 дни е платил около 50 лв. Друг потребител за наемането на такъв контейнер за една седмица в Стара Загора, където е извършвал ремонт на покрив, е отделил 20 лв. 


Разчитайте на доказани професионалисти "Кърти, чисти, извозва"

В случай че ви се струва прекалено сложно да запомните къде, кога и как да изхвърлите строителните си отпадъци, можете да бъдете напълно спокойни със специалистите кърти, чисти, извозва, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатна заявка и до 24 часа ще получите конкурентни оферти и ще имате нужното законосъобразно решение на проблема си. Сами избирате кого да наемете и след финализиране на поставената задача, можете да оставите своята оценка в платформата.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта