Как да изберем идеалните парапети за стълби?

Публикувано на 17/02/2016 от Светла Иванова | Последна редакция на 15/08/2016 | Видяно 10 350 пъти

Един от основните фактори за сигурността и функционалността на стълбището, независимо дали то е вътрешно или външно, освен неговата настилка, е наличието на парапет. Някои стълби са доста стръмни или пък граничат с някакъв вид въздушно пространство и в комбинация с височината, на която се намират, тяхната употреба става реално опасна. Но когато дойде моментът за избор и монтаж на парапети за стълби сме изправени пред колебанието какъв вид да предпочетем, за да сме сигурни, че избираме най-доброто. В днешния материал ще ви дадем ценни съвети за избора на парапет, а що се отнася до монтажа и изработката, винаги можете да се обърнете към опитните специалисти.


Дърво - добра и стара класика за парапети за стълби

Парапети за стълби от дърво отдавна са доказали своите безспорни качества, което днес ги нарежда сред най-предпочитаните за дома. Те внасят личен почерк и задушевна атмосфера във всяко жилище! Дървените парапети за стълби се считат за най-природосъобразни заради екологичната чистота на дървения материал. Той е напълно безопасен за здравето и околната среда и освен това се характеризира с продължителен и дълъг живот. Затова, ако сте сред щастливците, които разполагат с вила извън града, изобщо не се колебайте!

Вижте още: Преди и след: Старият таван се превръща в симпатичен работен кабинет


Ковано желязо - царят на лукса във вечните парапети за стълби

Макар че основното предназначение на парапета е да обезопаси качествено стълбищата и балконите, не бива да се пренебрегва и неговият външен вид. Ето защо доста хора решават да украсят дома си с изискан парапет, изработен от ковано желязо. Инвестицията в класическия материал си струва не само заради красивото излъчване, но и заради продължителността на живота на метала. Като са правилно обработени и добре поддържани, железните предмети са на практика вечни.

Ако вече сте направили най-добрия избор за себе си и вашия дом, то остава само да се свържете със специалистите, които ще изработят и монтират вашите парапети за стълби. Направете безплатна заявка в MaistorPlus и само в рамките на 24 часа ще получите конкуренти оферти с цени!


Какъв е вашият интериорен дизайн?

Разбира се, от първостепенно значение е да съчетаете интериора с вашите парапети за стълби. Независимо дали искате да ги поставите на външното стълбище или отвътре, всичко трябва да е внимателно подбрано, за да не изглежда като "кръпка". Ако сте заложили на по-модерен стил, изберете парапет от инокс или алуминий, съчетани със стъкло. Това са модерни, леки материали, създават усещане за елегантност и лукс. Детайлите са обработени внимателно и могат да имат по-лъскав, сатениран или хромиран оттенък. Ако пък у вас атмосферата е по-скоро уютна, а обзавеждането битово, добре е да наблегнете на дървото и кованото желязо.

Вижте още: 10 нестандартни вътрешни стълби с удивителен дизайн


Алуминий - първенец сред интересните парапети за стълби

Днес, най-предпочитаният избор за стълбищен парапет, по всичко личи, че е алуминият. Без значение дали той е за външна, или вътрешна употреба, този материал е изключително издръжлив във времето, лесен за поставяне и поддръжка, солиден и стилен на външен вид. Моделите са най-различни и са в състояние да угодят и на най-претенциозните желания. Редно е да споменем, че парапетите от алуминий и стъкло са чудесен вариант и за балкона, който също като стълбите има нужда от обезопасяване.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта