Вижте мегаполиса, който Google ще строи за служителите си

Публикувано на 17/10/2015 от Елица Мартинова | Последна редакция на 04/08/2016 | Видяно 1 745 пъти

Вероятно всеки от вас е чувал, че конгломератът Google предлага прекрасни условия на труд за своите служители. Всеки, заслужил място в компанията, се радва на стая за вдъхновения, безплатна храна, помещения за разпускане и куп други привилегии. Този път обаче гигантът надминава всичките си досегашни проекти, планирайки да построи мегаполис за служителите си. Ако и на вас ви предстоят строителни дейности, макар и не от този мащаб, може да потърсите съдействието на професионалистите в строителството.


Най-амбициозната идея досега

Тази година най-удивителната новина, дошла от Google, не включва смартфони, сайтове или друг тип технологии. Изумителната идея не може да се пипне или да се свали на компютъра. Тя може щателно да се изучи, защото е описана в стотици страници, разказващи за колосалното разширение, което Google планира за кампуса си.

Вижте още: 5 причини защо е важно архитектите да се научат да програмират


Еволюция в строителството

Проектът за разширението се разработва в две европейски фирми - Bjarke Ingels Group и Heatherwick Studio. Те скъсват с конвенционалните представи за архитектура и строителство и оставят настрана схващането, че дадена сграда трябва да има стени, прозорци, стълбища и пр. Намерението на Google е да закупят 60 декара в непосредствена близост до сегашната им централа, която се намира в град Маунтин Вю, близо до залива на Сан Франциско, и да превърнат новите площи в "човешки терариум".


Изкуствено небе

Може би най-впечатляващата идея от целия проект е намерението на Google под огромния си купол да окачи и изкуствено небе. То ще бъде изградено от четири огромни стъклени купола, крепящи се върху стоманени колони с различни височини. Четирите пласта, изграждащи изкуственото небе на новия кампус, ще имат луфтове помежду си, така че потокът на въздух и климатът да могат да се регулират.

Пространството под стъкления купол също ще е изградено по впечатляващ начин. Няма да има различни етажи, свързани помежду си от стълби, а цялото работно пространство ще е организирано върху рампи с различна височина. По този начин компанията се надява да създаде приятна атсмофера за своите служители, които да се чувстват така, сякаш се намират под открито небе.


Как изглежда отвън

Отвън проектът няма да е по-малкло впечатляващ. Погледнат от птичи поглед, кампусът на Google прилича на космическа станция, създаваща своя собствена биосфера. Компанията не планира да запечата своята сграда. Достъпът до нея ще бъде ограничен чрез естествени паркове и зелени площи, през които ще има алеи за разходка и колоездене.


Рай за служителите

Акцентът на цялата сграда е поставен върху служителите. Пространството е усвоено така, че на тях да им е удобно да работят. Под купола има места за сбирки, пространства за съвместна работа и кътчета, където всеки служител да се уедини. Хората буквално ще могат да стигат до бюрата си с мини моторчета, а в моментите, когато искат да разпуснат, ще има къде да посещават часове по йога, спорт и кафенета.

Вижте още: Удивителна архитектура: Завърши строителството на невероятния хотел-кран


Кога ще започне изграждането

Засега все още няма начална дата за изграждане на мегаполиса. През май компанията поиска разрешение за строеж от властите в Маунтин Вю. Оттам обаче одобриха строителните дейности да се случат само на една малка част от земята, поискана от Google. Докато конгломератът не покрие всички изисквания, строежът на Гугълплекса ще трябва да почака. Едн е сигурно обаче - той ще бъде сграда от ново поколение, каквато никой досега не е виждал.

Няма как идеите на Google да не са вдъхновили и вас. Ако вече сте си наумили някакви подобрения или ремонти, не се колебайте, а потърсете изпълнител в списъка със строители. В MaistorPlus ще откриете информация за тях, кратко представяне и мнения на хора, потребители, които са се възползвали от услугите им преди. В случай че желаете да получите оферта по конкретен проект, може да го опишете безплатно и да сравните условията.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта