Как да спестим при обновяване на кухнята: 5 тайни, които ще спасят бюджета

Публикувано на 22/03/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 22/03/2024 | Видяно 1 477 пъти

Не е нужна статистика, която да потвърди факта, че прекарваме по-голямата част от свободното си време в кухнята у дома. Там готвим, хапваме, релаксираме, събираме се с близки... Идеята да обновим това пространство е страхотна. Тенденциите се променят всеки сезон и предлагат все повече комфорт и естетика. Най-важното е, реновирането да не се проточва в продължение на много месеци и да не източи семейния бюджет.  

Какво да направим, ако искаме да ремонтираме кухнята и ни харесват модерни и красиви дизайни, а бюджетът е ограничен? 

Ето 5 тайни, които ще спасят бюджета, а кухята ще стане уютна и модерна.


Определяне на приоритетите

Когато ремонтираме кухнята, най-важното е да не се опитваме да спестим пари за нещо, което трудно ще бъде заменено. Например стената, по която ще се разположат кухненските шкафове, трябва да се изравни идеално, всички контакти да се изведат на правилните места, да се предвиди всичко необходимо.  

Ако например планираме да вградим съдомиялна машина, но можем да я купим сега, мястото и изводът за нея е по-добре да се подготвят сега. Долната предна част на шкафовете, в които се вграждат уредите е частта от кухнята, която трудно ще подменим. Но горните шкафове се сменят лесно, така че можете да спестите пари за тях. Например, може да отложим покупката им за по-добри времена, като засега ги заменим с отворени рафтове на няколко нива. Освен всичко друго е и модерно. 


Креативен кухненски гръб

Красивият кухненски гръб е важен елемент от дизайна на кухнята. Как можем да спестим пари за него, без да разваляме външния вид на кухнята? Може да проявим своята креативност и дизайнерски умения и да сглобим гръб от различни плочки, които се съчетават помежду си. Може да използваме такива, които са ни останали или да разгледаме за намаления и разпродажби. Можете да комбинираме контрастни цветове, десени или различни тексктури, за да създадем уникален и интересен дизайн.  

Най-важното е плочките да се съчетават хармонично с общия стил и цветовата схема на кухнята. Преди да започнем е добре да направим план и експериментираме с разположението на плочките, за да сме сигурни, че крайният резултат ще бъде такъв, какъвто желаем. 


Класическо бяло

Друга възможност за рентабилен подход към избора на подходящ материал за гърба, е изберем най-базовите бели плочки. Разбира се и тук може да се прояви творчески подход като варираме с размера, формата, нюанса и текстурата, за да се получи оригинална основа, която да се комбинира добре с останалите елементи.  

Например, в комбинация с контрастни кухненски мебели, подходящи метални декорации и стенни рафтове от дърво, би изглеждало страхотно. 


Плот

Това е един от онези кухненски елементи, които може да заменим в последствие. Може да закупим и монтираме временен и бюджетен плот, който да използваме известно време и да го заменим с по-скъп в последствие или при следващия ремонт.

Важно е само да се придържаме към оригиналния проект и да се връщате към него последователно. Компромис е възможен, но само като временна мярка. 


Ламиниран паркет на пода

Друг начин да спестим пари е да поставим ламиниран паркет вместо плочки на кухненския под, същото като в останалата част от жилището. Това решение има предимство: ако жилището е малко, подовата настилка във всички стаи е добре да бъде еднаква, защото това визуално разширява пространството.

В допълнение, ламинираният паркет е много лесен за монтаж и поддръжка, лесен за почистване и ако изпуснем нещо крехко на пода, то може да имаме късмета то да не се счупи.  

Това са само пет предложения, които могат да ни спестя една не малка част от бюджета, а в същото време да обновим и внесем свежест в нашата кухня. Понякога ни се иска нещо ново, нещо модерно, нещо което да подобри настроението ни и да разнообрази рутината ни. 

Не забравяйте, че внимателното планиране и проучване са важни, за да бъде проекта ни успешен и да не излязат разходите извън рамките на разумния бюджет. Това е наша задача, а за всичко останало може да се доверим на специалистите. Техният опит ще ни спести още два ценни ресурса - време и нерви. Повярвайте - удоволствието да се насладим на мечтаната нова, красива и функционална кухня изисква и известна доза висок професионализъм. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
16 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
СОЛТИ 06
Ремонт на баня, София
77 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта