Най-добрият начин за разширяване на кухнята в апартамент: експертни съвети

Публикувано на 03/04/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 03/04/2024 | Видяно 1 127 пъти

Кухнята е спомагателна стая, но всъщност именно в кухнята прекарваме доста голяма част от ежедневието си. Именно тук готвим, храним се, обсъждаме важни неща, приемаме гости и съседи и въобще, кухнята се превръща в точно толкова пълноценна жилищна стая, колкото и всички останали. Ето защо много от нас искат тя да бъде уютна, удобна и красива. 

Не винаги обаче имаме този късмет. В много от апартаментите, наследени от изминалите десетилетия, кухнята е абсурдно малка и една успяваме да вместим необходимото оборудване и малка масичка за хранене. За щастие има няколко начина, с помощта на които може това да се промени. 

Нека видим как. 

Ако имате нужда от ремонт на вашето жилище, свържете се с някой от регистрираните професионалисти в MistorPlus и заявте вашия ремонт. 


Предимства на оптимизираното пространство

  • Увеличено пространство: Разширяването на кухнята предоставя допълнително място за кухненски уреди, шкафове и работни плотове. 

  • По-добра функционалност: С по-голямата площ идва възможността за по-добра организация и ефективност при готвенето. 

  • Усещане за простор: Отворената концепция на кухнята може да направи целия апартамент да изглежда по-просторен и светъл. 

  • Повишена стойност на имота: Модернизираната и разширена кухня може значително да увеличи пазарната стойност на апартамента. 

Важно: При реконструирането на помещения в дома ви е важно да се вземат предвид структурните аспекти на сградата. Необходимо е да се консултирате с квалифицирани архитекти и инженери, за да се уверите, че действията, които смятате да предприемете (премахването на стени и др.) е безопасно и не нарушава конструктивната цялост на сградата. 


Оптимизация чрез преобразуване на помощни помещения

В апартаментите, разположени на междинните етажи на жилищните сгради, съществува добра възможност за разширяване на кухнята. Това може да стане чрез интегриране на съседните помощни помещения, като коридори, килери, мокри помещения, директно в кухненското пространство.

Така се създава по-просторна и функционална кухня, която предлага повече място за готвене и съхранение.


Разширяване на кухнята чрез включване на балкона

Комбинирането на кухня с балкон е много често срещано желание на собствениците на апартаменти. Когато пространството е ограничено, включването на балкона към кухненската зона предлага доста добра възможност за разширяване и освежаване на интериора. Тази промяна не само увеличава полезната площ, но също така позволява на естествената светлина буквално да залее помещението, което допълнително придава усещане за простор. 

Балконът е не само допълнителен източник на естествена светлина, но и възможност за по-добра вентилация, а знаем колко важно е това именно за кухнята. Много често, идеята да се присъедини балкона към кухнята идва с бонус, предлагайки красиви гледки докато готвите или се храним. 


Трансформация чрез обединяване с хола

Кухнята, традиционно разглеждана като отделно помещение, може да бъде трансформирана в едно голямо, мултифункционално пространство, когато се обедини с хола. Тази модерна концепция не само увеличава площта за готвене и общуване, но също така предлага естетически и социални предимства, като създава усещане за общност и откритост в дома. 

Тази промяна позволява по-голяма гъвкавост  и по-голяма свобода в интериорния дизайн и мебелирането на обединеното помещение. Предимствата на отворената планировка на достатъчно много, за да я предпочетем. По този начин се подобрява социалното взаимодействие в семейството и  общуването между домакините и гостите, докато се готви или се сервира храна. 

Разширяването на кухнята в апартамент е процес, който изисква внимателно планиране и креативност. Ако ви предстои такъв проект, въоръжете се търпение - ще отнеме и време. Но пък крайният резултат ще бъде повече простор и комфорт за вас. Така че си заслужава! 

Независимо дали става въпрос за обединяване с хола, интегриране на балкона или оптимизиране на съществуващите помощни помещения, важно е да се ръководите от вашите лични предпочитания и стил на живот.  

И един бонус- за повече експертни съвети и професионална помощ, обърнете се към специалистите. Това ще ви спести и време и главоболия. Със сигурност!  



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта