Идеи от дизайнерите - кухня за онези, които обичат да готвят

Публикувано на 24/11/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 24/11/2023 | Видяно 4 161 пъти

Фурна на нивото на очите, добре разпределено осветление и обилно пространство за контакт. - представяме  ви тайните на дизайнерите, които правят кухните, предназначени за интензивно готвене, още по-функционални и елегантни.


Ако обичате да готвите много и за вас това е удоволствие, значи сте от хората, за които кухнята е любимото място в дома. В такива случаи трябва да проектирате това помещение като истински професионалист. Кухнята трябва да бъде функционална, елементите в нея да бъдат добре подредени и много внимателно да се подходи към всеки детайл. Някои от тях имат съществено значение за това приготвянето на храната да не среща никакви затруднения. В тази статия сме подготвили съвети, които ще направят процеса на готвене по-удобен и още по-приятен.

Търсите идеи за перфектната кухня? Открийте ги тук. Нека вашата кухня стане истински кулинарен рай. Пуснете заявка за ремонт или интериорен дизайн и направете първата стъпка към вашата мечтана кухня.


Разположете удобно оборудването

Удобството на готвенето зависи не толкова от размера на кухнята, а от това колко ергономично са разположени уредите. Дори и на малка площ, можете да поставите всичко, от което се нуждаете, ако го направите разумно. 

Поставете фурната в колонен шкаф на нивото на очите си. Това е много по-удобно от стандартното място под плота и много по-безопасно. Ще ви бъде по-лесно да наблюдавате степента на готовност на ястието и да го извадите. Не забравяйте да оставите достатъчно място близо до фурната, за да може да оставите горещия съд с готовото ястие.

Същото направете и с котлоните - оставете най-малко 40 сантиметра от всяка страна. Това е възможно най-краткото разстояние за удобно готвене, а също така се препоръчва за безопасното позициониране на плота. Не забравяйте за правилото на работния триъгълник - разстоянието между печката, мивката и хладилника не трябва да надвишава три метра и да бъде по-малко от един метър.


Удобството на кухненския остров

Кухненският остров помага за увеличаване на работния плот, усвоява по-добре използваемата площ и дава възможност за ергономично разпределение на мебелите в кухнята. Той е мултифункционален - може да го използваме като работна повърхност, място за съхранение или да изпием сутрешното си кафе.

Островът в кухнята може да се използва по различни начини: като работен плот, маса или система за съхранение. За тези, които готвят много и често, това е една от най-добрите опции за оформление и може да се приложи в обикновен апартамент. 

В някои от проектите кухненският остров изпълнява няколко функции наведнъж: място за бързо хапване и разбира се приготвяне на храната. Друго основно предимство на острова е допълнителното място за съхранение. Той може да има чекмеджета, шкафове, открити рафтове и дори секция за бутилки. Благодарение на острова е възможно да се увеличи използваемата площ на кухнята.


Помислете за светлината

В кухнята винаги кипи живот: готвим, мием чинии, закусваме, обядваме, вечеряме и светлината, разбира се, играе ключова роля. От нея зависи не само удобството и безопасността при готвенето, но и цялостното визуално впечатление от интериора. Правилното осветление в малката кухня, може да я трансформира и да я направи да изглежда по-голяма, а грешно проектираното осветление може да превърне дори просторна стая в тясно, неудобно помещение.

Много по-удобно е да се мият, почистват и режат продукти с правилната, достатъчно интензивна светлина. Само един източник на светлина няма да е достатъчен. Необходимо е да има още един в работната зона и още един над зоната за хранене. И това е базовият минимум. Разбира се може да проектирате още по-впечатляващо осветление, което да поставя под акцент красотата на вашата кухня.

Ако обичате да готвите, потърсете възможност да поставите печката близо до прозореца, така че да може да готвите на естествена светлина и в същото време да се възхищавате на гледката.


Отворени места за съхранение

Ако монтирате няколко отворени рафта в кухнята, всичко което често използвате в готвенето, ще бъде под ръка. Това могат да бъдат буркани с подправки, продукти, аксесоари за готвене или просто красиви съдове, които се използват за сервиране и в същото време за декорация на интериора.

Една дизайнерска идея - ако използвате отворени шкафове, черният цвят във вътрешността ще подчертае много ефектно всичко, което поставим там.

Също така, отвореното съхранение визуално осветява кухненското обзавеждане и изглежда по-подходящо в малко пространство, отколкото масивните шкафове.


Осигурете много контакти

Контактите в кухнята са много необходими и с колкото повече разполагаме, толкова по-добре. А за тези, които активно готвят, това е незаменимо решение, защото в процеса най-често се използват много уреди. Всеки от тях се нуждае от собствен контакт и също така е важно да се осигури достъп до електричество и за базовото оборудване: хладилник, печка и т.н.

Особено в работната зона и в близост до кухненския остров трябва да предвидим достатъчно възможности да се включат кухненските електро уреди.


Използвайте потенциала на цялата стена

Това важи особено за страстните любителите на готвенето, които имат голяма колекция от съдове, прибори, аксесоари и кухненски уреди. Първо, всичко това трябва да се съхранява някъде и второ, това “някъде” трябва да е удобно и да не заема откритите повърхности. 

Система за съхранение, която е подходяща по размер и функционалност, трябва да се планира предварително. За да направите кухнята функционална, използвайте цялата повърхност на стената от пода до тавана и се фокусирайте особено в работната зона. Не забравяйте и за специалните места за съхранение, предназначени за бутилки, съдове, различни куки за закачане, усвоете ъгловите пространства.

Имате нужда от професионален съвет? Погледнете тук. Ще откриете всичко, което ви трябва. Заявете своя проект, за да получите най-добрите оферти. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта