Как да подредим мебелите в кухнята?

Публикувано на 24/08/2023 от Anna Stankova | Последна редакция на 25/08/2023 | Видяно 3 758 пъти

Кухнята често е определяна като "сърцето на дома". Тук приготвяте вкусни ястия, храните се и създавате незабравими спомени със семейството и приятелите си. Това така важно помещение трябва да бъде правилно обзаведено, за да е максимално практично. Но защо? Разпределението на кухненските мебели е от съществено значение за ефективното използване на всяко свободно място с цел комфорта ви по време на готвене. Удобното разположение на шкафовете, работното пространство и уредите може да превърне и най-малката кухня във функционална.


Защо е важно обзавеждането в кухнята да е правилно разположено?

Подредбата на кухненските мебели е от съществено значение, споделят специалистите от Mebelmag. Ето кои са причините:

  • оптимално използване на пространството – независимо колко е голяма или малка кухнята, тя разполага с определено пространство. Ако мебелите и кухненските уреди са добре подредени, то помещението ще може да се използва максимално ефективно;

  • удобно съхранение – добре е да предвидите достатъчно на брой шкафове с място за съхранение на хранителни продукти и кухненски електроуреди;

  • безопасност – правилното подреждане на мебелите и уредите намалява риска от инциденти. Да вземем примерен случай: фурната е твърде далеч от работния плот – има опасност да се опарите или да изтървете горещата тава, докато я пренасяте печката към плота;

  • чистота и по-лесна поддръжка – една добре планирана и организирана кухня е не само практична, но и винаги красива и чиста. Когато сте подредили мебелите в кухнята интелигентно, тя е по-удобна за почистване и поддържане.


Как да разположите мебелите според формата на кухненския модул?

От Mebelmag.bg напомнят, че за разположението на обзавеждането в помещението, значение има и формата на кухненския модул, който сте избрали, без значение дали е готов или по поръчка.

П-образна кухня

П-образната кухня е популярен избор за тези, които търсят функционалност, широко пространство и удобство. Характерни са шкафовете, разположени по трите стени. Тази форма позволява лесно движение между различните зони и гъвкавост, когато планирате как да подредите мебелите.

Г-образна кухня

Г-образната кухня е идеална за помещения с отворен план. Обикновено се състои от два дълги работни плота, които се съединяват под прав ъгъл. Предоставя много пространство за готвене и съхранение.

Остров

Островът в кухнята е страхотен начин да се увеличи работната зона. Островът може да се използва за готвене, хранене или коктейл с приятели. Позволява да подредите по удобен начин всички нужни уреди и шкафчета наоколо.


Как да изготвите план за разположение на кухненското обзавеждане?

Изготвянето на план за обзавеждане може да се окаже доста времеемка задача. Нека обобщим в няколко стъпки какво е от ключово значение:

  1. Какви са размерите на помещението? Първо, вземете размерите на кухнята. Не забравяйте прозорците, вратите и други архитектурни детайли.

  2. От какво имате нужда? Повече място за съхранение? Просторна работна зона? Определете приоритетите си. Помислете за броя и типа шкафчета и чекмеджета, които са ви нужни, и как ще ги подредите.

  3. Разгледайте различни стилове и идеи за интериорен дизайн. Посетете различни уебсайтове или физически магазини за обзавеждане, за да се вдъхновите.

  4. Как ще подредите електроуредите? Помислете за мястото на големите уреди като хладилника, печката и миялната машина.

  5. Потърсете професионално мнение. Ако имате нужда от съдействие, можете да се допитате до интериорен дизайнер.

За да подредите мебелите в кухнята, трябва да отделите внимание към детайлите и време за планиране. С правилния подход, всяка кухня може да се превърне във функционално и красиво пространство.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта