Има ли значение сервизът за хранене и как да го изберем?

Публикувано на 18/05/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 18/05/2023 | Видяно 1 741 пъти

Сервизите за хранене са основната атракция на масата, освен самата храна. Това са много повече от съдове за сервиране. Красивите сервизи за вечеря придават стил на вашите ястия, също така създават настроението и не на последно място - изразяват вашия личен стил. Разбирането и схващането на разликите между различните видове сервизи за хранене, от официалните обстановки за елегантни вечери до артикули за ежедневна употреба, е ключът към избора на комплект, който да пасне идеално на дома ви.


Перфектният материал

Преди да започнете да се чудите за модели и цветове, фокусирането на вниманието ви върху материала, който наистина харесвате, би било полезно начало. Порцелан, глина, меламин и каменинови изделия са най-разпространените материали за съдовете. Да разгледаме свойствата им:

Порцеланът е универсален материал, който има непореста повърхност и невероятна издръжливост в резултат на високи температури на изпичане. Порцелановите съдове обикновено са подходящи за съдомиялна машина, микровълнова фурна и фурна. Някои порцеланови прибори за хранене съдържат метални акценти, така че имайте предвид, че това ги прави забранени за микровълнова фурна.

Глинените съдове излъчват усещане за стойност, здравина и небрежна привлекателност. Тъй като глината е един от най-старите промишлени материали, тя също така придава значителна тежест на вашите сервизи за хранене. За да запазите този сервиз за хранене в най-добрия му вид, по-добре е да избягвате неочаквани температурни промени, като например от фурната или високите настройки на микровълновата печка.

Комплектите от меланин определено биха били мечта на артистите, тъй като са устойчиви на разбиване и рядко се напукват. Меламиновите съдове за хранене са идеални за употреба на открито. Те обаче не са подходящи за вашата фурна или микровълнова печка, но обикновено са подходящи за съдомиялна машина.

Комплектите каменинови съдове за хранене имат специална завършваща глазура, която придава гладък вид на материала и непропускливо покритие, което го прави идеален за ежедневна употреба и подходящ за семейството. Комплектите от каменни съдове са по-издръжливи от глинените, но все пак ще трябва да се поддържат и съхраняват при еднакви температури. Ако изберете каменни съдове, внимавайте да не ги излагате на висока топлина или минусови температури. Също така имайте предвид, че парчетата с ръчно рисувани дизайни може да изискват ръчно миене.


Стиловете на съдовете за хранене

Съдовете са идеалният начин да изразите собствения си стил. Те се предлагат в широка гама от дизайни, вариращи от ежедневни до супер претенциозни. По-официалните сервизи за хранене обикновено се правят от порцелан или каменни изделия. От глина и меламин се правят страхотни ежедневни сервизи за хранене. Най-добре е да изберете издръжливи сервизи за ежедневна употреба, устойчивият на счупване комплект би бил идеален за младежи и партита на открито, а по-фините материали за по-стилните вечери и официални събирания. Добра идея е да имате един комплект за ежедневна употреба и други комплекти за празници и специални поводи.

Можем допълнително да разделим сервизите за хранене в четири стилови категории: ръчно рисувани, шарени, плътни, с ленти. Чудесен начин да изразите индивидуалността си и да допълните домашния декор е да използвате цветове и шарки. Неутралният цвят като бяло или слонова кост е най-универсалният от официалните сервизи за хранене. Изборът на сервиз за хранене с хубави детайли по рамката или ръба ще добави цвят и личност, като същевременно ще показва самото ястие. За по-неформалните вечери можете да направите фурор с цветовете и шарките, които ви привличат. Бъдете приключенски настроени. Обмислете избора си на класически или традиционни предмети, вместо на тенденциите. Ако купувате с идеята за дълготрайност, плътните или лентови бели съдове са вечни и гъвкави опции. Те представляват елегантна основа, когато искате да добавите повече цветни акценти към вашата маса, а също така допълват външния вид на ястието.


Избор на точния сервиз

След като сте решили какво точно искате,време е да обмислите различните опции. Помислете за следното: официалните сервизи за вечеря често се продават в комплекти, които включват всички части, от които един човек би се нуждаел на масата. Идеални за отделни хора или двойки, които създават своите колекции, повечето сервизи включват пет части: чиния за основното ястие, чиния за салата или десерт, чиния за хляб, чаша за чай и малка чинийка. Някои комплекти могат да включват купи за супа.

Разбира се, има вариант да си купите всички видове чинии и купи поотделно. Всичко зависи от това какво ще сервирате и на колко души. Повечето експерти препоръчват да разполагате с 8 до 12 сервиза от пет части, за да сте сигурни, че имате достатъчно прибори за хранене за обща употреба и забавление. Друга идея е да купите бял сервиз за хранене, който е подходящ за официална и ежедневна употреба, и след това да го обличате с аксесоари като подложки. Можете да използвате аксесоари като салфетки, за да добавите цвят и индивидуалност към иначе неутралнате маса. Като алтернатива, тези аксесоари могат да смекчат ярко оцветените или шарени съдове за хранене.

Ако планирате ремонт на кухнята, свържете се с нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
83 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
12 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта