Стил в градината - тенденции 2023

Публикувано на 27/06/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 27/06/2023 | Видяно 3 477 пъти

Градината също има дизайн и той е подчинен на свои модни тенденции. През 2023 година нашите градини ще бъдат натурални, естествени пространства, които се доближават до природата.

Някои от ключовите думи в ландшафтния дизайн през 2023 г. са устойчивост, спокойствие, хармония, естественост. От пейзажните градини, наподобяващи дивата природа, до Дзен градините с контрастиращи форми и цветове - има много начини да създадем своето персонално зелено убежище. Нека видим как можем да приложим тези тенденции в нашите градински пространства.


Еко-стил

Еко-стилът придобива популярност не само в интериора, но и в дизайна на откритите пространства като двора и градината. Отминаха времената на изкуствени алеи и цветни градински лехи. Вместо тях, градината се превръща в горска поляна или открито пространство, където всичко има своето собствено естество. Това обаче не означава, че градина в този стил не изисква грижи. Усещането за естественост е внимателно създадена илюзия. За еко-градина най-подходящи са растения като планински бор и лавър. 

За  еко-стила, можете да използвате елементи от рециклирани или естествени материали като дърво, камък или метал. Еко-стилът ще носи хармония и радост на хора, които обичат да живеят в хармония с природата и да я опазват. С този стил градината ще се превърне в място, което е зелено и здравословно, с красив дизайн  и интересно оформени зони. 


Минимализъм

Минимализмът е идеален за тези, които предпочитат сдържаните цветове, чистите линии и прости композиции. С този стил можете да създадете пространство, което е лесно за поддръжка и излъчва лукс и изисканост. Това също така е прекрасна възможност за любителите на барбекюто: стилният двор с тревна настилка е отлично място за семейни вечери и приятелски събирания на открито. 

 За да постигнете минималистичен вид на градината си, трябва да изберете няколко вида растения и да ги използвате по цялата площ. Повтаряйки ги ще създадете визуална връзка и хармония между различните зони на градината. Естествените форми и цветове на растенията ще подчертаят органичния характер на минимализма. За да допълните минималистичния стил, можете да използвате елементи от естествени материали като дърво, камък или метал.   


Ретро стил

Ретро стилът включва използването на винтидж елементи, които съхраняват историята и събуждат приятни спомени. Растенията и цветята с ярки цветове ще помогнат да създадете носталгична атмосфера в градината. Хризантемите, далиите и гладиолите са най-подходящи за това. 

Ретро стилът е идеален за тези, които обичат да разказват истории и да споделят спомени. С този стил можете да пресъздадете атмосферата на детството си или да отдадете почит на любимите си епохи от миналото. Градината ви ще бъде не само красива, но и уникална и лична. 


Средиземноморски стил

Средиземноморският стил ни напомня за бели градове в Гърция и уютните италиански дворове. За да създадете атмосферата на морска почивка във вашата градина, придържайте се към морската цветова гама. При избора на растения, предпочитайте планински борове, цитрусови дървета и билки като розмарин, мента и градински чай, които са най-подходящи за средиземноморския стил на градината. 

За да придадете още средиземноморски чар на градината, можете да използвате елементи като плочки, мозайки или фонтани, които ще добавят цвят и текстура. Например, можете да поставите плочки с геометрични или флорални мотиви на стените или пода на терасата или да използвате мозайки от разноцветни камъчета за декорация на фонтаните или саксиите. Или защо не да използвате фонтани с изваяни фигури или животни, които ще добавят елемент на игривост и живот в градината? 

Средиземноморски стил вероятно ще предпочетат онези, които обичат да се наслаждават на слънцето и топлината в градината си. Той въздейства свежо, празнично и някак задушевно. 


Японски стил

Japandi, една от най-модерните тенденции през последните години, е комбинация от скандинавски комфорт и японски минимализъм. Той се отличава с използването на естествени материали и приглушени цветове. При избора на градински мебели, предпочитайте прости модели, изработени от светло дърво, ратан или бамбук. Що се отнася до растенията, най-подходящи за градина в японски стил са видове като смърч, бор, ела и различни декоративни треви. 

За да постигнете Japandi стил на градината си, трябва да съчетаете чистотата и функционалността на скандинавския дизайн с топлината и изтънчеността на японския. Това означава да избягвате прекалено пъстри или сложни елементи и да се придържате към неутрална цветова палитра.  

За да допълните Japandi стил, можете да използвате елементи от японската традиция като фонтани, огледала или каменни групи. Тези елементи ще помогнат да създадете Дзен атмосфера в градината и да спомогнат за релаксация и медитация. Можете също така да използвате мъх, който ще придаде органичен вид на градината. 

Japandi стил е идеален за тези, които търсят баланс и хармония в градината си. С този стил можете да създадете пространство, което е модерно и елегантно, но същевременно топло и уютно. 

Модерните тенденции в градинския дизайн за 2023 година ви предлагат разнообразни стилове и възможности за създаване на красива и функционална градина. Изберете стила, който отразява вашите предпочитания и го съчетайте с подходящите растения и елементи, за да създадете уникална градинска атмосфера.  

За детайлите в новия ви проект могат да се погрижат специалистите по озеленяване, които имат много опит и познания и с удоволствие ще ги споделят с вас. Времето, което ви дели от мечтана, стилна градина е само един клик. Започнете лятото със свежи идеи и нова стилна градина. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
83 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта