Есенни грижи за хортензията - какво да правим през октомври

Публикувано на 18/10/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 18/10/2023 | Видяно 3 287 пъти

 

Хортензията, благодарение на възхитителните си декоративни качества, се радва на голяма и абсолютно заслужена любов не само сред обикновените градинари, но и сред ландшафтните дизайнери по целия свят. Появила се в Азия, хортензията бързо достига много  други страни и дори до други континенти, в обществени паркове и частни градини на любителите на цветята. Хортензиите са много харесвани и у нас.

Хортензията е великолепно растение и като такова е доста взискателно към качеството на почвата и грижите, които се полагат за него. Капризно цвете, но красотата на буйните му и впечатляващи съцветия си заслужава. 

Големите насаждения от хортензии могат да превърнат градината ни в истински рай, и да ни радва от средата на пролетта чак до есента.

За да продължи хортензията да ни очарова и през следващия сезон, през есента трябва внимателно да я подготвим за зимуване. С помощта на съветите на специалистите ви казваме как да направите това, за да угодите на капризите на различните видове хортензия.

При нужда от помощ, свържете се с нашите специалисти. 


Превантивна защита срещу вредители

Преди да започне зимата, хортензията обезателно трябва да се обработи с разтвор против вредители. Ако пропуснем тази стъпка сега, то тогава вредителите, които ще се събудят през пролетта, веднага ще  атакуват растението, което все още няма да е имало време да се възстанови от зимния студ. Също така  е важно да се обработва не само самият храст, но и почвата около него.

Напръскайте храстите и почвата наоколо с подходящ препарат, който може да закупите от цветарските магазини. Такава превантивна мярка ще позволи на хортензиите да се чувстват добре през пролетта, когато опасните насекоми се събуждат заедно с растенията и могат да им навредят.


Подхранване на хортензията

Цветните пъпки при хортензията се поставят още през есента, така че преди настъпването на зимата е особено важно да се подхрани храста с калий и фосфор. Тези два минерала влияят върху броя, размера и богатството на цвета на растението. Също така, през този период магнезият ще бъде много полезен за растението, тъй като от това зависи от това колко ярки ще бъдат листата на хортензията.

Важно! През есента е необходимо да се въздържаме от азотните торове. Азотът стимулира растежа на нови издънки, което може да отслаби храста преди началото на студеното време.

 

За да подхраним растението трябва внимателно да подберем торовете, които ще позволят на храста да издържи на студеното време и температурните промени. Подхранването сега ще има положителен ефект върху пролетния цъфтеж. Използвайте формули, съдържащи калии и фосфор или купете комплексен тор. Основното нещо е подхранването да не насърчава растежа на нови филизи, което изобщо не е необходимо преди зимен сън. Побързайте да нахраните растението преди студът да настъпил!


Поливане през есента

Хортензията обича водата, но преди зазимяване поливането трябва постепенно да се сведе до минимум. Ако есента се окаже суха и топла, тогава преди първата слана растението се полива 1-2 пъти седмично, но ако септември е бил дъждовен, то тогава поливането може да се преустанови.

Важно! Водата за напояване трябва да бъде мека и топла.


Подрежете излишното

Хортензията обикновено се подрязва в края на октомври, когато всички листа вече са опадали и може ясно да видим кои части от растението трябва да бъдат отстранени и кои да оставим. Растенията трябва да бъдат освободени от повредени и изсъхнали клонки, избледнели съцветия и издънки, растящи вътре в храста. Обикновено преди зимата се отрязват само съцветията, така че да не се счупят под тежестта на снега, а филизите се подрязват до желаната дължина през пролетта.

Ако имате едролистна хортензия, може да я подрежете по-рано. Бъдете много внимателни, за да не отстраните миналогодишните издънки, които ще цъфнат следващата пролет и да загубите цялата красота на хортензията. Отстранете само по-старите, двугодишни издънки и подрязвайте съцветията до първите пъпки. Също така отстранете засегнати, повредени и тънки издънки. 

В дървовидна хортензия трябва да се подрязват клони, по-стари от четири години, както и издънки, които са повредени и не са давали цветове.


Покрийте храстите

Някои видове хортензии могат да се справят без допълнителна защита през зимата, но други видове се нуждаят от повече топлина в студеното време. Ако имате такъв вид храст, през есента отстранете листата, завържете клонките и увийте хортензията с подходящ покритие. През пролетта отвийте хортензията за няколко дни, така че растението да има време да се адаптира. Скоро ще изпълни градината с красотата си.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
38 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта