Управление на отпадъците в градината: ефективни решения за отделяне и рециклиране

Публикувано на 01/11/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 01/11/2023 | Видяно 1 692 пъти

Управлението на отпадъците е важно не само в градската среда. Може би изглежда по-организирано поради наличието на специални контейнери за разделно събиране на боклука, но лесно можете да организирате и отпадъците в градината, както го правите с отпадъците, които остават у дома. Всъщност, в градината истинските отпадъци са много по-малко или никакви, тъй като всичко може да бъде рециклирано или използвано отново. Ако все още нямате компост, време е да се сдобиете с такъв. По-долу ще намерите няколко изпитани и реални идеи за повторна употреба и рециклиране в градината.


Преработени контейнери за разсад

Купуването на куп пластмасови контейнери, за да започнете разсада си, често се е огромна загуба на ресурс. Вместо да вземете нещо ново, използвайте повторно старото. Ще намерите няколко опции за рециклирани контейнери за разсад във вашата кухня и баня.

Неща, които можете да използвате като контейнери за разсад:

- Хартиени чаши: просто пробийте малък отвор за дренаж.

- Яйца и кутии за яйца: засадете разсада в празни черупки от яйца и ги дръжте организирани в кутията.

- Пластмасова кутия за бисквити или кексчета.

- Ролки от тоалетна хартия: изрежете и прегънете единия край, за да оформите дъно, и ще получите страхотна саксия за разсад. Тъй като рулото е биоразградимо, можете да го поставите цялото в земята, вместо да безпокоите поникналото растение.


Повторно използвани предмети, превърнати в саксии

Кой казва, че саксия от теракота от градинския магазин е единственото нещо, в което можете да поставите растенията си? Има много креативни начини да рециклирате това, което вече имате в дома си.

Идеи:

- Не изхвърляйте мивките и ваните си след ремонта! Можете да ги напълните с пръст и да посадите растения в тях.

- Старите гевгири също работят добре, особено за растения, които се нуждаят от много дренаж.

- Гумите, използвани като саксии, създават приятен селски щрих за вашия двор.

- Ботушите също могат да се превърнат в интересни саксии.

Ако намереният от вас обект няма дренажни отвори, пробийте няколко на дъното или използвайте растения, които нямат нищо против да стоят във влажна почва.


Компостирайте

Започнете с плодове и зеленчуци - кората на сладък картоф, горната част на вашата ягода. Също пакетчета чай, утайка от кафе, черупки от яйца, стари цветя — дори човешка коса! Месото и млечните продукти обаче създават проблеми, защото привличат гризачи и други животни. Други неща, които могат да привлекат вредители? Готвена храна, особено мазна, кости.

Също така е важно да се отбележи, че върху някои продукти пише „компостируеми“ — като „компостируеми торбички“ и „компостируеми кърпички“. Те могат да се компостират в промишлени съоръжения, но всъщност не работят за домашно компостиране.

Колко време трябва да чакате за разлагане? Ако е горещо, можете да отнеме само два месеца. Ако е студено, можете да отнеме шест месеца до година. Обикновено колкото повече компост имате, толкова по-бързо ще си отиде.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
38 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта