Подхранване на хортензията

Последна редакция на 08/05/2024 от Люси Любомирова

Цветните пъпки при хортензията се поставят още през есента, така че преди настъпването на зимата е особено важно да се подхрани храста с калий и фосфор. Тези два минерала влияят върху броя, размера и богатството на цвета на растението. Също така, през този период магнезият ще бъде много полезен за растението, тъй като от това зависи от това колко ярки ще бъдат листата на хортензията.

Важно! През есента е необходимо да се въздържаме от азотните торове. Азотът стимулира растежа на нови издънки, което може да отслаби храста преди началото на студеното време.

 

За да подхраним растението трябва внимателно да подберем торовете, които ще позволят на храста да издържи на студеното време и температурните промени. Подхранването сега ще има положителен ефект върху пролетния цъфтеж. Използвайте формули, съдържащи калии и фосфор или купете комплексен тор. Основното нещо е подхранването да не насърчава растежа на нови филизи, което изобщо не е необходимо преди зимен сън. Побързайте да нахраните растението преди студът да настъпил!

Свързано:

Идеи за градина Есенни грижи за хортензията - какво да правим през октомври