Зелено барбекю: Техники за готвене, които намаляват въглеродния отпечатък

Публикувано на 11/09/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 11/09/2023 | Видяно 2 938 пъти

Въпреки че въздействието на грила върху околната среда е незначително в сравнение с повечето други неща, които правим през деня, важно е да вземем предвид всеки аспект от живота си, когато става въпрос за борба със замърсяването на въздуха и въглеродния отпечатък. Можете да направите грила екологичен, като направите няколко промени в начина, по който го приготвяте, и във вида на продуктите, които купувате. Опитайте тези предложения, за да направите готвенето на открито по-екологично.


Запалване

Избягвайте течностите за запалване на петролна основа и самозапалващите се дървени въглища. Те отделят нефтохимикали в атмосферата. Вместо това използвайте комин за дървени въглища, електрическа запалка за дървени въглища или естествени запалителни течности, за да запалите огъня.

Изберете превъзходен въглен. Естествените дървени въглища и дървените въглища на парчета, произведени от мебелни отпадъци и дървесни отпадъци без добавки и свързващи вещества, осигуряват по-чист огън, който не само намалява замърсяването, но и подобрява преживяването при печене на скара.

Преминете на газ. Газовите грилове са много по-енергийно ефективни от гриловете на дървени въглища и отделят много по-малко замърсители.

Преминете на природен газ. Много грилове имат опция за използване на природен газ. Природният газ е най-чистото изкопаемо гориво и гори много по-чисто от гриловете на пропан.


Загряване и почистване

Намалете времето за предварително загряване. Повечето газови грилове са готови за готвене след 5 до 10 минути. При въглищата готовността за готвене е 15 до 20 минути. Планирайте времето за готвене така, че да съответства на момента, в който грилът ви е готов, и не оставяйте грила да гори по-дълго, отколкото е необходимо.

Почиствайте грила си, докато е още горещ, след като сте готвили, вместо да увеличавате времето за предварително загряване. Когато грилът изстине, използвайте смес от вода и сода за хляб, за да почистите решетките.

Почиствайте редовно грила си. Натрупването на мазнина и хранителни частици в грила ви води до ненужен дим. Също така използвайте това време, за да почистите тавите за мазнина под грила.


Съдове и хранене

Избягвайте съдове и прибори за еднократна употреба при следващото готвене. Няколко минути миене на чиниите са по-добри, отколкото купчина хартиени чинии и пластмасови вилици на боклука.

Отрежете излишните мазнини от месото. Това не само ще направи грила ви по-здравословен, ще намали възпламеняването, но и ще намали отделянето на вредни химикали от въздуха.

Вземайте информирани решения за следващия си грил. За съжаление, много от гриловете, произведени днес, особено газовите, просто не са конструирани така, че да издържат дълго. Закупуването на по-качествен и по-дълготраен грил не само ще ви спести пари в дългосрочен план, но и ще намали замърсяването от производството, опаковането, транспортирането и рециклирането (надяваме се) на гриловете, които купувате.

Ако планирате инсталирането на камина в дома си, нашите специалисти са на вашето разположение.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта