Съхранете правилно градинските мебели

Публикувано на 01/10/2018 от Екатерина Димитрова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 4 157 пъти

Градинската мебел е онзи последен щрих от картинката в градината, който всеки иска да постави със замах и оригиналност. Съвременни, класически или дори еклектични, те ви осигуряват комфорта сутрин по изгрев и покоя на летния залез. Прочетете как да съхраните градинските мебели от различни материали през предстоящите зимни месеци и си спестете разочарованието напролет от трайни увреждания и разход на средства за ново градинско обзавеждане. Потърсете съвети от препоръчани специалисти и фирми за озеленяване и обзавеждане - от проект за градината или друг обект до моделирането на най-малкия детайл. Направете безплатна заявка.


Градински мебели от акация

Акациевата дървесина често е предпочитана за производство на градинска мебел. Дървеният материал е наличен в нашия географски пояс, което прави мебелите по-евтини от тези, чиято дървесина е с тропически произход. Акациевите мебели са масивни и устойчиви. Дървесината им има мека и топла цветова текстура с приятен светъл цвят и чудесно се вписва в градинския интериор. Градинските мебели от акация имат относително добра издръжливост на външни влияния, но това съвсем не значи, че не трябва да се поддържат. Добре е веднъж годишно да се импрегнира с препарат, за предпочитане безцветен и дълбокопроникващ. Когато почиствате мебелите, използвайте леко абразивен препарат, който ще почисти и порите на дървената структура. Не оставяйте за дълго мокрите петна по масата от алкохол или газирани напитки. Въпреки импрегнанта, дървесината поема влагата и по нея се появяват петна. Никога не оставяйте акациеви мебели изложени на сняг, студ и влага.  Акацията не е с висока твърдост и подлежи на издраскване, затова комбинирайте с текстилни седалки за столовете и пейките.

Прочети още: Великолепни идеи за къщичка за птици в градината


Ратанови градински мебели

Особеността на ратана е да се извива и усуква под въздействието на пара, а при охлаждане, да запазва придадената му форма. Той е идеален материал за изтънчени криви и овали, но е ценен и заради своята устойчивост към влажността и температурните инверсии. Ето защо градинските мебели от ратан са неостаряващи и винаги актуални. Често ратанът се обърква с бамбук или ракита. Малко хора знаят, че това растение е всъщност от семейството на палмите. Ратанът наброява повече от 300 разновидности, с различни цветове, размери и местоположения. Азия е любимата му територия и по-специално Индонезия, където растат най-красивите сортове. На един стол от ратан можете да откриете пръчки на 3 или 4 различни вида, всеки със собствени характеристики. Очарователни и любими, ратановите градински мебели носят онзи модерен ретро силует на бохемската атмосфера и етническите влияния от 60-те. Ратанът не трябва да стои  навън целогодишно. Той е естествен материал, избледнява на слънце и ще пострада от микроорганизми и мухъл, ако се държи постоянно в дъжда, още по-лошо, ако е изложен на студ.

Как да почистим красивите си ратанови мебели от прах и замърсяване след като са престояли в гаража или сервизното помещение през зимата:

  • Избършете с влажна кърпа, измийте ги с черен сапун, разреден в топла вода.
  • След като изсъхнат, нанесете ленено масло с четка.
  • Ако вашите мебели са лакирани, измийте ги с топла вода и няколко капки амоняк. Изплакнете и оставете да изсъхнат. Нанесете ленено масло и полирайте с парцал.

Прочети още: Как да спечелим битката срещу дървоядите у дома


Градински мебели от поли-ратан

Ако имате голяма открита тераса, която през летния сезон е силно и директно огрявана от слънце, а през зимата, изложена на сурови климатични условия, вероятно ще се спрете на мебели от изкуствени влакна или както са по-известни „поли-ратан“. Поли-ратанът е полиетиленово влакно (пластмаса), обикновено плетено около алуминиева конструкция, нарича се така, защото имитира естествените ратанови мебели. Материалът е модерен, удобен, твърд и се произвежда в няколко цвята. Той е устойчив на UV и атмосферни влияния (влага, замръзване), не се разтяга с течение на времето и цветовете му не избледняват. Спокойно можете да оставите градинските мебели от поли ратан навън през зимата, стига да ги покриете с брезент или дебел найлон. Поради тяхната обемност трудно се намира място, където да ги приберете. Друго предимство е, че са сравнително евтини. Все пак имайте предвид, че техният живот е не повече от 5-6 години.

Как да почиствате мебелите? Полиратанът имитира естественият материал, често множеството полиестерни нишки се запрашават и замърсяват. Обтриването с влажна кърпа, невинаги носи желания резултат. Ето защо най-бързият начин да почистите градинските мебели от пластмаса е като просто ги изкъпете с градинския маркуч. Те не поемат влагата, изсъхват бързо и след подобна баня, възвръщат първоначалното си очарование и блясък.

Вижте още: 5 лесни декорации за градината, които да направите сами още днес


Градински мебели от тиково дърво

Тикът е екзотично дърво от горите на Югоизточна Азия. Тиковото дърво е полутвърдо с финна стегната сърцевина, която позволява да се обработва лесно и да се добиват градински мебели с много гладки повърхности. Естественият му красив и топъл цвят притежава рядка елегантност и допринася градината ви да е точното място за релаксация и комфорт. Тикът има няколко основни качества, които го правят предпочитан материал за производство на градинско обзавеждане:

  • Еластичност и естествена устойчивост на атмосферни влияния;
  • Благодарение на тиковия балсам, който се намира в дървесината той е резистентен на нападения от насекоми, гъбички и плесени;
  • Удароустойчив – високото съдържание на тикова смола го правят трудно раним при употреба, рядко качество при естествената дървесина.

Имате градинско място, което все още не сте облагородили? Планирате с началото на пролетта да го превърнете в приятно и красиво кътче за отдих? Разгледайте снимки и идеи за градината. MaisorPlus ви среща с най-добрите специалисти в областта на озеленяване и обзавеждане, които ще превърнат идеите ви в професионално реализирани проекти. Заявете проект за вашата градина сега, напълно безплатно.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта