Кухня в стил Арт Деко: опции за дизайн

Публикувано на 29/07/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 29/07/2020 | Видяно 6 193 пъти

Стилът Арт Деко възниква след периода на модерното изкуство. Той е един вид отговор на липсата на пространствена дисциплина, която властва в модернистичните интериори. Игрив и бляскав лукс изпълва всяка стая. В този интересен стил си струва да се организира цялото жилище, но днес ще обърнем внимание как може това да стане в кухнята.  И все пак, проектирането на кухня в тази посока може да бъде предизвикателство. По тази причина може да се обърнете за съвет към професионалистите, регистрирани в MaistorPlus.

Любопитна подробност: Знаете ли, че всички пространства във филма „Великият Гетсби“ с Леонардо Ди Каприо в главната роля са в този невероятен стил?


Възходът на Арт Деко

Какво е най-определящото при този шармантен стил?

  • Инкрустирани паркетни подове, мраморни облицовки и витражни лампи - това са едни от отличителните черти на стила Арт Деко, роден през 20-те години на миналия век. И въпреки че историята му е на почти сто години, той все още е тенденция, към която интериорните специалисти се връщат с удоволствие. Дори в 21-ви век.
  • Апроро: този стил се среща не само в интериора, но и в архитектурата, при графиката и приложните изкуства като цяло.
  • Арт Деко произхожда от Франция и бързо набира популярност в други европейски страни, достигайки САЩ. Въпреки че е много изискан и интересен стил, той цени геометричните форми и ергономията.
  • Интересно е, че класическите детайли се допълват от етнически орнаменти, тъй като има много африкански, ацтекски, египетски или гръцки акценти в него.
  • Тук са характерни цветните контрасти, повтаряемостта на шарките, ефектния блясък и използването на ексклузивни материали. Следователно кухнята интериорно трябва да бъде обзаведена много внимателно, ако изберем Арт Деко.

Вижте още: Луксозно преобразяване на интериора в стил Арт Деко


Характеристики на дизайна на кухня в стил Арт Деко

Кухнята в стил Арт Деко трябва да бъде изискана до най-малките детайли.

  • Подът ще изглежда най-добре с лъскав лакиран паркет, елегантни мраморни плочки или черно-бели мозайки. Добре стоят на пода орнаменти във формата на диаманти, звезди или характерен символ, наподобяващ изгрева.
  • Стените, тъканите и аксесоарите трябва да са в следните цветове: бяло, черно, сиво, бежово. Разбира се, можете да освежите тази приглушена цветова палитра, като ползвате елементи в тъмночервено или тъмнолилаво.
  • Обзавеждането в кухня в стил Арт Деко включва поставянето на стилни аксесоари като: букет от екзотични цветя в сферична ваза, витражна лампа, картини.

Арт Деко е смел и интригуващ стил, който в кухнята трябва да се реализира с повишено внимание.


Използвайте само най-добрите материали

Запомнете – в този стил няма компромиси. Вътрешният интериорен дизайн трябва да е от най-добрите материали. В миналото мебелите за Арт Деко са се изработвали от най-благородните видове дърво:

  • дъб;
  • орех;
  • махагон;
  • палисандрово дърво;
  • абаносово дърво.

Те днес все още са много актуални, но често са висококачествена имитация.

  • Характерно за тях е, че са без изпъкнали орнаменти. Най-голямото им украшение са лакираните повърхности с ефектен зърнест контур. Те често са инкрустирани със слонова кост или седеф.
  • Фотьойлите и столовете са покрити с кожа, често много екзотична, например от змии или крокодили.
  • Кухненските мебели са масивни и с блясък. Най-добри са тези, които имат заоблена форма. Например, за голяма кухня са подходящи: махагонов шкаф, кръгла маса от палисандър и комплект черни столове с извити крака.


Кухня с игра на контрасти

Не си мислете, че кухнята в стил Арт Деко е претрупана, напротив, тя е чудесно организирана.

  • В нея има просторни шкафове, разположени един до друг и удобен плот.
  • В тази кухня има много контрасти. Често срещана е черно-бялата гама, базирана на мебели с прави линии.
  • Използването на черно и бяло е определящо за стила Арт Деко. Тази цветова схема се комбинира с дълбочината и интензивността на кафявото дърво, което дава фантастичен ефект.
  • Тук внушението се подсилва от различните повърхности: от блестящо белите шкафове, през черния, гладък фрагмент на бар плота, до плочките по стената, имитиращи мрамор. 


Използвайте красиви декоративни елементи

Повечето хора, които са наясно със стила Арт Деко, си мислят, че той е подходящ единствено за помещения като дневна и спалня. Но това не е така. Кухнята, решена по този начин, е с елегантна и много красива визия. Умело в кухненското пространство се съчетава функционалност и изискананост.

  • Една от характеристиките на стила е свързана с геометрията, която е идеално приложима за кухнята.
  • С предимство са овалните, полукръгли по форма мебели. Така интериорът придобива уникален визуален характер. Особено кухненският остров е поразителен, радващ с необичайната си форма.
  • Арт Деко е капризен и специфичен стил, в който декорациите се прилагат умерено, но те създават уникално впечатление. В кухнята можете да поставите множество декоративни елементи. Заложете при тях повече на оригиналните цветове и необичайни форми.

В наши дни стилът Арт Деко има широк кръг от фенове. Днес той е символ на богатство и изтънченост, характеризира се с приглушени цветове, геометрични форми и декоративни орнаменти. Проектирането на една кухня точно в този стил може да се окаже доста сложна задача. Изисква се перфектен творчески усет и доказани практически умения. И както знаете, често се налага да потърсим помощ от професионалисти в интериорния дизайн. Доказаните специалисти, регистрирани  на платформата MaistorPlus могат да ви помогнат. По всяко време е възможно да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас. Организирайте шик кухнята си в дома си в стил Арт Деко - няма да съжалявате.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта