Кои са най-подходящите чекмеджета за вашата кухня

Публикувано на 08/07/2019 от Сузана | Последна редакция на 19/07/2019 | Видяно 3 804 пъти

Темата за кухненските шкафове се върти постоянно в разговорите ни с приятели. Обменят се коментари как същите да изглеждат, в какъв цвят и стил да ги изберем, така че да се връзват с интериора ни, а и да бъдат както модерни, така и практични. По отношение на тези мебели има една много тънка подробност -  организирането на пространството вътре в тях е определящо за това дали ще ни служат максимално добре, или ще са красива част от обзавеждането, която обаче няма да се използва пълноценно. Ако не знаем какво да правим, регистрираните в сайта експерти в кухненските студия с готовност ще ни покажат възможностите.


Органайзери за чекмеджетата

Органайзерите ни дават незабавен достъп и прегледност на съхраняваните неща. Само по този начин има фиксирано мястото на бурканчетата за  подправки, отварaчки и тирбушони, фолиата за съхранение и т.н.

  • Подвижните органайзери за кухненски шкафове в масовия случай се купуват отделно, но ако държите да са абсолютно по мярка и с нестандартно предназначение, се изработват по поръчка.
  • Независимо дали са от неръждаема стомана, пластмаса, дърво, ратан или телени системи, можем да сме сигурни, че правилното разположение на органайзера в шкафа и чекмеджето спестява ценни милиметри. Tрябва само да можем да си представим какво и къде искаме да го имаме.


Фиксирани и променливи отделения

Ако не разполагате с точна стратегия за размера и броя на отделенията, или пък нуждите на домакинството често се променят, можете да заложите на органайзери с регулируеми разделители. Решение също са плъзгащи се стопове, които се движат в зависимост от нуждите и увеличават или намаляват размера на отделните прегради.

  • За да оползотворявате максимално шкафовете, в  по-дълбоките чекмеджета може да съхранявате съдове, чинии или ги използвате отново с разделители както контейнери за сортиране - например на пликчета и пластмасови тарелки, чашки, вилички, лъжички и т.н. Традиционните тави се поставят в отделни по-плитки отделения.
  • Нежеланото движение на това, които съхранявате, също може да се предотврати от малки издатини на дъното на чекмеджето, или с гумена основа - като спирачка.
  • Вътрешните системи за разделяне на чекмеджета в днешно време са изключително разнообразни и иновативни. Освен разделителите за прибори за хранене има и много други комплекти - за съхранение на чинии, купи, съдове, капаци и прибори за готвене.


Чекмеджетата в ъгловите кухненски решения

Г-образната кухня, както и П-образната, спестява място и предлага неочаквано пространство в ъгъла, при условие че е правилно проектирана.  

По принцип вратите при  долните шкафове са ергономично неблагоприятни. Вместо да клякате и да се провирате в дълбокия шкаф, можете практично да го замените с удобни чекмеджета, или подвижни рафтчета – симетрични, или асиметрични. Така ще внесете шик, а и ще имате удобен изглед към всичко и навсякъде, без никакви усилия.

Ако изберете конкретно за ъгловата зона въртящи се, приплъзващи се рафтове, можете да извлечете максимума от ъгловия шкаф, осигурявайки си бърз достъп до нещата в ъгъла. Много практични са регулируемите рафтове от закалено стъкло.

Вижте още: Свежи дизайнерски решения за малки кухни


Отвореното пространство

Съвременните кухненски мебели с по-големи рафтове успешно заменят отвореното складиране на саксии, тигани, големи тенджери и малки уреди по ъглите на кухнята, или на балкона. Тази посуда може успешно да бъде организирана в красиви кошници от ратан или в специално създадени за подобни цели, затварящи се органайзери. Дървени или пластмасови кутии -  основното им предимство е, че изглеждат добре, обстановката е подредена, а съхраняваните неща се предпазват от прах. Друго практично решение са елегантните отворени рафтове, позиционирани на удобно място, така че да не е нужно да обикаляме кухнята в търсене на една или друга вещ.


Шкафове за трайни храни

Когато става въпрос за съхраняване на трайни храни и полуфабрикати, говорим не просто за достатъчно място, но и за нашия комфорт и безопасност.

  • Да започнем с това, че подобни шкафове, рафтове и чекмеджета трябва да са на разумна височина, така че да имаме пълна яснота какво точно държим там, както и лесен достъп.
  • Обикновено списъкът с трайни храни, които държим  да имаме под ръка в кухнята си не е малък, така че се налага разумно да ги складираме. Можем да ги разпределим по давност, като най-отгоре  е най-добре да се подредят тези, към които ще посегнем последно. За по-дългосрочно съхранение затворените шкафове винаги са за предпочитане пред свободните рафтове.
  • Всяка кухня и подредбата в нея зависят от личността и предпочитанията на обитателите и. Но доброто организиране на пространството,  и както се казва пълноценното използване на всяка ниша в нея, внася не само подреден и приветлив вид, но и несравнимо удобство в ежедневието.

Не забравяйте, че никой шкаф или чекмедже в кухнята не трябва да е самоцелен, а да ви улеснява максимално, така че ако се нуждаете от професионален съвет или проект, може  да се обърнете към специалистите по изработка на мебели, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатна заявка още сега и до 24 часа ще получите атрактивни оферти от доказани изпълнители, които да сравните и да изберете оптималната за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта