4 страхотни идеи за кухни, разположени в мансарда

Публикувано на 26/08/2018 от Виктория Маринова | Последна редакция на 27/11/2018 | Видяно 5 457 пъти

До скоро възприемахме таванското помещение като тъмна ниша за съхранение на стари вещи и мебели, които вече не пасват на модерното обзавеждане у дома. Днес обаче подпокривното пространство е много повече – често то приютява артистични студия, вдъхновяващи офиси и дори цели жилища, разположени в рамките на просторната мансарда. Обзавеждането на мансарда обаче крие някои тънкости, особено когато в нея сме решили да поместим и функционална съвременна кухня. Затова днес ви представяме няколко страхотни идеи за кухни на последния етаж, които ще ви вдъхновят да преобразите и своето таванско помещение. За качественото изпълнение на този и всички останали интериорни проекти пък потърсете съдействие от опитните майстори, регистрирани в платформата!


Придържайте се към светлите нюанси в обзавеждането

Една от спецификите при ремонта и обзавеждането на мансарда е липсата на достатъчно естествена светлина. Този проблем важи с пълна сила за случаите, когато подпокривното пространство не е предвидено за обитаема площ и единствените прозорци, с които разполага, са покривните. Ето защо е важно да подберете точните нюанси, които да го направят по-просторен и гостоприемен! В тази модерна кухня например, собствениците залагат на изчистени бели шкафове и светъл кухненски гръб с плочки, разчупени визуално от дървен кухненски плот. Преливането на различните материали и елементи създава впечатление за по-голяма височина на помещението, като за този ефект допринасят още интригуващите осветителни тела и иноксови електроуреди.

Виж още: 4 идеи за двуцветни кухненски шкафове


Заложете на минималистичен облик за кухненския модул

Липсата на достатъчно светлина и пространство в мансардата често е пречка за изграждането на жилище в някой от по-ярките стилове, като винтидж или традиционен например. Масивните и богато декорирани мебели биха смалили оптически помещението, поради което дизайнерите препоръчват да заложите на изчистена кухня в скандинавски или минималистичен стил за своята мансарда. В на пръв поглед семплия дизайн на кухненското обзавеждане могат да бъдат интегрирани различни модерни решения, като скрити вградени чекмеджета и шкафове, които да направят кухнята по-функционална и удобна. За тази цел определете стила и визията на своята кухня още на ниво планиране на ремонта, така че да осигурите лесен достъп до всички важни зони от работния триъгълник, а именно зоните за готвене, миене и съхранение.


Изберете компактно обзавеждане, съобразено с размерите на помещението

Когато избираме мебели по каталог или в шоурума на голям мебелен магазин, не е изключено да попаднем в ситуация, в която да не преценим правилно размерите на обзавеждането. В резултат, то технически ще се побере в помещението, но ще го направи тясно, неудобно и негостоприемно. За да избегнете подобни главоболия по време на ремонта на своята мансарда ви съветваме предварително да обмислите къде и как да разположите кухненското обзавеждане в нея. Така например може да заложите на практичен кухненски модул с Г-образна форма, който да усвои една от нишите в помещението, като едновременно с това предостави необходимата работна площ за готвене и миене. За финал можете да съчетаете модула с функционален бар плот, който да възприеме ролята и на зона за хранене в случай, че не разполагате с достатъчно място за обособяване на трапезария.

Виж още: Практични идеи за малък кухненски остров


Експериментирайте с иноксови кухненски шкафове

Изграждането на иноксови кухненски шкафове често е асоциирано с професионалните кухни в различни заведения и ресторанти. Днес обаче този материал открива място и в съвременните домакинства, като често обхваща не само уредите, но и кухненския модул. Сред предимствата на иноксовите шкафове са техните невероятна устойчивост и лесна поддръжка. Какво обаче ги прави толкова подходящи за мансардата? Те отразяват светлината и създават впечатление за по-просторно и луксозно обзаведено помещение, особено ако са комбинирани правилно със светъл кухненски гръб и няколко ярки декоративни акцента, които да донесат необходимата доза цвят в мансардата!

Коя от тези впечатляващи кухни ви допада най-много? Споделете с нас своите впечатления, а за качественото изграждане на кухненския модул разчитайте на доверените майстори, регистрирани в нашата платформа. Заявете проект напълно безплатно и сравнете профили, оферти и оценки на доказани майстори в категорията „Ремонт на кухня“!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта