Артистичен лофт в Лион

Публикувано на 27/10/2018 от Екатерина Димитрова | Последна редакция на 25/07/2018 | Видяно 5 608 пъти

В Лион, Франция, на самия бряг на река Саона, стара печатница от 19-ти век е напълно обновена в невероятен лофт в комбинация от градски и индустриален стил. Архитектът, който даде нов живот на старата сграда, е  Селин Пелизари. Влюбена в изкуството, смесвайки стилове и естествени материали, Селин успява да задоволи желанието си за проект, който претворява старото в новото - от пода до тавана. Тя влага цялото си сърце и душа в него, защото е не само негов архитект, но и собственик. Имате невероятната възможност да разгледате тази трансформация през очите едновременно и на архитекта, и на собственика. Ако планирате да трансформирате вашия дом, не се колебайте да се обърнете към някой от 397-те препоръчани архитекти и дизайнери тук


Проектът за лофт

Идеята при стартирането на план за проекта:

  • Старата печатница да бъде превърната в удобно жилище за двойка без деца;
  • Да бъде премахнат старият мецанин между приземния и първия етаж, за да бъде създаден нов;
  • Да се запази усещането за пространство и градски дух с оглед историята на мястото;
  • Да се внесат кокетни елементи в дизайна, за да се създаде уют и топлина в лофта.

Архитектката и нейните майстори приемат предизвикателствата. Старият мецанин е отрязан и на негово място е изграден нов от дърво. Новият е скъсен, така че, над „мекия кът“ на приземния етаж се отваря пространство с 6 метра височина. Семейството запазва индустриалните прозорци, които позволяват светлината да нахлуе свободно в помещението. Запазени са старите железни греди на сградата, които Пелизари чудесно съчетава с масивното дърво на мецанина. Отлично попадение е решението и да запази металната релса на печатарската преса, които допринасят за невероятния индустриален дух. И така на приземния етаж от 58 кв.м., се оформят хол, трапезария, кухня и килер в топъл промишлен дух. Архитектката перфектно съчетава метала с дърво, като същевременно поддържа пространство и функционалност. В декорирането и обзавеждането Пелизари и нейният съпруг предпочитат реновирани мебели. Използват кожени кресла в стар холандски стил комбинирани с канапе в стил на 70 те, сами са изработили масичката за кафе от дървени палети.

Виж идеи за мебели от дървени палети ТУК.


Духът на старата печатница вграден в модерния дом

След като скъсява мецанина в дневната се открива шест-метрова стена, която Пелизари покрива с изолация и боядисва в бяло. Тя планира там да инсталира висяща библиотека за специализирана литература, но на този етап семейството я използва като екран за проектора си. По всички меки мебели в дневната са разположени възглавнички в тъмно синьо и кафяво, което създава усещане за комфорт и удобство - контрастира на непринудения градски тон. Офисен рол шкаф, останал тук от старата печатница, бива комбиниран с модерната плазма, проектор и DVD Player. Тежки кожени кресла в компанията на ръчно скована маса от палети, стикове за голф - символ на аристократизъм, в компанията на афишни графики от неизвестни автори… Всичко в този дом е базирано на контраст, което създава уникално усещане за стил и свобода.

Виж още: Старо ателие се превръща в малък модерен апартамент


Камък в стената, велосипед за декор...

Другата стена архитектката решава да запази в автентичен вид, като почиства внимателно камъка от мазилката и го обработва с импрегнант и лак. Двойката изключително цени тази каменна стена, която е била част от укреплението на града в средните векове. Ако се загледаме в нея ще забележим обратния наклон, типичен за укрепителните съоръжения. Ето как те внасят полъх от историята на Лион в своя хол. И тук архитектката поставя контрапункт - закачените велосипеди, като декор на средновековния зид. Селин Пелизари със сигурност не може да бъде обвинена в липса на оригиналност. Желязната стълба на старата печатница е връзката между приземния етаж и спалните помещения на мецанина. Неслучайно тя е поставена точно на тази стена. Отстъпете крачка назад, присвийте очи, и вижте общата композиция – камък, дърво и желязо. 


Поглед отгоре на реновираната стълба

Професионализмът и изобретателността на архитектката позволяват комбинацията от ново и старо да бъде изпълнена изключително успешно дори в най-дребните детайли. Погледнете как умело е използвала своите професионални умения, запазвайки елементи от старата печатница в обновения дом. Синтез в дизайна на желязо и дърво, осветителни тела с метални решетки за стената и спускащи се крушки от тавана, метални ключове за осветлението, в хармония с цялостния градски стил с индустриални нотки. Картините и декоративните елементи по земята и стълбите пък внасят така необходимата доза непринуденост и свеж детайл.


Ретро трапезария, модерна кухня

За обзавеждане на своята трапезария, Селин Пелизари е заложила изцяло на реновирани мебели от седемдесетте. Столовете тя открива в мазето на училище в Лион. Реновирани и поставени в този лофт, те започват своя нов живот. Масата е направена от работниците по време на ремонта и двойката решава да я запази за спомен. Шкафът от 70-те и радио апарата от 50 те придават екзотика и неповторима атмосфера. Върху релсата останала от старата печатарска преса са наредени картини в ярки цветове. Пелизари купува рисунките от художници аматьори именно за да придаде този свободен неглижиран привкус на своята трапезария.

За разлика от целия приземен етаж, за кухнята си Селин Пелизари предпочита да избере съвсем ново обзавеждане от IKEA. Ето защо виждаме кухня от неръждаема стомана с всичко необходимо за готвене. За да не бъде кухнята твърде студена, Пелизари избира дървени плотове, като следва своята линия за комбинация на дърво и метал. Растенията по прозорците са перфектно свежо допълнение.

Виж още: Водещи тенденции в интериорния дизайн за 2017 г.


Първият етаж – оригинален, изчистен, със стил

Тъй като младата двойка няма деца, на първия етаж разполагат единствената спалня с една баня и тоалетна. Изцяло реновираното пространство Пелизари иска да стопли, като постига това с масивен дъбов под в трите помещения. Първоначално смята да покрие индустриалния таван с лека окачена конструкция, но впоследствие вкопава кабелите на инсталацията в бетона и запазва индустриалния таван, което придава този уникален стил на симбиоза между старото и модерното, лъхащ от цялото жилище. Прави впечатление, че вратите често са отворени, а разстоянието между различните помещения е голямо, което запазва простора, макар и жилището да не разполага с огромна площ.


Спалнята и банята - прости и функционални мебели гарнирани с артистизъм

От леглото до тоалетната, всичко е подписано с IKEA. Младата дизайнерка е заложила  на изчистените прави линии на мебелите, като открития гардероб и отворени рафтове придават неповторим артистичен вкус. Пелизари запазва стила от приземния етаж, като украсява спалнята с празни рамки в ърбън стил. Именно те дават графичния минималистичен вид на цялото помещение. Банята е пременена в напълно изчистени цветове и форми. Мебелите са прави без никакви извивки, напълно изчистени и опростени. Единственият елемент, който огъва пространството е мекият овал на искрящо бялата вана. Минималистичната обстановка се затопля от дървените мебели Leroy Merlin и държача за кърпи, поставен на земята. Голямото огледало в стил "Хаусман" се вписва идеално в общото цяло. Дизайнът е креативен и разчупен, но в същото време семпъл, лишен от претруфеност, успокояващ погледа и създаващ усещане за уют. Ако ви допада подобен интериор или имате свои идеи - намерете специалист, който да ги реализира във вашия дом. Пуснете проект още днес, за да получите оферти от подбрани специалисти в бранша.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта