Как да обзаведем жилище със скосени тавани?

Публикувано на 01/04/2018 от Биляна Нинова | Последна редакция на 14/03/2018 | Видяно 16 631 пъти

Пространствата със скосените тавани често са трудни за проектиране и дизайн и обикновено хората не се възползват максимално от чудесните възможности, които те предоствят. В съвременния свят, където всяко кътче от жилището е ценно, е важно да се създава уютна атмосфера дори в най-нестандартното помещение. Планирането и обзавеждането на мансарда може да е точно толкова приятно и забавно, ако не и повече, колкото и при апартамент с „класически таван“. Разликата идва от вашето отношение към спецификите на дома ви и дали желаете да превърнете "дефекта" на скосяванията в ефект.

Един добър дизайнер може да създаде уникален план за интериора на вашето помещение, а майсторите, регистрирани при нас ще осъществят проекта, създавайки дома на мечтите ви. А за да ви помогнем да погледнете на скосените си тавани като на вдъхновение, сме ви подготвили няколко хитри дизайнерски идеи, които да ви помогнат да се възползвате максимално от тях.


Адаптирайте дизайна и запазете драматизма

Ето кои са нещата, които на първо време е добре да направите, когато сте решили да обзавеждате стая със скосени тавани:

  • Усетите цялостната картина и акцентирайте на нея посредством дизайна. Наклонените тавани могат да варират от една скосена стена в дъното на апартамента до невероятни сводести тавани, обхващащи цялата площ на жилището. Основната концепция е да играете с пространството и да адаптирате всичко към него, вместо да се опитвате да наложите красив, но неподходящ стил.
  • Използвайте специфичната за мансардите атмосфера на драматизъм. Скосените тавани сами по себе си носят такова усещане, както и за романтика и история като от роман. Гарантирано ще се сдобиете с неповторимо помещение със собствен характер. 


Заложете на оригинална тема и интериор

След като сте възприели цялостната картина на помещението, можете да преминете на следващото ниво и да изберете тема за стаята със скосени тавани. Направете я уникална и единствена по рода си, различна от останалата част от жилището или съчетана с цялостния му дизайн.

  • Концепция "Уютна хижа" или хладен промишлен стил. Скосяванията във вътрешната архитектура са идеална възможност да се възползвате от нестандартни интериорни идеи. Подобен подход е напълно естествен, особено ако разполагате с метални или дървени греди.
  • Спрете се на рустик или еклектичен дизайн. Те са далеч по-лесни за постигане, в сравнение с модерния или минималистичен почерк. В същото време смесица от иновативно жилище с характерни ретро елементи ще създаде наистина впечатляваща атмосфера.

Вижте още: Как да превърнем мансардата във функционална допълнителна стая?


Избирайте мебелите пропорционално на пространството

Когато мебелирате дадено помещение, включително и такова със скосени тавани, винаги се съобразявайте с пропорциите му. Ето как е добре да подходите съответно при маломерни и широки пространства:

  • Обзавеждане на тясно и малко помещение със скосени тавани. Декорирането на оскъдна квадратура носи със себе си много предизвикателства, които лесно могат да бъдат преодолени. Ниските мебели и скромни елементи са напълно логичен избор тук. Изберете ги с олекотен дизайн и ненатрапващи се цветове. Прозрачните материи също са удачни.
  • Обзавеждане на високи просторни помещения с постепенно скосяващ се таван. При тях за широката част подбирайте по-обемните мебели, като гардероб например, висящи декорации и картини. Предимство на този вариант е, че заради по-голямата кубатура можете да помислите и за добавяне на още едно ниво в стаята, което ще увеличи използваемото пространство. За ниската част оставете съответстващи ѝ по размер шкафове, маси или легло. 


Комбинирайте подходящи материали

Независимо дали разполагате с помещение с красиви греди или равни стени и тавани – комбинирайте правилно материалите, за да получите прекрасен дизайнерски вид, който ще е уютен и стилен. Дървото е чудесно решение за почти всяко помещение, а за стая със скосени тавани е идеалният избор. Атмосферата ще стане топла, приятна и отпускаща.

  • Комбинирайте дърво с контрастен цвят, който да се вписва в чупките на помещението и да бъда закачлив акцент в интериора.
  • Изберете интересен тапет или потърсете ефектни стикери за стена, които да съзадатат уникален завършек на мястото.
  • Облицовайте една от страните с естествен камък или тухла, ако това е в унисон с представата ви цялостната картина. 

Не забравяйте, че стаите със скосени тавани трябва да имат съвсем различна точка на фокус от класическите помещения. В случай че се затруднявате да прецените кой е той, можете бързо и лесно да се възползвате от професионалните дизайнерски съвети на специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете своя проект още сега, напълно безплатно и без обвързване, и до 24 часа ще получите атрактивни оферти, които да сравните. Изберете най-подходящата за вас, като разгледате профилите на кандидатствалите изпълнители. Сами решавате дали да размените контакти с някого и в последствие да го наемете. Споделете оценката си за извършените ремонтни дейности, както са направили и други клиети преди вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
38 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
28 извършени проекта