Черен цвят в кухнята - нетрадиционен шик и стилно решение

Публикувано на 03/05/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 03/05/2023 | Видяно 3 687 пъти

Дори и да се замислим, може би трудно ще се сетим колко пъти сме виждали кухня, решена в черен цвят или, по принцип, в тъмна цветова гама. Но признаваме - черният цвят може да изглежда бляскаво, стилно и много шик. За да постигнем впечатляващия ефект от снимките трябва само да работим правилно с този сложен цвят.  

Нека видим няколко дизайнерски проекта, от които може да се вдъхновим и дори за заимстваме идея за нашия предстоящ ремонт. 


Черен кухненски остров

Понякога само черен кухненски остров е достатъчен, за да се създаде стилен интериор. В този случай, кухненският остров в черно, изглежда като обект на изкуството, открояващ се със своята монолитност и монументалност на фона на останалата част от кухненските мебели с неутрален цвят.

За по-голям ефект използвайте матово покритие и вратички на шкафовете без дръжки. Така нищо няма да нарушава визуалната илюзия за неговата цялост.


Черни кухненски шкафове

Ако кухненският остров не е подходящ за вашия проект, то алтернативно решение са черните кухненски шкафове, съчетани с бял остров и бели стени. Тази опция е подходяща за големи и светли пространства, където черните масивни шкафове няма да изглеждат обемисти и визуално да претоварват пространството. 

Друг начин да впишете черен цвят във вътрешността на кухнята е да направите черни само горните шкафове или само долните. Тази техника е подходяща за малки стаи, където кухня изцяло в черно ще изглежда твърде мрачна. 


Черно за шкафовете и острова

За тези, които не са свикнали с "половинчати мерки", предлагаме кардинално решение: напълно черна кухня с ултра минималистичен дизайн. За да балансирате цвета и да избегнете прекомерно мрачното му въздействие, ще помогнат белите стени и подове от топло, естествено дърво. Ако във вашият случай пода е с различна настилка, може да добавите други елементи на интериора от натурално дърво.  

Обърнете внимание на някои дизайнерски похвати - например огледала, монтирани на подходящо място и гланцирани повърхности ще помогнат за визуалното увеличаване на пространството и ще добави светлина и перспектива.

Ако обаче таваните са високи и стаята е достатъчно просторна, тогава черното няма да въздейства като тежък елемент. Напротив, това ще помогне визуално да се зонира пространството и да се отдели кухнята и трапезарията от хола


Уникален тандем: Черно & Стомана

Стилна и модерна комбинация са елементи от неръждаема стомана на фона на елегантен черен цвят. В някои от проектите черните шкафове с матиран финиш се допълват от вградени уреди с лъскави стоманени фасади, а кухненският остров със стоманена облицовка се гарнира от плот от закалено черно стъкло или полирана неръждаема стомана.  

Това решение, колкото и да е странно, върви добре с класически архитектурен декор, работейки върху контраста между класиката и съвременността. 


Използвайте нюансите на черното

Черното всъщност е различно и има много нюанси. Сега най-актуални са зеленикавите подтонове, които са по-меки и по-топли от класическото наситено черно. Те вървят добре с неръждаема стомана и стъкло. Съвременните производители на бои имат богат асортимент от черни палитри за всеки вкус. Не се страхувайте да работите с неговите нюанси.

Черният цвят в кухнята е нетрадиционен, но много стилен и впечатляващ избор. За да работите правилно с този сложен цвят, трябва да го балансирате с други неутрални или светли цветове, да използвате различни материали и повърхности и да добавите елементи от натурално дърво или стомана.

Черното може да създаде контраст с класическия архитектурен декор или да подчертае минималистичния дизайн. Черната кухня е не само модерна, но и функционална, тъй като цвета има способността да скрива някои дефекти и недостатъци. Освен това, има много нюанси и варианти за използването му в интериора. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
12 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта