Как да освежим и декорираме стените в кухнята по 5 различни начина?

Публикувано на 11/11/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 13/11/2019 | Видяно 2 311 пъти

Обичате ли да разглеждате най-новите дизайнерски списания за интериор или да търсите идеи за декориране на кухня в интернет? Да намирате вдъхновение, но все пак да нямате достатъчно време или пък бюджет за по-грандиозен ремонт на вашата собствена кухня? Хубавото обаче е, че дизайнерският вид на това помещение може да се постигне и с не много пари за отрицателно време. Начин, по който този проблем може да бъде решен е, като се декорират и преустроят функциите на стените в кухненското кътче.

Естествено, когато влезем в дадено помещение първо виждаме нещата и предметите, намиращи се на нивото на очите ни. Затова една лесно осъществима и много ефектна промяна за кухнята е да преустроите именно стените. А за да бъдем в полза за вас, тук показваме няколко бързи и лесни съвета за декориране, с които да освежите и актуализирате кухнята си и да я направите като излязла от списание. За да изпълните тези идеи ще ви трябва и малко помощ. Такава можете да откриете в лицето на изпълнители, специалисти в областта на бояджийските услуги и декора, регистрирани в платформата ни.


Трицветна палитра

Промяната на цвета в дадено помещение е един от най-бързите и евтини начини за актуализиране на интериора в стаята. Но невероятните цветни палитри, особено в кухнята, не се нещо, което се случва случайно и без предварително планиране. Тайната е проста и се крие в трицветната палитра:

  • Цвят 1: Съществуващ цвят в кухнята, който не може да бъде променен. Това може да е цветът на плота или шкафовете.
  • Цвят 2: Неутрален цвят по ваш избор. Използвайте го за нов цвят на стената на кухнята, например. Той трябва да си пасва добре с първия цвят. Функцията му е да служи като фон за декор. 
  • Цвят 3: Цветът, който прави вашата кухня уникална. Често е смел и неочакван. Хармонизира с цялостната палитра и на кухнята, и на жилището. Този цвят добавя интересен щрих и акцент към кухнята. Можете да го използвате в аксесоарите в кухненското помещение като бар столове, вазите или съдовете за готвене или други интересни елементи, които притежавате.

Най-добрият начин да откриете перфектната трицветна палитра е да вземете мостри на боя в нюансите, които харесвате и да ги напасвате, докато не се получи комбинация, от която сте доволни.


Акцентна точка

Опитайте се да огледате сегашната си кухня сякаш я виждате за първи път. Погледнете на нея така, както я виждат гостите ви. Влезте в кухнята, огледайте се добре, вижте всички детайли, акценти, предимства и недостатъци има. Обмислете добре какво виждате. Първото нещо, което ви прави впечатление е нещо, което харесвате ли? Ако не, какво бихте предпочели да грабне вниманието ви при влизане в кухнята? Направете това, което ви идва наум и смятате, че ще вдъхне нов живот на помещението.

Фокусните точки са привличащи вниманието и визуално отличаващи се от останалата част на интериора. Но едновременно с това са в унисон с него. В сравнение с останалите части в помещението, фокусът е по-смел и уникален. За да създадете фокусна стена във вашата кухня, опитайте една от следните техники:

  • Оцветете фокусната си стена в по-дързък нюанс, който сте избрали за трицветната палитра на кухнята;
  • Окачете голямо произведение на изкуството на акцентната стена;
  • Използвайте текстурирани, шарени или по-живи цветни тапети.
  • И най-важното - бъдете смели и безстрашни, когато избирате вашата фокусна точка.

Вижте още: 5 идеи, чрез които ще спестите място в кухнята


Отворените рафтове - актуални и функционални

Ако сте обновили декора в кухнята си със свежи, модерни цветове и акцентна стена, е време да добавите и още малко движение и жизненост. Последната тенденция в дизайна на кухнята, която тотално измества шкафовете, са отворените, плаващи рафтове. Този вид "олекотява" стила на кухнята, като създава визуално пространство. Изисква обаче и малко повече подреденост и по-добра организация на вещите, които обикновено се трупат в шкафовете. 

  • Вместо окончателно да се отървавате от шкафовете в кухнята, запазете по-високите, горни такива. Опитайте се да актуализирате декора на кухненската стена, като поставите един или два плаващи рафта. 
  • Плаващите рафтове се предлагат в много стилове и са лесни за инсталиране.
  • Поддържайте елементите върху тях подредени. Не претрупвайте рафтовете и се старайте да си подхождат по цветове. 
  • За по-голяма промяна свалете вратите на един или два кухненски шкафа и боядисайте или тапетирайте задната част на шкафа. Така ще си създадете нов отворен рафт. За да придадете още повече жизненост на шкафа, сложете LED осветление под него. Ако има проблем с окабеляването на шкафа, можете да заложите на светлини с батерия.

Вижте още: Сравнение на цени - колко струва да си направим сами, да си купим готови и да си поръчаме изработка на плаващи рафтове


Добавете частица от себе си

Обогатете кухнята си, като добавите щрихи, описващи вашата личност. Колекциите от стенни галерии са популярни сред дизайнерите, защото са уникални и правят скучната стена много по-интересна. Съберете любими предмети и ги използвайте, като декор на стената в кухнята.

Модерните идеи за декорация на кухнята под формата на мини стенни галерии включват:

  • Ваши лични снимки, такива на любими ваши хора или пък фотографии, които ви харесват;
  • Интересни кошници;
  • Рамкирани тапети или тъкани;
  • Винени съдове;
  • Празни антични рамки с различни форми и размери;
  • Разнообразие от огледала.

Няма някакви общовалидни правила при дизайна на такъв тип стена. И симетричното, и по-хаотично разположение са чудесни подходи. За да спестите време (и допълнителни дупки от пирони на стената), подредете мини галерията си първо на пода, преди да я окачите на стената.


Стена като черна дъска - най-актуалната тенденция

Стена под формата на черна дъска е бюджетен и чудесен начин да създадете акцентна стена в кухнята си. Черното е смел, привличащ вниманието цвят за стена и перфектният фон за вашето променящо се настроение, което можете да изразите върху черната дъска.

Ако нямате място за бонус стена, повърхността на вратата или шкафа е друга страхотна алтернатива, която ще се окаже перфектен вариант за дъска. Не забравяйте обаче да включите и обемни елементи. Колекция от плаващи стелажни рафтове или мини галерии върху стената биха допълнили уникалния вид на вашите нови, освежени кухненски стени.

Сами виждате, че ремонтът в кухнята не е нещо задължително изтощаващо и скучно. Не е занимание, което дотяга или пък не позволява на креативността и въображението ви да намерят свой отдушник. Именно ремонтите ни дават промяната и новото начало, от които понякога имаме нужда. В тяхното изпълнение невинаги обаче можем да се справим сами и затова е добре да потърсим професионалисти. Такива винаги можем да откриете в MaistorPlus. Имате възможността още сега да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта