Минимализмът в кухнята - всичко, което трябва да знаете

Публикувано на 19/09/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 01/10/2019 | Видяно 1 428 пъти

Минималистичното движение в интериора слага своето начало около 50-те години на миналия век. И въпреки че приема различни форми и изменения, неговите основни характеристики си остават все едни и същи и много популярни. Принципът на минимализма е да се постигне по-добър дизайн чрез по-семпли материали, предмети, пространство и форми. Невъзможно е да се отрече спокойствието и красотата, с която се сблъскваме, когато се докоснем до помещение с минималистичен интериор. Постигането му обаче е по-трудно, отколкото изглежда. И за да ви покажем как да приложите минимализма в кухнята си, тук показваме няколко основни характеристики, които тя трябва да има. 

А за успешното и красиво изпълнение на тази нелека задача, се доверете на професионалната помощ на доказаните специалисти, регистрирани в сайта ни!

 


По-малкото е повече

“По-малкото е повече” - това е девизът, по който се води минималистичният стил. Той цели да опрости интериора. Но това в никакъв случай не означава, че може да липсва стил. Уверете се, че имате всичко необходимо в кухнята си, но не и повече от това. Предизвикателството в е бягството от това да искаш да украсиш всичко с реално ненужни детайли, когато красотата е самият дизайн. 

  • Изберете основни и горни шкафове с плътни панели на вратите и оптимизирайте всяко кътче за съхранение.
  • Забравете за всички малки джаджи, които са разпръснати из целия плот. 
  • Бъдете много пестеливи по отношение на декорацията. Използвайте малки детайли, които да бъдат акцент, но не прекалявайте. 
  • Изберете обикновена монохроматична цветова палитра и ако трябва да добавите цвят го правете много внимателно.

Вижте още: Усещане за елегантност чрез минимализъм в интериора


Изчистени линии

Минимализмът е стил, който е концентриран в малките неща повече от всеки друг. Затова е от съществено значение да поддържате линиите във вашата минималистична кухня чисти и свежи. Какво ще рече това? За създаването на тези "изчистени линии" допринасят острите ъгли, скритите панти и дръжки и квадратните плоскости и плотове. 

  • Стилът е известен с използването на квадрати, правоъгълници и елементарни вертикални и хоризонтални линии, така че се постарайте да боравите умело с тях. Особено когато избирате плочки и други облицовки. 
  • Плътните и масивни форми като кубове са друга запазена марка на минимализма. Тя допълнително подчертава останалите форми, характерни за стила.


Без излишни неща!

Може би най-важното нещо, което трябва да направите за минималистичната си кухня, е да я поддържате чиста, свежа и свободна от излишни предмети. Всяко нещо в нея трябва да има свое собствено място и да стои там, където трябва. 

  • Използването на “умните” решения за съхранение на уреди и скритите кошчета са от съществено значение за този по-чист и лишен от предмети стил. 
  • Хубаво е да предвидите дали може да жертвате няколко шкафа, за да може в тях да прибирате така необходимите уреди за всяка кухня. Все пак някъде ще трябва да стоят кафе машината, тостерът, сокоизстисквачката, уредът за фрапе и др.
  • Минимализмът традиционно се свързва със свободни, открити пространства. Но ако нямате възможност да създадете по-ефирна кухня, тогава се стремете да я поддържате по-”празна”, като ограничите предметите върху плотовете и рафтовете до минимум.

Вижте още: 10 очарователни италиански кухни в минималистичен стил


Материалите са не по-малко важни!

Минимализмът като интериорен стил в символ на красотата и свежестта. И наличието на тези две качества в материалите, използвани в интериора на кухнята е от съществено значение за цялостния й вид.

  • Изборът на правилните мебели и повърхности е много важен за цялостния дизайн в помещението.
  • Използването на бетон или открити дървени елементи само по себе си ще създаде едно зашеметяващо помещение. И няма да има нужда да го доукрасявате с нищо друго.
  • Обикновен лъскав хромиран кран за мивка, подаващ се над плота, също е страхотно решение.

Допада ви минамилистичния стил в кухнята, но не се чувствате сигурни да го реализирате сами? Не се чудете да се консултирате с доказаните професионалисти, които са регистрирани в MaistorPlus. Още сега имате възможност да направите напълно безплатна заявка за проект. До 24 часа ще получите няколко оферти. Може да ги сравните, да разгледате отзиви на предишни клиенти и да изберете тази, която удовлетворява вашите нужди и потребности.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
38 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
28 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта