Как да отстраним някои често срещани проблеми в кухнята?

Публикувано на 19/06/2020 от Флора Велчева | Последна редакция на 19/06/2020 | Видяно 2 848 пъти

Кухнята е може би най-използваната стая в дома, затова един проблем в някой от електроуредите може да наруши рутиността в ежедневието. Вижте няколко съвета как да си помогнете сами. 

Доброто познаване на средната продължителност на кухненските уреди може да ви спести много главоболия, но ако проблемът е извън вашите умения, можете да се обърнете към някой от специалистите, регистрирани в сайта ни. 

Ако хладилникът или фризерът ви не са достатъчно хладни, проверете дали вратите се затварят напълно и дали уплътнението е плътно. Обърнете внимание на хладилника, ако е необичайно топъл, има капки течнот или издава нетипични шумове. А на какви други тънкости трябва да обърнете внимание?


Проблеми с уредите за готвене

Странните миризми идващи от хладилника могат да се дължат на храна, която не е съхранявана пир правилна температура. За да я елиминирате, почистете хладилника, оставете го да се проветри и обърнете специално внимание при почистването на изпарителя. 

Ако храната, която приготвяте във фурната изгаря бързо, купете термометър за фурна. Фурната може да се нуждае от рекалибриране или от подмяна на някой от реотаните. 

Ако микровълновата не загрява достатъчно храната, може да има проблем с магнетрона или друг механизъм. Магнетронът може да изгори и докато микровълновата е празна, но включена. Ако случаят е такъв, ще трябва да замените цялата част. 

  • Друг проблем, който може да имате с микровълновата, е чинията ѝ да не се върти. Почистете диска и се уверете, че той не се е задръстил с трохи или не е залепнал заради разлята течност. Ако отново имате проблем, може би моторът е повреден. Това е част, която се подменя лесно, проверете за спецификите на модела в интрукциите за експлатация на микровълновата.

Вижте още: Да намерим идеалното място за микровълновата печка


Ако има неизправности, свързани с мивката

Проблем в почти всяка кухня е капането на вода от мивката. 

  • Ако кранът пръска вода, почистете го отвътре.
  • Ако забележите вода или плесен под мивката, проверете за течове в близост до канала за оттичане. 
  • Ако дизпозерът на мивката на смила отпадъците, опитайте с бутона за нулиране. Понякога обаче и това не помага. Тогава пробвайте да пуснете кубче лед в него, ако е блокиран, изключете го от контакта или опитайте да премахнете заседналите отпадъци.
  • Сменете гумените уплътнения. Те трябва да приличат на цветни венчелистчета и да покриват напълно дренажния отвор.

Вижте още: 4 неща, които задължително трябва да имате в кухнята


Когато абсорбаторът и миялната не работят добре

Абсорбаторът не работи?

  • Това може да се дължи на проблеми с двигателя, който да е задръстен от мазнините или от въздушния филтър, който трябва да бъде почистен или подменен. Те са лесни за подменяне. Потърсете резервни части и инструкции за двигателя спрямо на вашия модел.
  • Проверката и почистването на отдушника може да бъде сложна. Помислете да се обадите на специалист. 

Ако миялната машина не работи, може да има няколко причини. 

  • Ако намерите парчета храна по чиниите в края на цикъла на почистване, проблемът е в машината. Ако виждате сапунени остатъци, то е твърде вероятно почистващият препарат да не е подходящ. 


Още няколко съвета

  • Ако от мивката се носи миризма, смесете сода и лимонов сок, сипете течността в сифона и изчакайте да подейства 15 минути. Изплакнете с вряла вода.
  • Когато използвате вратичките на шкафовете те могат да се разхлабят с времето и да не се затварят правилно. Помислете за смазване на пантите или за добавяне на дървен пълнител върху отворите за винтове.
  • Мазните повърхости в кухнята са ежедневен проблем. Решете го с помощта на микрофибърна кърпа и оцет. За да избегнете този проблем, полирайте повърхностите, като използвате зехтин на всеки 6-12 месеца.
  • При счупена тръба, спрете водата и ако мястото е достъпно, завържете здрава найлонова торба за нея, за да предотвратите по-сериозен проблем, докато чакате специалист.

Можете да потърсите някой от професионалистите регистрирани в сайта ни. Направете безплатна заявка за проект и сравнете офертите, които ще получите. Имате право да изберете тази, която най-много ви допада.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
12 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта