Летни идеи - как да направим тента сами

Публикувано на 21/06/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 21/06/2023 | Видяно 4 954 пъти

Преди началото на горещите дни е добре да засенчим терасата или зоната за релакс в двора. Можем да си купим стандартен чадър или да монтираме шатра, а можем да направим тента от защитна тъкан със собствените си ръце.  

След дълга зима и прохладните пролетни дъждове е хубаво да почувстваме топлите лъчи на слънцето. Но колкото и да мечтаем за горещото лятото, топлината и ултравиолетовата светлина в големи количества не са полезни за организма. Ако обичате да прекарвате повече време на чист въздух и да се наслаждавате на сутрешното кафе на открито, без да навредите на здравето си, тентата е идеален вариант за засенчване на релакс зоната, без значение дали е на балкона или на двора. Тя не само ще осигури защита от парещите лъчи на слънцето, но и ще придаде на къта за кафе стилен вид. 

Възможно е да закупите готови модели, но те могат да бъдат скъпи и може да не са подходящият размер за вашия вътрешен двор или тераса. Достойна алтернатива е да направите своя собствена тента за защита от слънцето и да я окачите по начина, по който искате. 


Инструкция стъпка по стъпка

Да изработим тента за балкона или двора на пръв поглед изглежда сложно, но всъщност не е така. Тези три стъпки ще ви помогнат да се справите със задачата: 

  • Изберете правилната тъкан - тя трябва да бъде водоустойчива, лека и в приятен цвят. 

  • Решете къде искате да поставите тентата. Измерете размера на пространството, което искате да засенчите. 

  • Намерете опции за надеждни крепежни елементи и аксесоари за тентата, които ще издържат дори на силни ветрове и дъжд. 


Избор на плат

Да разгледаме всяка стъпка по отделно: 

Първо трябва да изберем правилната тъкан. Има доста добри варианти за издръжливи и водонепромокаеми материи, които не пропускат водата в сравнение с други тъкани и предпазват от яркото слънце. Такива материали се предлагат в различни цветове, така че можете да изберете нюанс, който отговаря на стила, в който е украсена терасата или двора.  


Подходящо място - точни размери

Материалът вече е избран и сега трябва да измерим площта, над която ще бъде поставена тентата. Измерете точно всички страни и добавете няколко допълнителни сантиметра към всяка. Така ще сме сигурни, че има достатъчно плат, за да се получи точния размер.

Трябва да решим и как ще бъде прикрепена тентата. Не забравяйте внимателно да проучите всички плюсове и минуси на избрания метод за закрепване.  Закрепването трябва да бъде възможно най-надеждно, така че тентата да не се падне или да се повреди от вятър и дъжд. 


Изрежете, зашийте, окачете

След като сме избрали място и сме помислили как ще закрепим тентата, е време да започнем с нейната изработка. Изрежете платното, като не забравите за оставите по 2 см. Допълнително, така че да има красив подгъв по краищата. Когато тентата от е готова може да я окачите по избрания начин на място. Уверете се, че платното е добре опънато и има правилен наклон, в противен случай рискувате да събира дъждовна вода. 

Вие вече знаете как да направите тента сами и да се наслаждавате на приятна сянка в летните дни. Ако обаче тази задача ви затруднява, можете да се обърнете към професионалните майстори от този списък. Те ще ви предложат разнообразни модели и цветове на тенти, които ще отговарят на вашите нужди и вкус. Можете да заявите вашия проект и да получите индивидуална оферта.

Насладете се на лятото с нова тента на балкона! 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта