Кафе кът у дома - как да го направим?

Публикувано на 31/10/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 23/11/2023 | Видяно 3 404 пъти

 


 

Кафето е една от най-обичаните напитки в света и едва ли има дом, в който сутрин не ухае на тази ободряваща напитка. За някои е напълно достатъчно да разполагат с добра кафеварка Биалети, но за истинските ценители на кафето е почти задължително да имат малък ъгъл в жилището, където могат да се насладят на чаша  от тази "чудотворна" напитка. Тази статия е посветена точно на тях.

Разказваме как да създадете кът за кафе у дома и да го превърнете в любимото си място, където да се насладите на малки моменти на заслужен релакс. 


Избор на подходящо място

Вече сте решили да направите в къщи кафе кът и даже си го представяте с подробности, но сега въпросът е къде да го разположите. Най-подходящото място със сигурност е кухнята, но това не означава, че не можете да намерите друго подходящо място за тази цел. 

Можете да го създадете на всяка свободна стена, която имате у дома. Ако имате ъгъл, който не използвате за нищо, това е мястото, където да оформите къта за кафе. Така ще му даде нов живот и от скучен ъгъл ще се превърне в специално място. 

Ако държите да имате кафе кът в кухнята, може да разположите кафе машината върху кухненския плот или на специална маса, която да разполага с място за съхранение. 

Чудесна идея е да се обособи кафе зона на балкона, ако разбира се той е затворен. За повече разкош може да разположите и място за сядане с малка масичка за кафе. Всичко това ще направи началото на всеки ден перфектно. 


Какво трябва да включва къта за кафе

Преди да разгледаме различните стилове, в които може да решите своя кът за кафе, трябва да знаем какво не бива да липсва в него, за да се чувстваме като истински бариста, приготвяйки любимата напитка за себе си или за приятели. 

Трябва да създадем удобна и функционална зона, в центъра на която стои мебел, върху която да разположим всичко. Това може да бъде подходяща маса, помощна кухненска количка, винтидж бюфет и въобще всичко, което разполага с плот и места за съхранение.  

След това идва реда на кафе машината, кафемелачката и каната за топла вода. Ще е твърде скучно ако не оставим малко място и другата любима напитка на мнозина - чая. В студените месеци винаги имаме желание за горещ и ароматен чай. 

Разбира се винаги искаме да пием кафето или чая си със стил, затова ще ни трябват и подходящи чаши и лъжички за това. Трябва да помислим и за контейнерите, в които ще съхраняваме кафето, чая, меда или захарта, както и всички други продукти, които използваме за да приготвим любимите си напитки. 

Зоната за кафе трябва освен да завладее обонянието и вкуса ни, да “хване и окото ни”. Ето защо тук са подходящи всички прозрачни съдове за съхранение. Стъклените буркани, организирани върху открити рафтове, са най-ефектното нещо, което може да направим. 


Преобладаващи стилове

Минималистичният стил е доста често срещан в съвременните жилища, така че и нашият кафе кът би следвало да бъде в същия стил. В този стил кафе станцията може да представлява рафт или лаконична маса от естествено дърво, което ще придаде на зоната топлина и търсената простота на стила. Може да заложите на тъмно дърво, ако интериора е решен в светли тонове. Контраста ще добави акцент и ще открои допълнително този специален кът. 

Тъй като това е минималистично пространство, не бива да добавяме твърде много аксесоари. Достатъчно е да се фокусираме върху модерна кафемашина и чаши с базова форма и в неутрални тонове като бяло. 

Ако обаче имате винтидж маса, ретро бюфет или друга подходяща старинна мебел, можете да я използвате, за да направите впечатляващ ъгъл за кафе във винтидж стил. Доста често виждаме такива в проекти на интериорни дизайнери. Винтидж стила ще придаде на зоната собствена индивидуалност, а това ще привлече вниманието на всеки, особено ако този стил се вписва хармонично в интериора.  

Маса, която наподобява конзола и не е много широка, е идеална за тази цел, особено ако разполага с чекмеджета или рафтове. Такава мебел е много практична и имат характер, освен това е перфектна за кафе зоната, тъй като ще можем да съхраняваме всичко от което се нуждаем. Кафе кътът в този стил ще изглежда страхотно, ако добавим винтидж елементи като ретро чаши за кафе или старинна кафемашина. 


Придайте повече индивидуалност на кафе къта

Както всяко пространство в дома ни и кафе зоната трябва да бъде функционална, но и да впечатлява с индивидуалност. Декорацията е много важен елемент и винаги подчертава нашия вкус и предпочитания. Може да добавим тук подходящи книги с рецепти за напитки, подходящи снимки или картини на стената, черна дъска като акценти и дори цвете в керамична саксия. Елементарно, но всичко ще придобие съвсем друга визия и ще стане много по-хармонично. 

Ако е вярно, че "една кафеварка на печката е достатъчна, за да изпълни стаята", то истинската кафе зона у дома може да превърне сутрешното кафе от приятно преживяване в незабравимо. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
16 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта