Дръзка кухня в тъмни цветове? 7 съвета как я създадете!

Публикувано на 05/07/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 10/07/2019 | Видяно 2 922 пъти

2019-та безспорно е годината на новото, дръзкото и необикновеното. И ако има цвят, който е колкото традиционен, толкова и иновативен, то това е черният. 

Въпреки че сме свикнали да виждаме кухнята в светли, пастелни или пък по-земни цветове, от известно време насам се заформя нова тенденция, която в известен смисъл задминава успеха на изцяло бялата кухня. Черната кухня е дръзка стъпка, която ни отвежда в една “тъмната страна”, но това в никакъв случай не означава, че е мрачна. Вместо това може да бъде елегантнa, шик и преди всичко - изтънчена. Черното често получава и лоша репутация що се отнася до цвят, който да преобладава в обзавеждането, защото е твърде агресивен.

Тук обаче сме подбрали 7 идеи и съвета, с които оборваме всички критици и ви показваме как можете да съчетаете иновативното с традиционното и да превърнете кухнята си в място от приказките. За успешното реализиране на онези от тях, които ви допаднат, ви препоръчваме да се обърнете към препоръчаните изпълнители за ремонт на кухня, регистрирани в нашия сайт. 


Противоположностите се привличат

Избирайки да се включите в тази монохроматична тенденция, трябва да знаете, че в никакъв случай не трябва да залагате само и единствено на тъмните нюанси. Всъщност, привлекателността на черната кухня идва точно от умението да се съчетават контрастни цветове. Черни шкафове и бял плот, тъмни пердета в компанията на бели декорации, тъмни стени със светли лампи. Не забравяйте, че противоположностите се привличат. Светлите акценти в кухнята не само ще покажат отличен стил и внимание към детайла, а и ще отворят помещението, ще дадат илюзия за повече светлина и простор, ще направят един на пръв поглед мрачен цвят в идеално решение, което носи усещане за уют и хармония.


Изберете нюанс на черното

Колкото и странно да звучи - не всеки черен цвят е еднакъв с друг черен. Това може да изиграе решаваща роля в крайния резултат. В зависимост от естествената светлина, филтрираща се през стаята, околните пространства или дори личните предпочитания, ще се наложи да изострите избрания от вас нюанс, като го направите или малко по-син или пък по-черен. Ето и интересен трик как да вземете правилното за вас решение - вземете няколко мостри и ги задръжте срещу осветителни тела и уреди, за да видите коя разновидност на черния цвят ще пасне на вашия личен стил.  

Вижте още: Драматична атмосфера у дома с черна тухлена стена 


Различни текстури и материали

Хвърлили сте око на напълно черна кухня, вдъхновена от нощта? Чудесен избор. Развихрете въображението си, като ловко смесите различни материали и текстури:

  • Не се ограничавайте в постигането на този “среднощен” вид, ползвайки само валяка с тъмна боя. Черните плочки, например, са идеално решение, с което с помощта на интересна текстура и визуална закачка, ще постигнете красива дълбочина.
  • Точно като изцяло черното облекло, ключът към създаването на визуално интересна черна кухня се крие в наслояването на различни текстури и материали. Експериментирайте смело с преливащи нюанси от пода към мебелите, както и с използваните килими и покривки. 


Акценти, акценти, акценти…

Както вече споменахме, изпълнението на тази “тъмна” концепция не бива да се изразява в покриване на всичко в черно. Този избор на цвят дава идеална възможност за изразяване на креативната ви страна. Черно платно, на което да изразявате красивите си идеи - какво по-хубаво. Няколко интересни идеи са, например:

  • Използвайте така наречените живи тапети в интериора. Не е нужно те да бъдат с мащабни пейзажи, достатъчно е да има съвсем леки шарки по тях;
  • Вази с цветя - винаги с добро решение, дори и за тъмна кухня, където пъстротата им ще изпъкне още по-добре; 
  • Интересни купи за плодове, оливерници, солници и пиперници - дори и тези на първо четене обичайни аксесоари могат да влязат в ролята на впечатляващи акценти. 


Естествени елементи

Ако решите да заложите само и единствено на тъмни цветове за кухнята си, още една интересна и полезна идея е да ги затоплите. Как се случва това? Лесно! Препоръчваме да ползвате аксесоари от дървесина като алтернатива на светлите такива или пък черно дърво, с което да обгърнете шкафовете. Естествените материали придават приятна и ненатрапчива мекота, а дървото подсказва за традиционен и едновременно с това ексцентричен поглед. Този прочит за тъмна кухня се съчетава прекрасно с мраморен плот в по-кремави нюанси. По този начин в помещението се прокрадва още светлина, а земните елементи изпъкват още повече.

Вижте още: Кухни по поръчка - цени 


Поглед към мрамора

Още един материал, който събужда мечтателя у нас, е вечният мрамор. С помощта му лесно ще реализирате стилната, тъмна и омагьосваща тенденция.

  • Черният мраморен плот или стена приковават погледа с ексцентричност и изисканост и заедно с това придават хармония и усещане за уют.
  • Още едно предимство на мрамора е, че той винаги е на мода и никога не остарява. А освен елегантен, мраморът е и изключително лесен за почистване - едно избърсване и всичко отново е приятно и красиво. 

 


Не забравяйте пода!

Вашият избор на подови настилки е много важен за осъществяването на мечтана от вас, напълно черна кухня. Чудесен вариант е лъскавият тъмен под или черната дървена обшивка. По този начин давате един драматичен, елегантен и много изискан завършек на цялостната визия. Ако чувствате, че все пак е твърде тъмно, добавете малко цвят с контрастен килим или пък такъв с интересна шарка. 

Ако се притеснявате сами да експериментирате с тъмните цветове, винаги можете да се обърнете към дизайнер, който ще изготви проект за вас и майстор, който ще го осъществи. Не се колебайте и се доверете на някой от специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете проект напълно безплатно, сравнете получените оферти и изберете най-доброто за вас!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта