5 задължителни елемента в детската стая

Публикувано на 26/03/2020 от Станислава Матеева | Последна редакция на 26/03/2020 | Видяно 5 550 пъти

Декорирането на детската стая със сигурност е едно от най-забавните изживявания. И като родител вероятно желаете да дадете на детето си най-добрата и уютна стая. Място, където малчуганите ще се чувстват щастливо.

Вариантите това да се случи са много и разнообразни. Можете да си “поиграете” с цветовете на стените, можете и да използвате интересни стикери и щампи за декорация на тези повърхности, можете да заложите и на мебели в ярки и весели нюанси и аксесоари, които да отразяват личността на малчугана ви. 

Колкото лесно и приятно да звучи всичко, предизвикателства определено не липсват. Трудност при обзавеждането на детска стая, с която всеки трябва да се справи, е умелото съчетаване на функционалност и чар. Затова, колкото и да ви се иска да проявите максимално креативността си, е добре да помислите и за удобствата, които тя трябва да предлага на вашето мъниче. 

За да направим задачата ви малко по-лесна, тук ви показваме петте елемента, които задължително трябва да присъстват в стаята на вашето дете, за да бъде тя не само много весела и красива, но и удобна, практична и уютна. Ако пък търсите професионална помощ за декорацията на детската стая, можете да я намерите в лицето на майсторите, регистрирани в сайта ни.


Първа точка: Осветление

От изключителна важност е стаята, в която детето ви ще прекарва по-голямата част от свободното си време, е да бъде добре осветена. За да се постигне това, може да се използва комбинация от различни типове осветление и разнообразни осветителни тела. 

  • За целта комбинирайте висящи от тавана лампи с осветителни тела за маса и дори подови такива, които да осветяват по-тъмните ъгли. 

  • Доброто осветление е важно, тъй като вероятно знаете, че децата могат да си създадат скривалище за игри или пък кътче за четене в почти всеки ъгъл на помещението. 

  • Освен всичко останало доброто осветление ще бъде от полза за зрението и здравето но очите на малчугана. А и ще насърчи ефективното използване на помещението. 

  • И въпреки всичко - няма нищо по-хубаво от естествената светлина. Тя дава усещане за свежест и топлина и е много по-безвредна от изкуствената такава. Затова опитайте да се възползвате максимално от всеки източник на естествена светлина през деня и осигурете максималното й ползване.

Вижте още: Да бъде светлина - най-важните тънкости за осветлението у дома


Стъпка 2: Цветове

Децата обичат цветовете и именно те ги олицетворяват. Тапетите с ярки нюанси и интересни шарки, както и боите в по-весели багри, могат да се използват, за да оживят стените в стаята на вашето мъниче. Представете си, че всяка сутрин детето ви се събужда и моментално вижда любимия си анимационен герой или пък животинчето, за което не спира да говори. Малчуганът незабавно ще се почувства щастлив и изпълнен с ентусиазъм за нови приключения.

  • Можете да проявите креативност, като заложите на шарени и нестандартни аксесоари. Чудесен вариант са забавните пердета, мебели с интересно форми и рафтове, които да допълнят цвета на стените. 

  • А ако искате интериорът в стаята на детето ви да премине на следващо ниво, то декорирайте стаята с елементи и цветове, на които то се наслаждава.

Вижте още: Детска стая за отличници


Стъпка 3: Избор на легло

Както във всяка друга спалня, и в детската стая леглото е акцентът в помещението. Хубава новина е, че се предлагат страшно много възможности за интересни и различни детски легла, от които да изберете това, което вашето мъниче ще хареса. 

  • Независимо дали вашето дете би предпочело двуетажно легло, балдахиново, такова с анимационен персонаж или пък такова с по-разчупена форма, на пазара със сигурност ще намерите това, което ще пасне най-добре в стаята. 

  • Освен дизайна на леглото, то трябва да бъде добре разположено в стаята, за да отговарят на общата тема и да допълни дизайна. Задължително условие и да осигурите удобно пространство, в което детето ви да се отдаде на сладък сън. Комфортът при спане можете да осигурите, като изберете ергономични матраци и ги комбинирате с чаршафи и калъфки от дишащ материал.


Стъпка 4: Какви килими да изберем?

Килимите не са това, което бяха. Отминаха дните, в които тяхна характерна черта бяха стереотипните цветове и скучните щампи. Вече изборът им може да бъде много лесен и приятен, тъй като килимите се предлагат в безброй цветове, с разнообразни шарки, в много и различни модели. 

  • Едва ли някога сте предполагали, че един килим може да плени детето ви, да привлече вниманието му и да го държи с часове. Това обаче е факт. Доказателство са ярко оцветените килими, както и тези със забавни щампи, изобразяващи лабиринти, състезателни писти, популярни игри като “Не се сърди човече” и стълби. Те са не само изключително актуални, но и образователни и забавни. Именно това ги превръща в перфектното допълнение в стаята на вашето мъниче.

  • Килимът е важен и задължителен за всяка детска стая елемент. Това е така, тъй като с негова помощ ще можете да осигурите уютно и най-вече безопасно пространство, в което детето ви спокойно да играе, учи и почива.

Вижте още: Подът на детската стая - нещо изключително важно


Стъпка 5: Кът за съхранение… и игри

Стаята на вашето дете вероятно е най-хаотичното и разхвърляно кътче във вашето жилище. Колкото и да се опитвате да постигнете някаква подреденост в стаята, перфектно почистената и разтребена детска спалня е мираж. И може би така трябва да бъде, за да бъде детето ви радостно и да расте в хармонична среда. Хармонията обаче не значи задължително разхвърляне.

  • Можете да помогнете за поддържането на някаква организираност, като ползвате подходящи решения за съхранение. Изберете комбинация от затворено и стенно място за съхранение. Например рафтове и шкафове, в които да подредите книгите и дрехите на мъника и кошове, в които да приберете играчките му. 

  • Обособяването на кътчета с определена цел, ще помогне за опитомяването на хаоса в детското помещение и ще насърчи детето ви да поддържа стаята си чиста и спретната.

Добре проектираната и приветлива детска стая не е мираж, нито пък е трудна за създаване. Ако на всеки един от изброените елементи е обърнато внимание, със сигурност ще успеете да сътворите пространство, което вашето мъниче ще обожава. Ключът е да се съсредоточите върху създаването на стая, изпълнена с веселие и елементи, които отразяват същността на детето ви. Трябва, естествено, да обърнете внимание и на функционалността. А как точно да съчетаете практичност и стил в интериора на жилището ви, можете да разберете от специалистите в сферата на вътрешния дизайн, регистрирани в нашия сайт. За да се свържете с тях е нужно единствено да подадете напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта