Необходимостта от постоянна промяна в обзавеждането на детската стая. Как да се справим?

Публикувано на 11/11/2021 от Василена Панова | Последна редакция на 12/11/2021 | Видяно 4 927 пъти

Детската стая е тази, която най-често търпи ремонти и промени в обзавеждането. Това, разбира се, е съвсем нормално - колкото по-голямо е детето, толкова неговата стая става по-важна за него.

Подредбата и декорацията на детската стая трябва да бъдат съобразени с възрастта на децата и с типичните за нея занимания.

В тази публикация ще ви дадем няколко съвета, които биха могли да са ви от полза, както и да ви спестят излишни разходи за ремонт и обзавеждане. Ако се нуждаете от допълнително съдействие, винаги можете да се обърнете към майсторите, регистрирани в платформата MaistorPlus.


Да поставим основите

Едно от първите неща, които трябва да направим при обзавеждането и декорацията на детската стая, е да създадем основа, която да позволява бъдещи промени.
•    Не претрупвайте стаята със секции и излишни шкафове, от които малките деца нямат нужда. Кошовете и кутиите за играчки лесно могат да бъдат заменени с необходимите на по-късен етап мебели за съхранение на вещи. 
•    Заложете на голямо легло още в началото. Малкото дете ще се чувства уютно и в него, ако добавим няколко възглавници сред които да спи. Изберете неутрален, лек стил на леглото. Спалното бельо предоставя чудесна възможност да промените облика на стаята, когато това стане необходимо.
•    Децата обичат да рисуват. Масичката, която ще изберете за тази цел, впоследствие ще отвори място за бъдещото бюро. 
•    По-малките деца имат нужда от пространство на пода, където да играят. Поставете лек, лесен за почистване килим, пуфове и декоративни възглавници, които лесно могат да се съчетаят с всеки интериор след смяна на калъфките им.
Подобен подход към обзавеждането и декорацията на детската стая позволява бърза трансформация, съобразно новите нужди на детето, на тийнейджъра и на младежа, без излишни разходи.


Стените в детската стая

За стените на детската стая изберете меки, неутрални цветове, които лесно могат да бъдат освежени. Ако държите на тях, можете да внесете момичешкото розово и момчешкото синьо с пердетата, килима и спалното бельо.

Поради невисоката си цена и възможността да бъдат премахвани и подменяни, стикерите за стена също са добър вариант за декорация. Многообразието от предлагани теми и сюжети може да отговори на всеки вкус. 

Вижте още: Стикери за стена - красиво решение за ограничен бюджет

 


Светът на детето

В реалността детската стая почти никога не изглежда като стаята от снимката, която ни е вдъхновила. Тя започва да носи духа на своя обитател. Важно е да помним, че стаята е на нашето дете, не нашата стая! Дайте му свобода само да внася или премахва декоративни елементи. С времето детето ви ще започне да избутва играчките настрана, да закача плакати по стените, да я пълни с вещи, които по някаква причина са му скъпи. Дори да не ви харесват, не се противете. За да се чувства уютно и сигурно в стаята си, детето трябва да я усеща своя. Помогнете му:

  • Изберете рамки за картини и плакати. Първоначално в тях можете да поставяте рисунките на малкия творец, постери с приказни герои и др. По-късно, детето ви само ще избере какво да поставя в тях. По този начин ще избегнете дупченето на стените с кабърчета и освежаването на стените ще бъде по-лесно и по-евтино;
  • Поставете свободно стоящи рафтове, които от място за играчки и сувенири, лесно могат да се превърнат в библиотека.


Да творим заедно

Невинаги когато търсим промяна, е необходимо да прибягваме до магазините. Често това можем да я постигнем чрез собствена идея и проект „направи си сам“. 

Детската стая може да придобие неповторим уют за нашето дете, ако я украсим с декорация, която сме изработили със съвместни усилия. Артистична и пъстра, носеща спомена за времето, прекарано заедно, тя ще бъде неговия личен свят в общия ни дом.

Ако е настъпил моментът за ремонт и обзавеждане на детската стая във вашето жилище и се нуждаете от съдействие, не се колебайте да потърсите дизайнерите, регистрирани в платформата MaistorPlus. По всяко време можете напълно безплатно да направите заявка за проект. Ще получите няколко оферти, сред които да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Начо Цветков
Боядисване и декорация, София
6 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта