Озеленяване – цени

Публикувано на 12/05/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 13 314 пъти

Неусетно настъпи отново времето да се погрижим за състоянието на градината, като се уверим, че тази година тя ще бъде отново пъстра, свежа и гостоприемна. На помощ в тази задача идват опитните професионалисти, които ни предоставят ориентировъчни цени за озеленяване, които ще ви помогнат да планирате по-прецизно бюджета си. Независимо дали ще заложите на класическо затревяване с тревна смеска или пък ще поверите на изпълнител изграждането на красив алпинеум и цветна леха, важно е да съобразите особеностите на терена и възможностите на вашето домакинство, така че резултатите да бъдат повече от задоволителни. 


Първата стъпка изисква почистване и подготовка на терена

Почистването на терена е първата стъпка от качествената поддръжка на градината, затова е важно да потърсите помощ от опитен професионалист, който да ви съдейства за извозване на отпадъците. Тази услуга най-често включва дейности като почистване на терена, изкореняване на първична растителност и изхвърлянето й, както и третиране със специални препарати и прекопаване на двора.

  • Цените за този етап от озеленяването на двора най-често са между 40 стотинки и 5 лв на квадратен метър.
  • Ако отпадъците са прекалено много и се налага използване на голям контейнер, цената може да бъде между 80-100 лв на контейнер с вместимост 4 куб.м.
  • Следващата стъпка е доставката и полагането на почвата, като цените за тази дейност варират между 25 – 55 лв за куб. метър, като в отделни случаи могат да достигнат и 75 лв за куб. метър.
  • Важно е да знаете също, че тези цени са за доставка и полагане на поне 5 куб. метра и за по-малки проекти биха могли да се различават с до няколко лева.

Виж още: Коя е перфектната градинска пейка за вас?


Заложете на класическо затревяване с тревна смеска

Зеленината в двора може да бъде осигурена по няколко основни начина, като един от тях е затревяване с тревна смеска. Този класически метод включва подготовка на терена, засяване на семената, поливане и първо косене, както и допълнително подсяване в случаите, когато това е необходимо. Важно е също да се допитате до специалист за избора на тревна смеска в зависимост от това дали дворът ви е сенчест, дали е подложен на интензивен трафик или пък обилни валежи.

  • Цените за този вид затревяване са между 2 и 5.50 лв за квадратен метър, като могат да достигнат и 6.50 лв за квадратен метър, когато има допълнителна обработка с препарати.
  • Средните цени за озеленяване с тревна смеска са между 3 и 4.50 лв за квадратен метър в зависимост от особеностите на терена.


Заложете на модерно решение – затревяване с тревен чим

Полагането на тревен чим е една страхотна алтернатива на класическото затревяване с тревна смеска, която ви предлага бързи и задоволителни резултати. Технологията на поставяне на тревните чимове е относително лесна, като включва дейности като заравняване на терена и помощ за избора на вида тревен чим. Следва доставка до обекта и полагане, както и валиране и поливане на терена.

  • Цените за тези услуги варират значително, като обхващат диапазона между 6 и 19 лв. за квадратен метър.
  • Най-често обаче цените са между 10 и 17 лв. за квадратен метър, което прави този метод относително достъпен и предпочитан от много български домакинства.

Виж още: Дървени огради от палети - оригинални еко аксесоари за двора ви


Направете градината по-красива с интересна декоративна растителност

Декоративната растителност ще направи двора ви много по-красив и гостоприемен, като обаче е важно да се допитате до професионалист за качествената поддръжка на отделните видове цветя и други растения.

  • Едно от най-често срещаните решения за големите градини, а именно засаждането на жив плет ще ви струва между 1.50 и 5 лв. за линеен метър.
  • При засаждането на цветя и овошки има няколко варианта за изчисляване на цените. В много случаи специалистите определят сума, която обхваща общо труд и материали, като цената за труда е 20% от стойността на растенията. Обикновено в тези случаи изпълнителите дават гаранция за прихващане на растителността на стойност от около 10% от цената.
  • Цените за озеленяване, което включва засаждане на цветя, са между 2 и 14 лв. за квадратен метър, като тук обаче не са включени материалите и доставката.
  • Изграждането на красиви алпинеуми и декоративни кътчета пък ще ви струва между 15 и 25 лв. за кв. м.
  • Цената за създаване на декоративни водни площи се определя след оглед и е по договоряване спрямо вашите предпочитания и състоянието на терена.

Виж още: Барбекю - цени


Колко струва абонаментната грижа за градината?

Цените за озеленяване включват и варианти за абонаментна поддръжка на градината, която ще ви лиши от досадното плевене и косене. По този начин ще бъдете сигурни, че независимо от това колко време можете да посветите за грижа на градината, тя винаги ще бъде свежа и красива. Обикновено абонаментната поддръжка на двора включва освен косене и плевене, още аериране и валиране на терена, както и подхранване на почвата.

  • Цените за абонаментна поддръжка на двора, могат да бъдат калкулирани на база брой посещения, като варират между 200 и 1300 лв месечно, в зависимост от това дали градинарят ще ви посещава веднъж или пет пъти седмично.
  • При едно или две посещения седмично, цените могат да се различават и в завимост от големината на градината, като поддръжката на двор около 50-100 квадрата ще ви струва около 180-220 лв.
  • За плевенето, подхранването и косенето на голяма градина с площ около и над 300 кв.м ще трябва да отделите около 350 – 450 лв. Тези цени за озеленяване са предвидени за посещения на градина веднъж или два пъти седмично.

След като ви представихме ориентировъчни цени за озеленяване на двора, идва ред и на откриването на точен специалист за тази задача. Свържете се с опитни озеленители през MaistorPlus, като заявите проект в сайта напълно безплатно и без допълнително обвързване!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта