Как да отглеждаме билки и подправки у дома

Публикувано на 25/03/2016 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 07/07/2016 | Видяно 7 531 пъти

Източник

Билките и подправките обичат естествената светлина, затова е препоръчително за отглеждането им да изберете перваз на прозорец, който е осветяван от слънце поне шест часа на ден. Южното изложение е идеално, а при липса на такова в дома ви, източното и западното са добри алтернативи. Северното категорично не се класира поради твърде оскъдната осветеност, която предлага. Перфектните дневни температури, при които да отглеждате своите зелени радости, са от 18 до 21 градуса по Целзий, а нощните: 10 до 15 градуса.


Как да отглеждаме билки и подправки у дома

Ако приемем, че ароматните подправки са сред вълшебните съставки, способни да превърнат всяко ястие в празник, то билките са тези, които подправят живота със здраве. В немалко случаи елементите на едни и същи растения могат да влязат и в двете роли, в зависимост от конкретните нужди. В България разполагаме с великолепно разнообразие от зеленото богатство на овкусяващи и лекуващи представители на флората, но през зимата сме лишени от свежестта им. Винаги можем да се задоволим с изсушен или замразен техен вариант. Но добрата новина тук е, че съществува и възможността да отглеждаме любимите си билки и подправки у дома, на закрито. В тази статия ще научите как да се случи това, а за да разгърнете изцяло потенциала си на кулинарни виртуози, поверете дизайна на кухнята си на талантливите дизайнери, регистрирани в нашия сайт.


Какви да бъдат саксиите

Удачен избор са саксиите, тип контейнер, а в случай че нямате такива, стандартните също са опция. Каквито и да изберете, важно е да са с дупки, за да може да се извършва дренаж. Друго условие е съдовете, в които засявате билките и подправките си, да са с минимум 15 см в диаметър, за да имат корените нужното пространство. По-големите саксии са за предпочитане, тъй като в тях почвата изсъхва по-бавно и няма да се налага да поливате твърде често.

Вижте още: 12 забавни и креативни начина да украсите саксиите си за цветя


Какво още е добре да знаете за почвата

Задължително условие, при отглеждането на билки и подправки в саксия, е почвата да е добре дренирана. Използвайте микс, подходящ за саксии, за да не се овлажнява прекомерно - каквото би ви се случило, ако се спрете на градинска смес.


Кои билки и подправки да отглеждате

Някои видове билки и подправки са по-податливи на отглеждане в затворени пространства. Сред тях са магданоз, риган, мента, лимонена трева, див лук и мащерка. Можете да опитате и с босилек и розмарин, с уточнението, че те изискват малко по-сериозни грижи.


Изберете своя вариант на засяване

Билки и подправки можете да си набавите директно от природата, докато се разхождате. Консултирайте се с билкари кое време е най-подходящо за беритба и действайте. Друг вариант е да си вземете от агро-аптека, където се предлагат готов разсад и семена.

Босилекът и дивият лук са правилният избор, ако искате да отглеждате растенията си от семе. Използването на стръкчета е изгоден вариант, като отново босилекът е подходящ тук, заедно с ментата. Потопете няколко стъбла с листа по тях в съд с чиста вода - важно е в потопената част да няма листа. До няколко дни ще се пуснат корени и когато те станат 3 см. можете вече да сеете, а междувременно сменяйте водата всеки ден.

Вижте още: Великолепни палми, които можете да отглеждате навън през зимата


Поливане и торене

Подправките и билките не обичат твърде влажната почва, затова се старайте да не преполивате. Лесен начин да разберете има ли нужда от поливане е да сложите пръста си на 3 см. в почвата - ако е съвсем леко влажна или суха, наливате вода докато същата излезе отдолу през дренажните дупки на саксията.

При торенето също е добре да сте умерени, ако желаете билките и подправките ви да дават предимно листа, но не и да цъфтят. Веднъж месечно слагайте течна тор, разредена 50 на 50 с вода или ползвайте органична тор.


Още малко жокери

Всяка седмица завъртайте саксиите, така че да сте сигурни, че отвсякъде растенията получават достатъчно светлина. Внимавайте листата да не докосват стъклата на прозореца, тъй като може температурата на последните да е твърде ниска. Добре е да знаете, че отглеждани на закрито, билките и подправките растат по-бавно и листата им са по-малки.

Оттук нататък вкусните рецепти и поддържащи добро здраве отвари, в които ще вложите своите подправки и билки, са изцяло във ваша власт. Остава да се погрижите да имате вдъхновяваща кухня, с което могат да помогнат опитни дизайнери. Заявете безплатно проект, разгледайте профилите и препоръките към кандидатствалите изпълнители, изберете с кого да работите и след приключване на уговорените дейности, споделете своята оценка в платформата.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
16 извършени проекта